Twitteraccount Schild & Vrienden opgeschort

Dries Van Langenhove Schild & vrienden
Dries Van Langenhove, oprichter Schild & vrienden – Bron: Isopix

Het account van de organisatie Schild & Vrienden, die werd opgericht door Dries Van Langenhove, is geschort door Twitter. Het is nog niet duidelijk wat de precieze reden is, maar het account zou de richtlijnen van de socialenetwerksite geschonden hebben.

Wie op zoek gaat naar het Twitterprofiel van Schild & Vrienden zal dat op dit moment niet kunnen vinden. De socialenetwerksite heeft het profiel namelijk, net als een zeventigtal andere profielen opgeschort.

Richtlijnen

Schild & Vrienden Twitter
Twitter

@schildnvrienden, het officiële Twitteraccount van de groepering Schild & Vrienden is niet meer toegankelijk. Het account werd opgeschort door Twitter omdat het “in strijd is met de Twitter-regels”. Welke regels er precies overtreden werden, is niet duidelijk. Maar in de richtlijnen van Twitter staat onder andere dat dreigen met geweld en de verheerlijking daarvan verboden zijn. Daarnaast is ook “haatdragend gedrag en intimidatie op basis van ras, etnische achtergrond, nationaliteit, kaste, seksuele oriëntatie, geslacht, geslachtsidentiteit, levensbeschouwelijke affiliatie, leeftijd, beperking of ernstige ziekte” verboden. Net als het plaatsen van “gevoelige media, inclusief schokkend geweld of erotische content”.

Mogelijk gaat het hier om een grootschalige actie van Twitter tegen blank-nationalistische organisaties. Want de socialnetwerksite zou in totaal bijna 70 profielen van dergelijke organisaties hebben afgesloten. Het gaat daarbij om organisaties over de hele wereld. In een statement aan het Amerikaanse NBC News laat Twitter weten dat deze organisaties “het beleid over gewelddadig extremisme schonden”.

Van Langenhove: “Geen hol te maken met richtlijnen”

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove heeft al gereageerd op het opschorten van de pagina. Daarbij is hij van mening dat het gaat om een poging van Twitter om “iedereen met een migratiekritische mening het zwijgen op te leggen”. In diezelfde tweet roept Van Langenhove ook op om de opstart van hun eigen, ongecensureerde media op te starten.

In een volgende tweet maakt hij ook duidelijk dat het volgens hem niet gaat over het overtreden van de richtlijnen van Twitter. “Er zijn 67 verenigingen en activisten tegelijkertijd gedelete. Heeft geen hol te maken met ‘richtlijnen’.” Daarbij maakt hij ook de vergelijking met wat er gebeurde in de Sovjetunie in de tijden van de goelag.

Gesponsorde artikelen