Onderzoek toont aan: wonen op het platteland betekent niet propere lucht

Luchtvervuiling
Pixabay

Als je denkt dat op het platteland wonen de oplossing is voor vervuilde lucht, dan hebben we slecht nieuws. Nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen spreekt dat namelijk tegen. Mensen die pendelen van het platteland naar de stad voor hun werk, ondervinden niet per se voordelen.

Je verhuist naar het platteland voor propere lucht en gaat toch nog vaak naar de stad voor je werk? Dan ben je eraan voor de moeite. Nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen toonde namelijk aan dat de luchtvervuiling dat je op die manier binnen krijgt, niet echt opweegt tegen de lucht van het platteland.

CurieuzeNeuzen

“Zeker mensen die lang in het verkeer zitten, hebben een verhoogde blootstelling aan vervuilde lucht”, concludeerden de wetenschappers. Het is dus niet de bedoeling om op het platteland te gaan wonen voor propere lucht, om dan toch nog elke dag naar de stad te trekken voor je werk.

Vorig jaar organiseerde de Universiteit Antwerpen samen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en De Standaard het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit. De resultaten werden verwerkt in een site waar je ziet hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit rondom je huis.

Afgelopen maanden zetten verschillende wetenschappers van de Universiteit Hasselt zich in om dieper te graven in dat CuriezeNeuzen-onderzoek. De gegevens die we namelijk kregen, gingen over statische plaatsen. Daardoor werd er geen rekening gehouden met verplaatsingen naar je werk bijvoorbeeld.

Woon-werkverkeer

Om dat aan te pakken doken de wetenschappers dieper in het onderzoek. Uit diepere analyse bleek namelijk dat bij de gemiddelde Vlaming blootstelling aan vervuilde lucht voor 57 procent thuis plaatsvindt, 37 procent op je werk en 6 procent tijdens de verplaatsingen.

“Deze nieuw berekende blootstelling noemen we de dynamische blootstelling, in tegenstelling tot de concentratie aan de voorgevel, wat we de statische blootstelling noemen”, vertelt Evi Dons van de Universiteit Hasselt.

“De dynamische blootstelling ligt gemiddeld iets hoger dan de statische blootstelling. Hier zijn twee belangrijke redenen voor. Werkplekken bevinden zich vaak op plaatsen met een slechtere luchtkwaliteit, bijvoorbeeld in een stadscentrum of nabij drukke invalswegen. Daarnaast worden we op weg naar het werk blootgesteld aan verhoogde concentraties van stikstofdioxide: langer onderweg betekent dus vaak ook een hogere dynamische blootstelling.”

De eerste resultaten die we vorig jaar kregen, zijn dus niet helemaal waar. Het is inderdaad beter om op het platteland te wonen in vergelijking met een grote stad. Maar dat weegt niet op tegen de verplaatsing en de locatie van je werk zelf ín de stad. Wanneer je écht gezond wil doen, kan je dus beter op het platteland wonen en daar eveneens werken.

Platteland is niet de oplossing

Toch is naar het platteland verhuizen niet helemaal de oplossing. Dat zegt ook professor Filip Meysman aan de UAntwerpen en coördinator van het CurieuzeNeuzen-project. “Iemand die uit de stad wegtrekt omwille van de stikstofdioxideconcentraties en op den buiten gaat wonen naast een buur die hout stookt, zal zijn blootstelling aan fijn stof zien toenemen.”

Het project gaat de komende tijd nog door. Op het einde van volgende maand volgen de resultaten over de maatschappelijke impact van het project. De onderzoekers willen namelijk bekijken of het project het gedrag van de deelnemers beïnvloedde.

Gesponsorde artikelen