Uit het grote aanbod aan nieuwe muziek in de maand september hebben we 50 nummers geselecteerd die je gehoord moet hebben

Uit het grote aanbod aan nieuwe muziek in de maand september hebben we 50 nummers geselecteerd die je gehoord moet hebben

In september begint traditioneel het cultuurseizoen opnieuw, wat wil zeggen dat er in die maand ontzettend veel platen worden aangekondigd, singles worden uitgespuwd en massa’s concertdata worden bekend gemaakt. Honderden en honderden nieuwe singles verschenen er dan ook de afgelopen maand die wij – echt waar! – allemaal hebben beluisterd. Daaruit hebben wij de volgens ons 50 meest waardevolle geselecteerd die we vervolgens in één playlist hebben geplaatst. 3 uur en 31 minuten en je bent weer helemaal bijgespeeld.

1. Charles Bradley & The Menahan Street Band – I Feel A Change

Beginnen doen we met enkele in memoriams: het is nu iets meer dan een jaar geleden dat Charles Bradley (23 september 2017) stierf. Eén van de liefste en meest liefdevolle mensen uit de hele muziekscene verloor die dag de strijd tegen kanker. Op 9 november verschijnt ‘Black Velvet’, een postuum album van Bradley met daarop onder andere covers, maar ook een aantal eigen nummers, waaronder ook deze I Feel A Change.

Dit nummer heeft zowat alles in zich wat Charles Bradley ook in zich had: passie, overgave en liefde. Hopelijk wordt ‘Black Velvet’ een waardig afscheidsalbum.

2. Chris Cornell – When Bad Does Good

In mei van 2017 moesten we dan weer afscheid nemen van Chris Cornell en ook van hem is in september een nieuw nummer uitgegeven en een box aangekondigd met tot nu toe nog nooit gehoorde muziek. Die box zal werk bevatten van Cornell met Temple Of Dogs, Soundgarden, Audioslave en solo materiaal.

‘When Bad Does Good’ werd geproduceerd, opgenomen en gemixt door Cornell en gevonden in zijn archief met persoonlijke opnamen. De box werd samengesteld door de vrouw van Chris Cornell die sinds zijn plotselinge overlijden veel tijd heeft doorgebracht in zijn archief. “Ik vond dat we een speciale collectie moesten maken om al zijn kanten te vertegenwoordigen – de vriend, de man, de vader, de risiconemer, de innovator, de dichter en de kunstenaar”, legt ze uit in een verklaring. “Zijn stem vond de weg naar de harten en zielen van zovelen. Dit album is voor zijn fans.”

3. Goshen Electric Co. – The Gray Tower

Onlangs vond in De Roma een eerbetoon plaats aan Jason Molina en zijn Songs: Ohia, onder de titel Songs: Molina. Een band onder leiding van Timothy Showater (die we beter kennen als Strand Of Oaks) nam daarvoor ook een 7″ op met daarop twee covers van Songs: Ohia. Het eerste nummer daarop is The Gray Tower. Het originele nummer dateert van 2002 en is enkel als single en op een compilatie uitgebracht en ook deze nieuwe versie heeft geen grootse bedoelingen, behalve dan een eerbetoon brengen aan een muzikale vriend.

4. LCD Soundsystem – Oh Baby

En dan gaan we verder, voorbij de doden. LCD Soundsystem is springlevend, al konden we daar tot vorig jaar nog aan twijfelen. In 2017 bracht de groep rond James Murphy het nieuwe album ‘American Dream’ uit, hun eerste nieuwe album in zeven jaar en de plaat die ook meteen onze plaat van het jaar werd. Op ‘American Dream’ bewees LCD Soundsystem dat hun unieke sound – laverend tussen dance, punk en indie rock in – geen hype was, maar ook anno 2017 nog moeiteloos mee kon. De plaat heeft ook 2018 helemaal overbrugt, want Oh Baby is net als nieuwe single uit het album getrokken.

5. WWWater – SCREEN

Na LCD Soundsystem snijden we een fijn Belgisch hoofdstukje in deze lijst aan met WWWater. Charlotte Adigéry is de artieste die achter deze artiestennaam schuilt en sinds ze in 2017 al een eerste EP uitbracht zijn de ogen en oren van alle muziekkenners op haar gericht. Met deze nieuwe single SCREEN klinkt ze als goed volk als Santigold of M.I.A., maar vooral als iemand die vastbesloten is om een geheel eigen muzikaal universum te bedenken.

