Uitgestorven papegaaiensoort gevonden: zo groot als een kleuter en wellicht vleeseter

Flinders University

Uit de vondst van twee fossiele vogelpootbotten en uitvoerig onderzoek blijkt dat in Nieuw-Zeeland 15 miljoen jaar geleden een reuzenpapegaai leefde. De vogel woog 7 kilogram en was zo’n meter groot (zonder staart). De wetenschappers doopten de vogel om tot Heracles.

In het zuiden van Nieuw-Zeeland zijn twee fossielen van vogelpootbotten gevonden van een uitgestorven reuzenpapegaai. De vogel wordt officieel gekwalificeerd als heracles inexpectatus, vernoemd naar de sterke Griekse held Herakles. Dat lezen we in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

1 meter en 7 kilo

Hij leefde ruim 15 miljoen jaar geleden en was zo’n 1 meter groot en 7 kilogram zwaar. Daarmee was de heracles inexpectatus de grootste papegaai ooit. 

De botten waren al in januari 2008 opgegraven in de provincie Otago, waar vaker fossielen aangetroffen worden uit het Mioceen van zo’n 16 tot 19 miljoen jaar geleden.

pixabay

Pas recent hebben wetenschappers de botten echter aan een zorgvuldig onderzoek onderworpen. Het gaat om twee zogenaamde tibiotarsus-botten uit het middelste gedeelte van de vogelpoten. Op basis daarvan kon het uiterlijk en de afmetingen van de vogel gereconstrueerd worden. Ter vergelijking: de grootste levende papegaai, de hyacinthara, weegt ongeveer anderhalve kilo en kan tot 1 meter lang worden (waarvan de helft staart is).

Wellicht vleester

Dat het om de tibiotarsi van een papegaai gaat, en niet van pakweg een reiger, konden onderzoekers afleiden uit de vorm ervan. Bij pelikanen zijn de tibiotarsi bijvoorbeeld veel korter, andere vogelsoorten nog langer.

De Heraklespapegaaien leefden destijds in een subtropisch bos met palm- en laurierbomen in Nieuw-Zeeland. De meeste eigentijdse papegaaien eten enkel vruchten en nu en dan een ei, maar volgens onderzoeker Mike Archer zit de kans er dik in dat de Heraklespapegaaien “ook andere papegaaien” aten. Daarbij verwijst hij naar Nieuw-Zeelandse kea-papegaaien die vlees pikken van de ruggen van nog levende schapen.

Het is lang niet de eerste keer dat er in Nieuw-Zeeland uitgestorven reuzenvogels gevonden zijn. Er worden vaak prehistorische diersoorten van ongewoon groot formaat ontdekt.

Gesponsorde artikelen