Uber leidt ook tot spanningen down under

Uber leidt ook tot spanningen down under

Uber blijft de gemoederen beroeren, ook aan de andere kant van de wereld. De overheid van de Australische deelstaat New South Wales herhaalt dat niet-geregistreerde bestuurders die mensen vervoeren na een boeking via een dergelijke taxi-app flinke boetes riskeren, terwijl de overheid in deelstaat Victoria de apps mogelijk net gaat toelaten.

De overheid van New South Wales stelt dat alle dergelijke bestuurders moeten geregistreerd zijn volgens de Passenger Transport Act, een wet die momenteel wel wordt herzien. Maar ook in de nieuwe versie blijven diensten als Uber verboden voor gewone bestuurders.

“Taxi’s moeten een licentie hebben en worden bestuurd door gehomologeerde chauffeurs die een taximeter gebruiken. Geen van deze voorwaarden zal veranderen”, zegt een woordvoerder van het ministerie voor Transport van de deelstaat. Momenteel riskeren niet-gelicentieerde chauffeurs die passagiers vervoeren boetes tot 110.000 Australische dollar, zo’n 74.000 euro. De nieuwe wet moet wel het gebruik van apps waarmee je normale taxi’s of huurauto’s kan boeken vergemakkelijken. 

Victoria

In de zuidelijke deelstaat Victoria ziet de verantwoordelijke voor het taxibeleid wel een plaats voor diensten als Uber, maar ook wanneer bestuurders een licentie hebben en tests hebben doorstaan. “Wat we willen doen is concurrentie vergemakkelijken, en we zien Uber als een bron van concurrentie”, zegt Graeme Samuel. Hij wil echter ook het openbaar belang vrijwaren.

Een oplossing is de wagens waarmee de ritten via dergelijke apps worden aangeboden niet te beschouwen als taxi’s, maar als huurwagens. De licentievoorwaarden zijn dan weliswaar soepeler, maar ze zijn wel nog altijd. De wagens moeten geregistreerd zijn en de bestuurders moeten nog steeds tests afleggen, maar de overheid kan volgens Samuel wel veel tegemoetkomingen doen rond de kosten voor een licentie.

Reactie Uber

Bij Uber zelf blijven ze optimistisch. David Rohrsheim van Uber Sydney (in New South Wales) zegt dat mensen naar Uber zwermen omdat het een decenniaoud probleem oplost. “De onmogelijkheid om een veilige, betrouwbare rit te krijgen wanneer en waar nodig.” Hij stelt dat het bedrijf erop vertrouwt dat op lange termijn het ministerie van Transport in New South Wales zal opkomen voor consumenten en bestuurders, in plaats van de taxibedrijven af te schermen van nieuwe concurrentie.

Bron: Sydney Morning Herald

Gesponsorde artikelen