Uber vanaf vandaag met alternatieve taxidienst in Brussel

Uber vanaf vandaag met alternatieve taxidienst in Brussel

Uber, de taxidienst die in Amerikaanse steden groot is geworden, is vanaf vandaag ook in Brussel te vinden. Aangezien de Brusselse wetgeving het niet toelaat om privéchauffeurdiensten aan te bieden, zal de dienst met een light-versie beginnen.

Wat is Uber?

Uber is begonnen in San Francisco, waar reizigers met behulp van een app (privé)taxi’s kunnen bestellen. Oorspronkelijk ging het enkel om luxewagens zoals een BMW 7 Serie, vanaf 2012 werden ook kleinere wagens toegelaten.

Hoe zit het in Brussel?

Aangezien de Brusselse wetgeving privéchauffeurdiensten niet toelaat, komt Uber in België eerst met een light-versie, genaamd uberPOP. De dienst lijkt meer op ridesharing dan een taxidienst, aangezien enkel particulieren zich kunnen inschrijven. Daarvoor moeten ze wel al drie jaar hun rijbewijs hebben, een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen, en een wagen die aan de minimumvereisten voldoet. In Brussel is de dienst meer gericht op mensen die ergens naartoe rijden, en wel iemand tegen betaling willen meenemen, dan een echte taxidienst.

Wat moet dat kosten?

Er is steeds een minimumprijs van 4 euro, en daarna stijgt de prijs met 0,35 euro per minuut en 0,80 euro per kilometer. Een schatting van de kosten kan je steeds hier vinden. Wel zijn er vastgelegde prijzen tussen bepaalde plaatsen. Een ritje van de Grote Markt naar Louiza zal bijvoorbeeld 4 euro kosten, van het Louizaplein naar Brussels Airport betaal je 22 euro. De betaling wordt geregeld via de applicatie, en er komt dus nooit cash geld aan te pas.

En kan dat zo maar?

Uber heeft al in verschillende landen rechtszaken moeten aangaan nadat ze beschuldigd werden van het illegaal aanbieden van transportdiensten. In Parijs kwam het vorige maand zelfs tot een betoging van de traditionele taxibestuurders, en Uber-wagens werden er aangevallen. Wauthier Robyns, de woordvoerder van de verzekeraarsfederatie Assuralia, laat bovendien aan De Tijd weten dat bestuurders zulke diensten aan hun verzekeringsmaatschappij moeten melden. Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels waarschuwt dan weer dat de wagens in beslag kunnen worden genomen.

Gesponsorde artikelen