Uber negeert Brussels verbod doodleuk: dienst is up & running!

Uber negeert Brussels verbod doodleuk: dienst is up & running!

Uber, de service om gemakkelijk via particulieren een rit in de stad te scoren, negeert doodleuk de Brusselse rechtbank. De site en de app zijn actief, meer nog, newsmonkey bestelde vanmorgen gewoon een rit. Ondertussen slaat Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) wild om zich heen: ze blijft het verbod en haar plan om zélf met een app te komen verdedigen. En meteen valt ze ook eurocommissaris Neelie Kroes aan, die als ze minister zou zijn in ons land voor dergelijke uitspraken ontslag zou zou moeten nemen.

De Amerikanen van Uber zijn blijkbaar niet onder de indruk van de Brusselse handelsrechter. Ze hebben hun Brusselse chauffeurs een sms’je gestuurd dat ze hen altijd zullen steunen, al is het onduidelijk of ze ook de boetes van 10.000 euro die de rechtbank kan opleggen zullen betalen.

Op dit moment is de app nog steeds actief en kan je ritten in Brussel centrum bestellen. Afwachten hoe het juridische steekspel verder loopt. Uber wil het verbod op alle mogelijke manieren aanvechten: “Het is zeer waarschijnlijk dat we gerechtelijke stappen zullen nemen tegen het opgelegde activiteitenverbod”, zegt Susanne Elias-Stulemeijer aan de krant De Morgen. 

Newsmonkey nam de proef op de som en kon deze ochtend zonder enig probleem een rit in Brussel bestellen. De dienst geeft dus de middenvinger aan de rechtbank en aan Grouwels.

Brussel, “smart city”

Politiek is ondertussen heel wat heisa ontstaan. Brussels minister van Mobiliteit en Innovatie Brigitte Grouwels kiest voor de aanval als beste verdediging. In een gesprek met Radio 1 deze ochtend deed ze de ene forse uithaal na de andere. 

“Brussel moet een “smart city” worden”, stelde Grouwels als zoveelste slogan, waarbij ze nauwelijks weerwerk kreeg. Grouwels herhaalde haar discours dat “Uber de regels niet respecteert”. 

Plan om app te bouwen blijft

De kritiek van eurocommissaris Kroes dat Grouwels en ook de Brusselse rechtbank die Uber veroordeelde, gewoon het kartel van de taxi-chauffeurs beschermen, veegde de Brusselse ferm van tafel.

“Ik ben niet akkoord. Ze staat een soort van wild liberalisme voor, de sterkste zal het wel halen”, zei Grouwels. Ze blijft ook bij haar plan om zelf een app te gaan bouwen, een absolute wereldprimeur: een stad die Uber concurrentie gaat aandoen.

Kroes haalde gisteren keihard ook het argument van Grouwels over “veiligheid” onderuit: meer dan dertig vrouwen zijn afgelopen jaar aangerand toen ze een taxi wilden nemen. “Schandalig. Die dader was niet eens een Brusselaar”, was het argument van Grouwels.

Dat Kroes kritiek had op de beslissing van de Brusselse rechtbank, vindt Grouwels een grove uitspraak. “Moest ze in België minister zijn, ze zou ontslag moeten nemen.”

“Imago beschadigen”

Ze beschuldigt Kroes er ook van het imago van de hoofdstad te beschadigen. Deze ochtend haalde Brussel de voorpagina van de Financial Times, de meest invloedrijke zakenkrant ter wereld.

Op Twitter komt ondertussen een storm van verontwaardiging tegen Grouwels’ bizarre discours. Voor CD&V is het hele gedoe alvast geen goed nieuws. De partij probeerde zich met een 3D-plan, een 3D-app en ook een actie met jonge ondernemende mensen te profileren als dé partij van de innovatie. Grouwels slaat dat beeld alvast aan stukken.

Gesponsorde artikelen