SCREEN gaat over een nieuwe manier waarop we elkaar kunnen opwinden: via selfies die anderen dan kunnen zien op hun smartphone. Op zondag 18 november speelt WWWater in het kader van Sonic Kids een matinée concert in jeugdtheater hetPALEIS in Antwerpen. Benieuwd of ze dan ook “Masturbate on my selfie” in haar microfoon zal schreeuwen.

Sonic Kids is een reeks concerten voor iedereen vanaf zes jaar. Géén speciaal voor kinderen gemaakte muziek, maar wel de crème de la crème van de Belgische alternatieve muziekscene. Zij veroveren het grote podium van hetPALEIS en ook de harten van de kinderen en hun ouders. hetPALEIS zorgt voor polsbandjes en een aanvaardbaar volume.

6. Tsar B – Brazil

En we hebben er nog: Belgische vrouwen die op volstrekt eigenzinnige wijze aan de slag gaan met elektronica. Achter Tsar B schuilt Justine Bourgeois die een verleden heeft bij School Is Cool, maar nu al enige tijd – en met steeds meer succes – solo aan de slag is als Tsar B.

Op 12 oktober brengt ze haar debuutplaat ‘The Games I Played’ uit, waarop ook deze nieuwe single Brazil zal pronken.

7. Blu Samu – Goose

Voor de nazomer raden wij Goose aan, de nieuwe single van deze Blu Samu.Wat swag en attitude betreft moet ze niet onderdoen voor haar mannelijke collega’s, dat konden we deze zomer nog zien in het Antwerpse Rivierenhof. Nu komt het erop aan om eens echt door te breken, wij zijn er zeker van dat dat alleen nog maar een kwestie van tijd is.

8. Tash Sultana – Cigarettes

Zoals die doorbraak ook voor Tash Sultana altijd alleen maar een kwestie van tijd is geweest. De jonge Australische stond jarenlang op de grens van de doorbraak en heeft nu ook echt haar debuutalbum ‘Flow State’ uit dat helemaal Tash Sultana is. Daarmee is ze nu een hele tijd op tournee om pas in de zomer van 2019 in België aan te komen. En ze droomt meteen groot: Tash Sultana zal de dag voor de start van Rock Werchter (woensdag 26 juni) concerteren in het Sportpaleis.

9. Thom Yorke – Suspirium

Thom Yorke heeft een filmsoundtrack gemaakt, zijn allereerste ooit. Die heet ‘Suspiria’ naar de gelijknamige film en zal verschijnen op 26 oktober. Ook het London Contemporary Choir and Orchestra zal op de plaat te horen zijn, net als de zoon van Thom, Noah, die de drums zal verzorgen. Een eerste nummer uit die soundtrack – Suspirium – is nu al uitgegeven en houdt het eenvoudig en herkenbaar: een piano en de dromerige vocals van Thom doen het werk..

10. Bent Van Looy – The Open Road

‘Pyjama Days’ ligt alweer twee jaar achter ons en Bent Van Looy bereidt ondertussen alweer een nieuwe plaat voor. ‘Yours Truly’ heet die en die zal verschijnen op 5 oktober. De ex-zanger van Das Pop belooft een plaat die meer uptempo zal zijn en live meer theatraal zal worden gebracht. Ook zegt Bent in Gazet van Antwerpen: “The Open Road duurt vijf minuten, het is dus geen doorsnee radiohit. Daarom wil ik het nummer de tijd geven om te aarden bij de mensen. Maar de reacties die ik al kreeg, waren goed.”

Van Looy komt zijn album voorstellen op 17 december in de Brusselse Ancienne Belgique, 18 december staat hij in de Gentse Handelsbeurs en 19 december kan je Bent aan het werk zien in De Roma te Antwerpen.

11. Ezra Collective feat. Jorja Smith – Reason In Disguise

Samenwerkingen, het muzieklandschap anno 2018 loopt er vol van en ook in deze lijst zullen er nog een aantal aan bod komen. Wanneer het gaat om een samenwerking tussen aankomende wereldster Jorja Smith en het jazzcollectief Ezra Collective willen wij zeker ons oor te luisteren leggen.

Het nummer zet vooral weer de vocale capaciteiten van Jorja Smith in de kijker, benieuwd of ze het nummer ook zal brengen als ze binnenkort, op zondag 21 oktober, in een uitverkochte Ancienne Belgique zal staan.

