Uit winterslaap ontwaakte telescoop spot potentieel gevaarlijke asteroïde

Uit winterslaap ontwaakte telescoop spot potentieel gevaarlijke asteroïde

De opnieuw geactiveerde Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer -telescoop van de NASA, kortweg NEOWISE, heeft een tot nu toe onbekende “potentieel gevaarlijke” asteroïde gespot. De ruimterots kreeg de naam 2013 YP139, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

De telescoop ging in 2011 in een winterslaap, maar werd in september vorig jaar opnieuw geactiveerd om planetoïden op te sporen. NEOWISE vond de pikzwarte asteroïde dankzij infraroodbeeldtechnieken. 2013 YP139 bevindt zich ongeveer 43 miljoen kilometer van de Aarde en is naar schatting 650 meter in diameter. Ter vergelijking: de Chelyabinsk-meteoor die vorig jaar boven Rusland ontplofte en zo honderden mensen verwondde, zou naar schatting slechts tussen 16 en 20 meter groot geweest zijn. 

2013 YP139, op de foto bovenaan dit artikel te zien als rode stip, is groot genoeg om ernstige schade aan te richten, maar wat precies maakt het object “potentieel gevaarlijk”? De NASA zegt dat enerzijds op basis van de grootte, maar anderzijds omdat de elliptische baan van de asteroïde ze binnen 480.000 kilometer van de Aarde zou kunnen brengen. 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie houdt 2013 YP139 alleszins in het oog, maar is daar nog wel even mee zoet: 2013 YP139 zal de eerste eeuw niet in de buurt van onze planeet komen. Momenteel heeft enkel de asteroïde 2007 VK184 een semirealistische kans om de Aarde te raken, maar op de gevarenschaal krijgt die volgens magazine Smithsonian slechts de minimumscore.

Acht films over gevaarlijke ruimterotsen:

1. Deep Impact

In deze film vernietigt een komeet de Aarde bijna. Het grootste deel van de Verenigde Staten, Europa en Afrika worden van de kaart geveegd.

2. Armageddon

Bruce Willis en co gaan de ruimte in om een bom in een aansuizende asteroïde te plaatsen. Maar eerst wandelen ze stoer in slow motion naar hun shuttle.

3. Asteroid

Een jaar voor Deep Impact en Armageddon wordt de Aarde, en meer bepaald Dallas in de Amerikaanse staat Texas, al bedreigd in deze tv-film.

4. Meteor

Sean Connery speelt in 1979 mee in Meteor, waarin een dreigende ramp de VS en de USSR dichter bij elkaar brengt. Hier valt de meteoriet tenminste in New York, zoals het hoort in een zichzelf respecterende rampenfilm.

5. The Day the Sky Exploded

In The Day the Sky Exploded uit 1958 ontdekken wetenschappers dat de Aarde in de baan ligt van meteoren. “TERROR FROM THE SKY”, blokletteren de filmposters.

6. Disaster Movie

In deze parodie gaat niet de Aarde, maar wel Hannah Montana eraan.

7. Night of the Comet

Alsof een killer-asteroïde nog niet genoeg is, bevat Night of the Comet ook nog zombies.

8. Meteorites

In deze tv-film uit 1998 valt een meteorietenregen uit de lucht tijdens een jaarlijks ufofestival. O, de ironie!

Gesponsorde artikelen