UGent maakt meer dan belabberde indruk in het verhaal van Schild & Vrienden

UGent maakt meer dan belabberde indruk in het verhaal van Schild & Vrienden

De Universiteit Gent had al veel langer bewijs tegen Dries Van Langenhove in handen, maar reageerde toen niet. Na uitzending van de reportage van ‘Pano’ over de extreemrechtse beweging Schild & Vrienden, waarvan Van Langenhove voorzitter is, besliste de UGent toch in te grijpen en hem te schorsen van de universiteit. Maar waarom maakten ze die beslissing niet al maanden geleden?

De aflevering van het VRT-duidingsprogramma Pano van afgelopen woensdag deed heel wat stof opwaaien. Journalist Tim Verheyden volgde maandenlang de extreemrechtse Gentse beweging Schild & Vrienden en kwam tot onthutsende ontdekkingen.

67.000 racistische, seksistische en fascistische memes werden ontdekt in geheime groepen van de beweging. UGent-rector Rik Van de Walle besliste daarom om voorzitter Dries Van Langenhove op staande voet te schorsen. Maar had de UGent niet eerder kunnen en moeten ingrijpen? In plaats van Van Langenhove maandenlang een platform te geven in de raad van bestuur?

Schorsing Dries Van Langenhove

Nadat de reportage van Pano uitgezonden werd op Eén, reageerde de Gentse rector Rik Van de Walle meteen scherp op Twitter. “Pano schokt mij diep”, klonk het. “Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar.” Hij sloot af met de boodschap dit verder onderzocht moest worden.

Een dag later kondigde de UGent een persconferentie aan. Daarop maakte Van de Walle bekend dat Dries Van Langenhove met directe ingang geschorst werd van de Gentse universiteit en niet langer welkom was in de universiteitsgebouwen. Een drastische beslissing, maar komt deze niet te laat? Want de UGent had al eerder klachten gekregen over Van Langenhove, waar toen niet op gereageerd werd.

Vijgen na Pasen

De Universiteit Gent reageert nu sterk en drastisch met de uitsluiting van Dries Van Langenhove, maar komt daar eigenlijk veel te laat mee. Dries Van Langenhove werd vorig jaar verkozen voor de raad van bestuur van de UGent, waar hij dus al maandenlang zetelde. Zelfs na klachten over seksisme kwamen er geen sancties voor Van Langenhove. Pas nu, nadat de publieke opinie zich tegen Schild & Vrienden en Van Langenhove keert, komt er een reactie.

Meer dan een jaar geleden kwam er een klacht tegen Van Langenhove van doctoraatsstudente Dorien Vanden Boer. Zij deed vanmorgen haar verhaal bij De Wereld Vandaag op Radio 1. “Vorig jaar hebben we naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart een staking georganiseerd aan de UGent. We ijverden voor gelijkheid in alle posities voor vrouwen en mannen. Naar aanleiding van de actie hadden we een Facebookgroep opgericht om mensen mee te betrekken in de organisatie”, legt Vanden Boer uit. “We vroegen mensen om feministische liedjes te delen die we tijdens de actie aan het rectoraat konden afspelen.”

“We hebben toen gezien dat Dries Van Langenhove een idioot liedje had gepost dat helemaal niet feministisch was, maar de actie in het belachelijke trok. Daarop volgde een hele reeks posts die ronduit seksistisch waren en zelfs fascistisch”, gaat Vanden Boer verder. “Eén iemand had een liedje gepost dat de verkrachting van jonge vrouwen bezingt. Dat waren walgelijke dingen die we onmiddellijk verwijderd hebben omdat we daar geen discussie over wilden houden. Zulke dingen gaan gewoon veel te ver en zijn het niet waard om woorden aan vuil te maken.”

Vanden Boer maakte toen screenshots van deze posts en stapte daarmee naar de ombudsman van de UGent. Maar er kwam geen reactie. “De dienst vond dat er te weinig bewijzen waren om deze zaak te behandelen. Het was niet aantoonbaar volgens de ombudsdienst dat Dries Van Langenhove achter de raid op onze Facebookpagina zat.”

Trollenleger

Bovendien heeft Van Langenhove ook een toespraak gehouden op het uiteindelijke evenement naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. “Tijdens onze actie was Dries Van Langenhove ook aanwezig. We hebben een open mic georganiseerd. Van Langenhove heeft toen de microfoon genomen en een speech afgestoken waarin hij zei dat feminisme niet meer relevant is en zelfs schadelijk voor de universiteit. Natuurlijk werd dat op boegeroep onthaald, maar we wilden hem toch laten praten omdat dat vanuit ons principe belangrijk was.”

Zelfs na deze toespraak vond de UGent dat er “onvoldoende bewijsmateriaal” was om aan te tonen dat Van Langenhove en zijn zogenaamde trollenleger achter de seksistische posts op Facebook zat. Na de reportage van Pano houdt Van Langenhove opnieuw vol dat hij niets weet van de seksistische, racistische en fascistische posts in gesloten groepen, maar nu komt er dus wél een reactie.

Reglement UGent

Van Langenhove heeft ondertussen ook al laten weten dat hij gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen de VRT én de UGent, die volgens hem zonder enige bewijsgrond gehandeld heeft. Van Langenhove kan en mag deze beslissing van de UGent aanvechten in hoger beroep. Maar heeft hij kans om die rechtszaak te winnen?

De UGent heeft correct gehandeld, zo blijkt uit een tweet van Kristiaan Versluys, hoofd Onderwijsaangelegenheden aan de Gentse universiteit. Hij laat weten dat het reglement van de universiteit stelt dat “een uitspraak of gedraging die blijk geeft van directe of indirecte discriminatie voorwerp kan zijn van een tuchtprocedure”. Maar kon de UGent dan al geen stappen zetten na de golf van seksistische en fascistische reacties op het evenement voor vrouwenrechten? Want waren dat ook geen uitspraken die een (in)directe vorm van discriminatie inhielden?

Zeker is dat Van Langenhove nu, met enige vertraging, dus het onderwerp is van deze tuchtprocedure. Zelf laat hij op Facebook alvast weten het niet eens te zijn met deze beslissing en vergelijkt hij zijn positie met die van Michelle Martin, de voormalige echtgenote van Marc Dutroux, die tijdens haar periode in de gevangenis haar studies kon afwerken.

Wél welkom aan de KULeuven

Ondertussen is er ook reactie gekomen vanuit de KU Leuven. Deze universiteit laat weten dat Dries Van Langenhove bij hen wél nog welkom is om zijn studies af te werken. In De Ochtend op Radio 1 legde rector Luc Sels zijn standpunt uit. “Haatberichten en racisme kunnen we niet tolereren, ook niet binnen de grenzen van de vrije meningsuiting”, klonk het bij de Leuvense rector. “Ik vind wel dat iedereen een tweede kans verdient. Ik hoop wel dat hij een bezinningsmoment inlast en hij zou verwelkomd worden met een stevig woordje. Maar als wij in ons project om kritische zin bij te brengen, alle aberrante meningen uitsluiten, dan stellen we onszelf buiten onze maatschappelijke rol.”

Ook oud-rector Rik Torfs mengt zich in de discussie. Op Twitter laat hij weten dat “individuele mensenrechten nooit voor groepsrechten mogen wijken”. Waardoor hij aangeeft dat hij van mening is dat Dries Van Langenhove het recht heeft op een tweede kans en dus ook op een eerlijk proces. Want het parket van Gent heeft al een strafdossier geopend over de zaak, waaraan de VRT alvast z’n medewerking verleent.

Gesponsorde artikelen