12. Deva Mahal feat. Coco Peila – Run Deep

Er worden tegenwoordig zo ontzettend veel platen uitgebracht dat er altijd wel kwaliteitsvolle platen tussen de mazen van het net zullen vallen. ‘Run Deep’ van Deva Mahal hebben we onlangs teruggevonden op onze “te beluisteren” stapel en nu het titelnummer van die plaat als nieuwe single wordt uitgebracht zien wij onze kans mooi om ook anderen voor haar warm te maken. Horen jullie ook een beetje Amy Winehouse?

13. Angèle – Jalousie

De populaire Brusselse Angèle blijft de ene leuke single na de andere spuwen en die zullen binnenkort allemaal op haar debuutalbum te vinden zijn. Die heeft de grappige titel ‘Brol’ meegekregen en zal verschijnen op 5 oktober.

Op 21 november staat Angèle in de Vooruit, op 26 en 27 november staat ze tweemaal in een uitverkochte AB en recent werd nog een concert in een zaal van nog een maatje of twee groter aangekondigd: Vorst Nationaal. Daar zal Angèle het beste van zichzelf geven op zaterdag 25 mei.

14. Phoebe Bridgers – Scott Street

Vorig jaar bracht Phoebe Bridgers ‘Stranger In The Alps’ uit, een album dat bejubeld werd maar toch niet haar weg naar de radio vond. Phoebe Bridgers is er nog maar 24 en nadat haar eerste EP door Ryan Adams geproduceerd werd wil ze nu langs de grote voordeur binnen.

Ryan Adams tekende haar ook als eerste op zijn platenlabel (en heeft ze ondertussen weer moeten afgeven) en beschrijft Bridgers als een eenhoorn. Het prachtige Scott Street is de vijf minuten die het vraagt dan ook meer dan waard.

15. Dilly Dally – Doom

Even vrouwelijk, maar met meer ballen komt Dilly Dally de deur inbeuken. Ze hebben net hun tweede album ‘Heaven’ uitgebracht waaruit Doom de eerste single is. Katie Monks en Liz Ball vonden elkaar op school door hun gedeelde voorliefde voor onder andere The Pixies en Peter Doherty en richtten van de weeromstuit samen een groepje op.

Het werd de uitlaatklep voor al hun frustraties over het leven als twintiger. Luid maar melodieus, bezong het duo uit Toronto op hun debuutalbum ‘Sore’ klotejobs en het aangaan van leningen. Onder luid applaus van onder meer Pitchfork en The Guardian wisten ze het beste van nineties grunge en Yeah Yeahs te combineren.

Binnen enkele dagen – vrijdag 5 oktober – staat het tweetal in de Botanique om daar hun nieuwe album voor te stellen.

16. Black Box Revelation – Tattooed Smiles

Ook helemaal terug: The Black Box Revelatiion. “Hands on the wheel/while I listen to The War On Drugs” opent Jan Paternoster de nieuwe single Tattooed Smiles. Het nummer is het kortste dat het tweetal ooit opnam en gaat over zuigvlekken. “Ik zie dat als strepen van mijn liefdeskostuum”, zei Jan Paternoster daarover toen ze de single kwamen voorstellen bij Studio Brussel.

Op 28 oktober brengen Dries Van Dijck en Jan Paternoster de gelijknamige vijfde plaat uit en daarop beloven ze iets heel anders dan wat er op hun voorganger ‘Highway Cruiser’ (2015) te horen was. Ze hebben ook al een grote releaseshow aangekondigd – op 14 maart in AB – maar dat concert is ondertussen al helemaal uitverkocht. Er is dan ook al snel een extra concert toegevoegd op 15 maart en daarvoor zijn nog wél tickets verkrijgbaar.

17. The Blaze – Queens

The Blaze is het nieuwste snoepje uit de Franse dancescene. De twee neven Guillaume en Jonathan Alric hebben ondertussen al hun debuutplaat ‘Dancehall’ uitgebracht én al een AB (grote zaal!), waar hun bezoek pas in maart gepland staat, uitverkocht. Het kan soms snel gaan.

18. The Prodigy – Light Up The Sky

Bij The Prodigy gaat het er allemaal wat minder subtiel aan toe, maar ook zij zijn terug van weggeweest. Er komt een zevende album aan waaruit Light Up The Sky ondertussen al het tweede voorsmaakje is. Wij herkennen er wat Breathe in, wat zou kunnen betekenen dat ook zij terug hun roots zijn gaan opzoeken.

