Uitgeverij, nu op de rand van faillissement, razend in open brief aan Sergio Herman: “je bent veranderd in een harteloos wezen”

Uitgeverij, nu op de rand van faillissement, razend in open brief aan Sergio Herman: “je bent veranderd in een harteloos wezen”

Onlangs gaf de bekende kok Sergio Herman een nieuw boek uit: ‘Just Cook It’. Op zich niets speciaal. Ware het niet dat hij dat voor de eerste keer niet met uitgeverij Minestrone, waar hij zelf ook voor bijna 40 procent aandeelhouder in is, maar met het Amsterdamse Carrera Culinair. Minestrone-oprichter Tony Le Duc trok daarop naar het gerecht. Als klap op de vuurpijl zou Herman zich nu ook volledig willen terugtrekken uit de uitgeverij. 

Het verging sterrenchef Sergio Herman een tijdje geleden nog slecht in de rechtbank. Hij speelde zo zijn rijbewijs zelfs kwijt. Maar in de zaak die was aangespannen door Tony Le Duc en z’n uitgeverij Minestrone trok hij wel aan het langste eind. Sergio Herman zou nooit een exclusiviteitscontract getekend hebben en zou daarom vrij zijn ook bij andere uitgeverijen boeken uit te brengen. Maar het conflict tussen de voormalige vrienden en zakenpartners gaat nog veel dieper dan dat.

“Tony, ik speel nu in een hogere league”

Nog voor zijn nieuwe boek bij Carrera Culinair werd aangekondigd, zou Herman in een mail per direct al zijn royalties uit 2016 bij Minestrone hebben opgevraagd. Hij wou dus volledig uitbetaald worden voor hij aan een nieuw boek zou beginnen bij de uitgeverij. Meteen deelde hij ook mee dat hij die royalties in het vervolg graag dubbel zo hoog wou.

In een open brief, te lezen op de website van ATV, haalt Le Duc nu zwaar uit naar de kok. “Ik stond perplex”, schrijft de oprichter van de uitgeverij. “Braaf betaal ik je alle royalties van 2016 en tien dagen na de ontvangsten beslis je botweg dat je met Minestrone geen boeken meer gaat maken.” Dat hij te weinig geld zou krijgen, was voor Le Duc zelfs niet de ergste reden. Herman zou naar verluidt gezegd hebben “Tony, ik speel nu in een hogere league”. “Met andere woorden, jij schreef mij af alsof ik professioneel en kwalitatief niet meer mee kon. Wat een blamage Sergio”, reageert Le Duc nu furieus. En dan moest de revelatie van het nieuwe boek van Herman nog komen. De reactie van Le Duc? “Fuck!”

Sindsdien was het volledige radiostilte tussen de twee, op een brief van de boekhouder van Herman na. De bekende kok stelde in de brief dat hij geld wou voor z’n aandelen, hij eiste alle rechten op zijn boeken op en dwong Le Duc, volgens hem, een zwijgplicht op. Minestrone zou de boeken van Herman ook in geen geval onder de marktprijs mogen verkopen. “Een wurggreep op Minestrone”, noemt Le Duc het nu.

“Gi-gan-tisch in de shit”

“De grond zakt stilaan weg vanonder mijn voeten”, schrijft Le Duc, die in 2015 een hartaanval kreeg met een financieel kater als gevolg. Hij ging daarop een lening aan om Minestrone te redden en stelde zijn eigen huis als borg. “Ik heb deze week al het personeel van Minestrone ontslagen. Ik betaal mezelf al sinds april geen loon meer uit. De openstaande facturen stapelen zich op. Deze situatie is onhoudbaar.” Hij voelt zich in de steek gelaten door zijn (voormalige) vriend en zakenpartner. Het plots vertrek van Herman stuurde de uitgeverij de dieperik in.

Hij is dan ook hard voor de kok. “Het mag geweten zijn hoe roem, ambities en geld iemand radicaal kunnen veranderen in een harteloos wezen en daarmee een ander in de problemen brengt.” Toch probeert hij nog toenadering te zoeken tot Herman. “Neem je verantwoordelijkheid Sergio”, schrijft hij. “Praat met mij. Jij en ik alleen, en laat ons tot een oplossing komen. Anders duw je mij gi-gan-tisch in de shit.”

Carrera Culinair pakte groot op hun Facebookpagina met het nieuwe boek van Sergio Herman:

Gesponsorde artikelen