Left Right
scrollTop top

Uber betaalt bijna 4 miljoen euro voor zaak over seksuele intimidatie


Uber
© ISOPIX

Het Amerikaanse bedrijf Uber gaat akkoord met een minnelijke schikking van bijna vier miljoen euro. Een federaal onderzoek moest namelijk licht schijnen over seksuele intimidatie binnen het bedrijf. En Uber besloot nu om de minnelijke schikking van 4,4 miljoen dollar te betalen.

Het taxibedrijf trof de minnelijke schikking met de Equal Employment Opportunity Commission (EEOC). Dat is een officiële instantie die zich onder andere bezighoudt met discriminatie binnen bedrijven. En die instantie besloot dat er wel degelijk bewijs is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Seksuele intimidatie

Al in 2017 begon de zaak rond de seksuele intimidatie. Die werd opgestart nadat een ex-werknemer van Uber, Susan Fowler, een blogpost schreef. Daarin vertelde ze dat ze vanaf de eerste dag al te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag door een manager. Toen ze dat ging melden, werden haar aanklachten niet serieus genomen.

De EEOC besloot dat haar getuigenis waar was. Vrouwen die namelijk hogerop in het bedrijf werkten en hun beklag deden over seksuele intimidatie werden niet serieus genomen. Zij kregen vaak te horen dat ze zich niet zo moesten aanstellen.

Alle werknemers die tussen 2014 en 2019 bij Uber werkten, worden door de EEOC op de hoogte gebracht van de minnelijke schikking. De instantie zal proberen om te achterhalen wie precies met de seksuele initiatie te maken had. De getroffen (ex-)werknemers zullen gecompenseerd worden.

Platform voor klachten

Uber moet daarnaast ook een speciaal systeem bedenken. Dat is bedoeld voor mensen die te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als die niet gehoord worden, krijgen ze op die manier toch nog hulp. Zo zal een onafhankelijke partij drie jaar lang controleren wat Uber daarmee zal doen.

In 2017 begon Uber zelf ook een onderzoek naar de seksuele intimidatie. Dat had als gevolg dat er in totaal ongeveer 20 mensen ontslagen werden. Verschillende andere werknemers moesten een speciale cursus volgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452