Op 2 november verschijnt hun zevende album ‘No Tourists’ en weten we meer. Op 7 december kan je de band in Vorst Nationaal aan het werk zien.

19. Julia Holter – I Shall Love 2

Popmuziek kan je wat Julia Holter maakt niet helemaal noemen, maar toch blijft de aanhang van deze bijzondere zangeres groeien. Op 26 oktober brengt ze haar nieuwe album ‘Aviary’ uit dat door Holter zelf omschreven wordt als “een epische reis door de kakofonie van de geest in een smeltende wereld.” De plaat zal dan ook 15 nummers bevatten en anderhalf uur duren.

Julia Holter op haar best denken we dan. Iets waar we nog meer van overtuigd zijn na het beluisteren van de single I Shall Love 2 die de wereld warm moet maken voor haar nieuw werk. Wie getuige wil zijn van een bijzondere concertavond moet tickets bestellen voor haar show in De Roma op woensdag 28 november.

20. William Fitzsimmons – Angela

Nog eentje die komt aankloppen met een nieuwe plaat is William Fitzsimmons. Hij heeft zonet zijn zevende, in Nashville opgenomen, album ‘Mission Bell’ uitgebracht. De prachtsingle Angela daaruit gaat over je leven aan iemand geven en het moeilijk vinden om die ene persoon los te laten. En over blind zijn voor een pijnlijke realiteit.

De inspiratie voor zijn nieuwe album ging William dan ook niet ver zoeken, die werd ingegeven door zijn eigen scheiding. ‘Mission Bell’ is dan ook een bijwijlen pijnlijke plaat geworden over hoe mensen die hun best voor elkaar doen elkaar toch nog pijn doen, maar ook over verzoening en vergeving.

William Fitzsimmons wacht op 16 oktober in de Botanique.

21. Marianne Faithfull feat. Nick Cave – The Gypsy Faerie Queen

De grote Marianne Faithfull – 71 jaar ondertussen – mag op haar nieuwe single een bijzondere gast ontvangen, want Nick Cave schreef mee aan The Gypsy Faerie Queen en zingt ook enkele woordjes mee op de achtergrond.

Het is de voorloper uit het 19e (!) album van Marianne Faithfull. ‘Negative Capability’ is vanaf 2 november te koop. Er zit ondertussen al wat sleet op de stem van Faithfull, maar haar manier van zingen die nu het midden houdt tussen zingen en voordragen heeft eerlijk gezegd ook wel iets.

22. Oscar & The Wolf – On Fire

Oscar & The Wolf heeft met zicht op twee Sportpaleizen dit najaar een nieuwe single uitgebracht die niet op het album ‘Infinity’ (2017) terug te vinden is. On Fire draaide al een tijd live mee en is volgens Max Colombie dan ook in de eerste plaats een cadeau voor de fans die om het nummer bleven vragen.

Het nummer zal er zeker ook bij zijn op 26 en 27 oktober in het Sportpaleis. Enkel voor de show op 27 oktober zijn momenteel nog tickets te verkrijgen.

23. SX – Designed/Desire

Benjamin en Stefanie van SX hebben ook een nieuwe single uitgebracht en bij hen is het wél een voorbode van een volledig nieuw album. Het album zal ‘EROS’ gaan heten en het is dan ook niet verwonderlijk dat dat nieuwe album zal gaan over de liefde zal gaan, datgene waarvoor we volgens Stefanie voor geschapen zijn.

“Onze plaat ‘EROS’ is liefde in al haar vormen: gaande van devotie, het geven, het dansende ritmische, die aantrekkingskracht die wezenlijk is, de zonsopgang en de enorme kracht die ervan uitgaat, de dreiging, de terugval, het verleiden, Eros in al haar warmte. De essentie: zorg voor elkaar en voor de natuur”, klinkt het.

Het album zal op 15 november beschikbaar zijn.

24. Leon Bridges – If It Feels Good (Then It Must Be)

Leon Bridges bracht dit jaar de heerlijke plaat ‘Good Thing’ uit. Daarover zei hij dat hij niet enkel als soulzanger bekend wil staan omdat zijn eerste plaat ‘Coming Home’ (2015) toevallig een soulplaat was. Op zijn tweede zou hij meer van zijn invloeden gaan aansnijden. Daar is If It Feel Goods (Then It Must Be) een goed voorbeeld van, want nog veel funkier vind je ze niet meer.

