Uiteraard in IJsland: politica houdt speech in parlement terwijl ze baby borstvoeding geeft … en niemand heeft kritiek

Uiteraard in IJsland: politica houdt speech in parlement terwijl ze baby borstvoeding geeft … en niemand heeft kritiek

Eén van de opvallendste beelden van deze week komt uit IJsland, waar politica Unnur Bra Konradsdottir in het parlement plots naar voor werd geroepen om een toespraak te geven, terwijl ze net haar baby borstvoeding aan het geven was. Ze deed dan maar haar job voor de camera’s zonder haar rol als moeder te onderbreken. Op veel plaatsen zou het kot te klein zijn, maar niet in IJsland. Niemand had kritiek.

Konradsdottir zit al zeven jaar in het parlement, maar deze keer was ze toch nerveus om voor de camera’s te gaan spreken. De reden was haar zes weken oude dochter die ze net borstvoeding aan het geven was. Toch zette ze door: “Het is zoals in elk beroep: je doet wat je moet doen. Het is het meest natuurlijke fenomeen in de wereld”, zei ze in een reactie aan AFP. Toen ze weer ging zitten, kwam er geen opmerking van een collega. Het debat over de migratiewet ging gewoon verder.

Dilemma

We kunnen niet voorspellen wat er zou gebeuren als iemand dit in ons parlement deed, of in een parlement elders in de wereld. Maar het is typerend voor IJsland dat niemand er zich iets van aantrekt. “Ze had honger en ik had niet verwacht dat ik naar voor ging moeten gaan”, zei ze. Maar een andere politicus had bepaalde uitspraken over een wetsvoorstel gedaan waar ze echt op moest reageren. “Dus ik had de keuze om mijn baby los te trekken en haar wenend bij het parlementslid naast mij te laten, of haar gewoon mee te nemen. En ik besloot dat het minder storend zou zijn als ik haar gewoon met me meenam.”

Dat brengt ons bij nog een opmerkelijk gegeven: Konradsdottir zit gewoon met haar pasgeboren baby in de Kamer. En dat doet ze al weken, zodat de meeste parlementsleden intussen al aan het kind gewend zijn geraakt. “Meestal is ze vrij rustig en als we moeten stemmen ligt ze te slapen. Er zijn nog nooit incidenten geweest.”

#FreeTheNipple

Het is volgens de media in IJsland wel de eerste keer dat iemand haar kind borstvoeding geeft terwijl ze het parlement toespreekt. Zoals met heel veel dingen heeft IJsland echter een zeer liberale, open visie over borstvoeding in het openbaar. In maart plaatste een andere politica, Bjort Olafsdottir, nog een foto van haar borst op Twitter, voor de #FreeTheNipple-campagne.

IJsland behoort ook tot de beste landen ter wereld voor nieuwe moeders wat betreft het moederschapsverlof, en ook vaders kunnen van erg goede voorwaarden genieten. In totaal krijgen ouders negen maanden betaald verlof: drie voor de nieuwe moeders, drie voor de nieuwe vaders, en dan nog eens drie maanden die ze onderling mogen verdelen.

(Bron: The Washington Post)

Gesponsorde artikelen