Left Right
scrollTop top

Uitspraak met gevolgen, dames? “Ga dan op urinoir voor mannen zitten” zegt rechter tegen vrouw die wildplaste


Uitspraak met gevolgen, dames? “Ga dan op urinoir voor mannen zitten” zegt rechter tegen vrouw die wildplaste

In Nederland is vandaag een uitspraak gekomen in een fel bediscussieerde rechtszaak. En hoe. Geerte Piene vocht haar boete voor wildplassen aan, omdat ze een punt wilde maken: er zijn te weinig openbare toiletten voor vrouwen. Maar ze is nu toch veroordeeld en de rechter had daarbij een opvallend argument: ze had bij hoge nood desnoods naar een urinoir voor mannen moeten gaan.

Geerte Piening vocht haar wildplasboete van 140 euro aan onder de noemer seksisme. Zij vindt dat er ’s nachts te weinig openbare toiletten voor vrouwen beschikbaar zijn.

Piening kreeg de bekeuring in mei 2015 aan het Leidseplein in Amsterdam. Ze was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Volgens Piening zijn er te weinig openbare toiletten voor vrouwen in het centrum van Amsterdam. Voor mannen zijn het er 35 en voor vrouwen maar 3.

Geen keuze

Piening zegt dat ze geen andere keuze had dan wildplassen omdat het dichtstbijzijnde vrouwentoilet twee kilometer verderop was. Ze kon ook niet terug naar het café waar ze vandaan kwam, want dat was inmiddels dicht.

Wel waar, zegt rechter

De rechter gaf haar geen gelijk en oordeelde dat Piening zich gewoon aan het verbod op wildplassen moet houden. Volgens de rechter had ze bij hoge nood “desnoods naar een urinoir voor mannen moeten gaan”.

De boete is wel verlaagd van 140 euro naar 90 euro omdat ze zo lang op de behandeling van de zaak heeft moeten wachten.

In 2010 is bij een soortgelijke zaak in Apeldoorn de boete voor wildplassen kwijtgescholden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899