Overigens, let op het vervolg van de zin. De titel is If It Feels Good (Then It Must Be) en daarna gaat het zinnetje verder met “bad how much I want you.”

Slecht of niet, Leon Bridges zal ook ons land verblijden met een bezoekje. Op 2 november staat hij in de AB, maar ook dit concert is ondertussen helemaal uitverkocht.

25. Hooverphonic – Uptight

Wie houdt de tel nog bij? Hooverphonic is zo ongeveer aan de dertigste zangeres toe en het is de jongste tot nog toe. Alex Callier en Luka vonden elkaar in The Voice Van Vlaanderen waar Alex beloofde om met haar een plaat op te nemen. Dat zij ook de nieuwe zangeres van Hooverphonic zou gaan worden werd pas later duidelijk.

Nu is Luka dus een vast groepslid van Hooverphonic en komt er ook een heel nieuw album aan. ‘Looking For Stars’ zal dat gaan heten en het is in de (digitale) winkels te vinden vanaf 16 november. Waar Romantic nog een heel degelijk en vertrouwd Hooverphonic-nummer was, is in Uptight duidelijk te horen dat Luka Hooverphonic een hipper imago zal gaan meegeven en dat ‘Looking For Stars’ Hooverphonic misschien ook wel een geheel andere sound zal gaan bezorgen.

Ook de eerste concerten zijn al aangekondigd. Op 17 november staat een concert in het Koninklijk Circus op het programma, enkele maanden later – op 28 december, in het staartje van 2018 – staat de groep in de Lotto Arena. Er staan ook nog enkele data in Nederland en een datum in Luik op het programma. Alle data zijn te checken in de touragenda.

26. Amy MacDonald – Woman Of The World

Amy MacDonald zal wel altijd die van This Is The Life blijven, al is dat ondertussen toch ook alweer tien jaar geleden. De feestdagen komen eraan en dus gaan er ook weer heel wat verzamelaars naar ons hoofd gegooid worden. Voor onder de kerstboom, je weet wel. Die van Amy MacDonald verschijnt op 23 november en vat de voorbije tien jaar samen. De nieuwe single die daarop staat is ook de titeltrack.

Op 24 maart is ze dan in het kader van een bijhorende tournee te zien in de AB.

27. FEWS – Business Man

Ha, het tikken van drumsticks en scheurende gitaren, dat was alweer even geleden. We hebben ze te danken aan FEWS, een Zweeds-Amerikaanse postpunk band die met Business Man even wil aankondigen dat het niet heel lang meer wachten zal zijn tot hun tweede album.

Business Man gaat over mensen die een pak moeten aandoen en naar de kapper moeten gaan, die zeer hard moeten werken om hun baas tevreden te stellen om dan na een paar jaar burn-out beseffen dat het systeem compleet naar de knoppen is om zich dan toch weer aan te passen aan wat hoort en weer week na week dezelfde shit tegemoet gaan.”

Punkers, je kan niet anders dan ervan houden, toch? Voorlopig komt de band op hun Europese tournee wel niet dichterbij dan Amsterdam.

28. IDLES – Danny Nedelko

Het tweede album van IDLES met die geweldige titel ‘Joy As An Act Of Resistance’ wordt langs alle kanten bejubeld en zien we waarschijnlijk binnenkort terug in menig eindejaarslijstje. Danny Nedelko is de tweede single die daaruit getrokken is, de tweede op korte tijd na Colossus.

Danny Nedelko is een ode aan een goeie vriend van de band en aan vele dappere immigranten met hem. “He’s made of bones, he’s made of blood/He’s made of flesh, he’s made of love/He’s made of you, he’s made of me” is de niet te mis te verstane boodschap die de band graag wil meegeven.

Op 2 november speelt IDLES in De Zwerver in Leffinge. Bereid je al maar voor.

29. The Killers – Wonderful Wonderful

Nooit gedacht dat we nog eens zo een epische intro in een nummer van The Killers zouden horen. De rest van hun gelijknamige plaat (die al uit 2017 dateert) mogen ze bijhouden, maar deze single waar nu een video voor is vrijgegeven is – met dank aan de mokerende drums – best te pruimen.

30. Cat Power – Stay

Ook heel verrassend was deze nieuwe videoclip van Cat Power. Stay bleek een cover van het gelijknamige nummer van Rihanna waar Chan Marshall een scheut breekbaarheid aan heeft toegevoegd. Het nummer staat ook op haar nieuwe album ‘Wanderer’ dat volgende vrijdag (5 oktober) verschijnt.

