Uber verliest 500.000 dollar … per uur

Uber verliest 500.000 dollar … per uur

De alternatieve taxidienst Uber verbrandt een half miljoen dollar … per uur. Dat moet blijken uit de informatie die het bedrijf woensdag heeft vrijgegeven. Uber is niet beursgenoteerd en heeft dus geen enkele verplichting om die informatie kenbaar te maken. Maar omdat het bedrijf de voorbije maanden steeds vaker in opspraak kwam, vond het de oefening nuttig om investeerders en werknemers gerust te stellen. 

De cijfers doen blijken dat Uber, ondanks alle heisa, indrukwekkend blijft groeien. Ondanks dat werd er nooit meer verlies geleden dan in 2017, in het laatste kwartaal begonnen de verliezen wel te verkleinen. De verkopen van het bedrijf stegen in elk kwartaal van 2017 met tenminste 10% stijgen. Het totale zakencijfer – waarop Uber een commissie van om en bij de 25 % ontvangt – steeg in het laatste kwartaal van vorig jaar tot 11 miljard dollar.

Verlies: 500.000 dollar … per uur

Tot daar het goede nieuws, want Uber leed vorig jaar een verlies van 4,5 miljard dollar. Dat is ongeveer 12, 5 miljoen dollar … per dag, of een half miljoen dollar … per uur. Dat heeft ook te maken met de kosten voor een reeks rechtszaken waarin het bedrijf gemengd is én de kosten verbonden aan het stopzetten van zijn activiteit in een reeks internationale markten.

In het laatste kwartaal van 2017 – het eerste onder de nieuwe CEO Dara Khosrowshahi – die in augustus vorig jaar de controversiële medestichter Travis Kalanick (foto onder) opvolgde – daalde het verlies wel tot 1,1 miljard dollar.

Khosrowshahi werd woensdag op de Goldman Sachs Technology and Internet Conference in San Francisco met die cijfers geconfronteerd. “We zijn niet per sé in winstgevendheid geïnteresseerd, vooral nu nog niet. Moesten we aan die knoppen beginnen draaien dan zouden we groei en innovatie moeten opgeven, en we zijn nog niet bereid dat te doen.”

Gesponsorde artikelen