Left Right
scrollTop top

Uber-baas Kalanick doet stap opzij: wordt het nu een ander bedrijf?


Uber-baas Kalanick doet stap opzij: wordt het nu een ander bedrijf?

Het onvermijdelijke is gebeurd: Travis Kalanick vertrekt voor onbepaalde tijd als CEO van Uber, nadat er een snoeihard intern rapport is uitgekomen over de werking van Uber. In zijn plek blijven de 14 managers die direct onder hem werkten gewoon verder doen, er komt geen nieuwe CEO. 

Uber is een controversieel bedrijf. Overal staan ze bekend als de jongens die de regels breken, die zich niet veel aantrekken van anderen, laat staan de wet. En altijd moeten ze hun doel bereiken, koste wat kost. Het leverde Uber veel succes op, een waardering van meer dan 70 miljard euro bij investeerders.

Maar die cowboy-mentaliteit bracht de top van Uber in grote problemen. Na een kritische blog van een ex-medewerkster die kloeg over het sexisme, kwam er golf van klachten wegens seksuele intimidatie en misbruik, waarbij werknemers en ex-werknemers niet langer hun mond houden. Uber nam stevige maatregelen en zette er een groot detectivebureau op. De resultaten van dat onderzoek waren er niet naast. Vorige week kwam dan de reactie: 20 mensen werden de laan uitgestuurd.

Maar daarmee stopte de ellende voor de top niet. Want Eric H. Holder, de voormalige minister van Justitie in de VS, heeft zelf een rapport geschreven, op vraag van het bedrijf. En dat rapport was vernietigend voor de leiding van Uber en bevatte ook het advies dat Kalanick zou gaan.

Kalanick: “Ik ga werken aan mezelf”

Via een email kondigde Kalanick daarop aan dat hij een stap opzij zet: “De recente gebeurtenissen hebben mij aangetoond dat mensen belangrijker zijn dan werk. En ook dat ik tijd nodig heb om mijn verdriet te kunnen verwerken over de dood van mijn moeder, die hij vrijdag begraven heeft, om na te denken, om aan mezelf te werken en me opnieuw te focussen om een team leiders van wereldklasse te bouwen.”

Helemaal weg gaat Kalanick niet, hij blijft betrokken bij ‘strategische beslissingen’. Onlogisch is dat niet, hij is een van de grootste aandeelhouders van Uber en heeft allerlei speciale stemrechten. De kans dat hij dus op een dag terugkeert, is erg groot.

Ondertussen verandert er al een en ander. Zo is de belangrijkste vergaderzaal niet langer de ‘War Room’ maar de ‘Peace Room’. Er komt ook een ethisch comitee. Alcohol zou ook niet langer mogen tijdens de ‘core werktijden’. En budgetten voor alcohol vanuit het bedrijf zouden sowieso beperkt worden.

Het rapport raadt ook aan om de 14 ‘values’ van Uber aan te passen. Daarin staat onder andere ‘stepping on toes’ en ook ‘always be hustlin’. Maar dat is volgens het rapport van Holder net het soort advies dat aanmoedigt om dingen te doen die niet door de beugel kunnen. Vermoedelijk worden die dus ook aangepast.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588