Op 26 oktober stelt ze haar eerste album sinds ‘Sun’ zes jaar geleden voor in de AB.

31. Rosie Carney feat. Lisa Hannigan – Thousand

Met grote dank aan het internet zijn we onder het surfen op Rosie Carney gebotst, een beloftevolle singer-songwriter die nog maar vier singles uit heeft en in januari haar debuutplaat uitbrengt. In dit nummer brengt Carney een ode aan haar moeder en haar grootmoeder. Haar moeder is momenteel fulltime mantelzorger voor haar grootmoeder, die aan dementie lijdt.

“We call it the long goodbye as every day a little piece of her leaves us”, schrijft ze. “It͛s hard to witness a woman that was once so strong be as vulnerable as a child, but even throughout this struggle, kindness and love have never been absent.”

De debuutplaat van Rosie Carney heet ‘Bare’ en komt uit op 25 januari.

32. Vanessa Paradis – Ces Mots Simples

Vanessa Paradis brengt haar nieuwe album uit op 16 november. Ze is er nu 45 en brengt haar zesde album ‘Les Sources’ uit. Het meisje dat ooit populair werd met hitjes als Be My Baby en Joe Le Taxi is tot veel meer moois in staat.

33. Maggie Rogers – Give A Little

Aanstekelijke pop, Maggie Rogers heeft er geen patent op, maar met Give A Little levert ze toch een mooi exemplaar in het genre af. Het zou de nieuwe single van HAIM kunnen zijn, maar het is de nieuwe single van dat ene meisje dat enkele jaren geleden de hemel werd in geprezen door Pharrell Williams toen ze haar liedje Alaska aan hem liet horen tijdens een masterclass aan de New York University.

Sindsdien is het wachten tot Maggie Rogers de wereld gaat verbazen. De wereld verbazen zal ze niet doen met Give A Little, een aardige radiosingle kan het wél worden.

34. Mariah Carey – GTFO

En net wanneer je er helemaal niets meer van verwacht doet ze het toch weer: Mariah Carey lanceert een nieuwe single en het is een goeie. Carey toont in GTFO (dat staat Get The Fuck Out) wat voor goeie zangeres ze is en dat ze écht nog wel mee kan in het poplandschap van vandaag.

Hoe meer we het nummer horen, hoe beter we het vinden. Stiekem is het onze favoriet van deze playlist en als ze er in de volgende weken zo nog een paar uitbrengt willen we zelfs overwegen om naar haar All I Want For Christmas-tournee in Vorst Nationaal te gaan.

35. Kurt Vile – Bassackawards

En dan komen we aan het hoofdstukje “commerciële zelfmoord in 2018.” Niet één, maar twee nummers in de lijst deze maand overschrijden de negen minuten, eentje duurt langer dan zeven minuten. Voor Kurt Vile is het geen primeur, zijn Walkin’ On A Pretty Daze ging al over de negen minuten heen en deze Bassackwards (lees in de titel wat je wil) doet het opnieuw.

Sinds The War On Drugs – de groep waar Kurt Vile in een ver verleden nog deel van uitmaakte, maar die hij uiteindelijk verliet om zijn voor zijn solocarrière uit te bouwen – kan natuurlijk alles, maar laten we zeggen dat het ons zou verbazen als het gezapige Bassackwards zou uitgroeien tot een hit. Het is na Loading Zones de tweede voorloper van zijn album ‘Bottle It In’ waarop Bassackwards pas het derde langste nummer zal zijn. Op 30 oktober komt hij in het gezelschap van zijn Violators naar de AB.

36. Lana Del Rey – Venice Bitch

Wat ons meer verbaasde dan de tien minuten Kurt Vile waren de bijna tien minuten Lana Del Rey die zij deze maand op de wereld losliet. Het nummer zal op haar volgende album ‘Norman Fucking Rockwell’ staan, maar dat zal pas in januari van volgend jaar verschijnen.

De beste nummers van tien minuten lijken niet zo lang te duren. Het is een kunst op zich. De beste – zoals Thinking Of A Place van The War On Drugs – wil je meteen na afloop weer van het begin starten. Venice Bitch is geen Thinking Of A Place, maar gaat alleszins niet vervelen zolang het duurt (een prestatie bij tien minuten) en vat de nostalgie naar de voorbije zomer waar we nu zo in zwelgen. Lana Del Rey kan nog verrasen.

