Uitspraak Europees Hof geeft Britten een superkans om makkelijk in EU te blijven

Uitspraak Europees Hof geeft Britten een superkans om makkelijk in EU te blijven

Tot vorige week ging iedereen er in Brussel en Londen van uit dat de brexit alleen is terug te draaien als alle 27 overgebleven EU-landen daar ook mee instemmen. Maar het Europees Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat een land dat zijn voornemen om de EU te verlaten aan de unie heeft meegedeeld het recht heeft om op dat voornemen terug te komen, zolang de uittredingsprocedure niet is afgerond.

Als het Verenigd Koninkrijk dus wil, dan kan het gewoon in de Europese Unie blijven. Londen kan eenzijdig het brexitproces intrekken zonder dat het nieuwe toetredingsgesprekken moet voeren. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld in een zaak die door Schotse parlementariƫrs die tegen de brexit zijn was aangespannen.

Het hof zegt dat een land dat zijn voornemen om de EU te verlaten aan de unie heeft meegedeeld het recht heeft om van dat voornemen terug te komen, zolang de uittredingsprocedure niet is afgerond. Dat is pas het geval als de parlementen van alle andere 27 lidstaten het brexitakkoord hebben goedgekeurd.

Tot vorige week ging iedereen er in Brussel en Londen van uit dat de brexit alleen is terug te draaien als alle 27 overgebleven EU-landen daar ook mee instemmen.

Stemming

Maar de advocaat-generaal van het hof kwam in een advies aan de rechters tot conclusie dat de Britten geen toestemming van de andere lidstaten nodig hebben, als ze toch willen blijven. Het hof neemt dat advies nu over.

De Britten kozen er in 2016 in een referendum voor om de Europese Unie te verlaten. In maart 2017 werd de twee jaar durende uittredingsprocedure in werking gesteld. Morgen stemt het Britse parlement over het akkoord dat het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten met de Europese Unie over de voorwaarden voor het vertrek.

Morgen stemt het Britse parlement over het brexitvoorstel van de Britse premier Theresa May. Maar steeds meer stemmen vragen om een uitstel omdat het ernaar uitziet dat May geen meerderheid zou halen in het parlement.

Tweede referendum?

Het oordeel van de advocaat-generaal en het Europees Hof is vooral goed nieuws voor voorstanders van een tweede referendum. Zij kunnen nu voor een tweede referendum pleiten en daarbij zeggen dat de toekomst van het Britse EU-lidmaatschap nog steeds volledig in Britse handen is.

De kans dat zo’n tweede referendum er komt, is nog steeds wel heel klein. Een ruime meerderheid van het parlement ziet het niet zitten.

Gesponsorde artikelen