37. White Lies – Time To Give

Ook pas voor 2019: ‘Five’, het vijfde album van White Lies waarbij Time To Give eruit springt wegens zijn lengte van 7,5 minuten. Het nummer staat helemaal vooraan en belooft het begin te zijn van – zo zegt de band zelf – een plaat die trouw blijft aan de unieke stijl van de band.

En zo zitten we met onze aankondigingen al aan het volgende jaar: ‘Five’ verschijnt op 1 februari, White Lies komt naar de AB op 20 februari.

38. Norah Jones feat. Jeff Tweedy – A Song With No Name

Het laatste album van Norah Jones dateert van 2016, maar de laatste maanden heeft ze wel het ene na het andere nummer uitgebracht zonder daar een albumrelease aan te verbinden. Op haar laatste nieuwe single – A Song With No Name – speelt Jeff Tweedy van Wilco gitaar. Norah Jones is al langer fan van Wilco – ze coverde Jesus Etc. van de band al – en wilde dus al langer met Jeff Tweedy samenwerken.

39. Jonathan Jeremiah – U-Bahn (It’s Not Too Late For Us)

Elk album van Jonathan Jeremiah was iets minder goed dan die daarvoor waardoor onze verwachtingen voor ‘Good Day’ behoorlijk laag lagen. Na het luisteren hebben we die helemaal bijgetrokken want de vierde plaat van de Brit is zijn beste tot nu toe.

Ja, Jonathan Jeremiah duikt ook hiermee weer de tijd in, maar hij heeft wel een duidelijke evolutie gemaakt sinds ‘A Solitary Man’. Ook zijn nieuwe single U-Bahn (It’s Not Too Late For Us) getuigt van vakmanschap. Voor een live ontmoeting met Jonathan moeten we wel nog wachten tot februari.

40. Gucci Mane, Bruno Mars & Kodak Black – Wake Up In The Sky

Gucci Mane, Bruno Mars en Kodak Black op één plaat: als het altijd al je droom was is die nu uitgekomen. Het nummer komt terecht op ‘Evil Genius’, het album van Gucci Mane dat later dit jaar verschijnt. Het is trouwens het eerste wapenfeit van Kodak Black nadat hij vorige maand vrij kwam uit de gevangenis.

41. Jacle Bow – Mysterious Guy

Onder het goedkeurend oog van Triggerfinger-drummer Mario Goossens blikte Jacle Bow hun eerste album ‘What’s All The Mumble About?’ (2017), maar nu wordt er alweer stilaan tijd voor een opvolger. De voorloper uit die plaat klinkt minder rock-‘n-roll en meer glamrock. Wanneer die opvolger er zal zijn, is nog niet duidelijk, maar wat al wel is geweten is dat niemand minder dan Raymond Van Het Groenewoud er ook op te horen zal zijn.

42. The Calicos – Our House

In april wonnen The Calicos Humo’s Rock Rally 2018, de 21e editie. Het juryrapport van de band uit Antwerpen vermeldde namen als Ryan Adams, Bruce Springsteen en The War On Drugs. Geen klein bier dus, maar met de eerste single Our House bewijzen The Calicos dat ze er alles aan zullen doen om die referenties eer aan te doen.

Dit najaar zijn ze in heel wat clubs terug te vinden. Alle data vind je terug op de Facebookpagina van de band.

43. Town Of Saints – Weeds

We hadden al een Zwees-Amerikaanse postpunkband – FEWS, nr. 27 – en nu voegen we aan die mengelmoes ook nog eens een Fins-Nederlandse folkband toe. Van Town Of Saints stellen we Weeds voor, de voorloper uit hun vierde album ‘Celebrate’.

De liedjes voor ‘Celebrate’ werden in drie maanden tijd geschreven op akoestische gitaar of piano en zijn dus geschikt om meteen live te spelen. Harmen Ridderbos, zanger van de band, over de nieuwe single: “Weeds gaat over het feit dat iedereen met zijn eigen demonen strijdt, en dat je nooit van iemand kunt weten waarmee ze op dat moment worstelen.”

Voor hun aankomende tournee staan er voorlopig geen data in België gepland, wel in Nederland en Duitsland.

44. Phosphorescent – Christmas Down Under

De grote kerstwinkel op de Meir is weer open, de kersttournee van Mariah Carey is aangekondigd en de eerste “Wat doe jij met Oudjaar?” is gevallen in de vriendengroep. Het valt nu niet meer te ontkennen: kerst komt er bijna aan. We vinden het dan ook niet meer heel raar dat Phosphorescent in september een nummer heeft uitgebracht dat Christmas Down Under heet.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is het nummer echter geen kerstlied – of wat had je verwacht? – maar een bloedmooie americana ballad die de zes minuten overschrijdt. Sinds de man vijf jaar geleden Song For Zula uitbracht kan hij bij ons niets meer verkeerd doen. We kijken nu dan ook met veel verwachting uit naar ‘Cest La Vie’, zijn eerste album sinds ‘Muchacho’ van vijf jaar geleden.Vanaf vrijdag is het te koop.

45. Hozier feat. Mavis Staples – Nina Cried Power

Hozier, zegt die naam je nog iets? In 2014 scoorde hij een gigantische hit met Take Me To Church, zijn eerste album ‘From Eden’ werd behoorlijk goed ontvangen en concerten werden druk bezocht. Maar daarna werd het stil rond Hozier. Heel erg stil. Nu is er voor het eerst sinds die periode nieuw werk, in de vorm van een EP.

Daarop vier nummers die volgens hemzelf een ode zijn aan de spirit van het protest. Op de titeltrack en eerste single krijgt hij het mooie gezelschap van de 79-jarige Mavis Staples en de legendarische Booker T. Jones.

In het aanstekelijke gospelnummer eert hij zijn muzikale helden, waaronder John Lennon, James Brown, B.B. King, Curtis Mayfield, Nina Simone, Marvin Gaye, Billie Holiday, Bob Dylan en Mavis Staples zelf. Op 15 november kunnen wij hem gaan bekijken in het heropende Cirque Royal.

46. Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – A Little Honey

Er is een nieuwe single van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en dat begint zo stilaan iets te worden waar we naar uitkijken. We krijgen gewoon meer van wat we ondertussen van het gezelschap gewend zijn, maar het is muziek die zo eerlijk en naturel klinkt dat dat verrassingsloze vertrouwd en warm aanvoelt.

47. Sigala & Ella Eyre feat. Meghan Trainor & French Montana – Just Got Paid

Sigala heeft veel volk verzameld om mee te zingen op zijn nieuwe single en we begrijpen ’t wel, want het gaat in dit nummer om een universeel gedeelde vreugde: het euforische gevoel dat zich van je meester maakt nadat je net je loon hebt gehad.

48. Robyn – Honey

We zijn blij dat Robyn terug is. Ze heeft een grote popgevoeligheid die ze weet te combineren met muzikale intelligentie, haar kenmerkende stemgeluid en haar geloofwaardigheid. Dat bewees ze al in haar vorige single Missing U en dat doet ze nu opnieuw in Honey, de titeltrack van haar eerste album in acht jaar. Dat zal op 26 oktober verschijnen en negen nieuwe nummers bevatten.

49. Arsenal – Stick & Groove

‘In The Rush Of Shaking Shoulders’ was in mei dan weer het eerste nieuwe album van Arsenal in vier jaar. Daaruit is deze Stick & Groove de eerste single na een meer dan gevulde en zeer succesvolle festivalzomer.

Daarmee deed Arsenal opnieuw datgene waar ze zo goed in zijn: een nieuwe cultuur opzoeken en diens typische geluiden doen samensmelten met hun bandgeluid. Daarover gaat ook dit nummer, Stick & Groove: over het blijven doen waar je goed in bent, over succes vinden door te blijven volharden.

50. Marc Ribot feat. Tom Waits – Bella Ciao (Goodbye Beautiful)

Dit jaar werd Bella Ciao bekend door de Netflix-reeks La Casa De Papel, maar in werkelijkheid is het een Italiaans strijdlied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog populair werd onder diegenen die zich verzetten tegen het fascisme en nationaalsocialisme in het land.

Het lied is in de loop der jaren na de Tweede Wereldoorlog door verschillende artiesten gebracht, in verschillende talen. Ook was het één van de strijdliederen van de studentenbeweging van mei 1968. De nieuwste versie van Bella Ciao is niet ingezongen door zomaar de eerste de beste: het was Tom Waits die zijn stem leende aan het nummer op vraag van gitarist en componist Marc Ribot die een nieuwe plaat heeft samengesteld met verzetsliederen van de laatste zeventig jaar.

‘Songs Of Resistance 1948-2018’, een plaat die even urgent als tijdloos aandoet.

Gesponsorde artikelen