Left Right
scrollTop top

Uitstekende Kings of Leon en Radiohead redden tweede Europese Lollapalooza van meltdown


Uitstekende Kings of Leon en Radiohead redden tweede Europese Lollapalooza van meltdown

De tweede editie van Lollapalooza in Berlijn, de afsluiter van de festivalzomer, kon z’n award van beste nieuwkomer op de kalender op organisatorisch vlak niet waarmaken afgelopen weekend. Maar uitstekende optredens van Kings of Leon en Radiohead maakten dat ruimschoots goed.

Het was in Berlijn zaterdag en zondag nog warmer dan hier. Absurd warm voor deze tijd van het jaar. Het maakte het allemaal niet simpeler voor de organisatie van de tweede Europese Lollapalooza.

Lollapalooza, voor wie het nog niet wist, werd bedacht en gecreëerd in 1991 door Perry Farrell (Jane’s Addiction). Lollapalooza werd jaarlijks georganiseerd tot 1997, als rondtrekkend festival. In 2003 werd weer nieuw leven in het festival geblazen, en het deed toen maar liefst 30 Amerikaanse steden aan tijdens de zomer.

Sinds 2005 trekt het niet meer rond, maar heeft het een vaste stek gevonden in Chicago. Er kwamen internationale versies van, ondermeer in Brazilië, Argentinië, Chili en sinds vorig jaar dus ook in Europa, waar Berlijn werd gekozen als locatie.

De eerste editie, op de voormalige Berlijnse luchthaven Tempelhof, was ondanks wat logistieke problemen de eerste dag met toiletten en een haperend cashless-systeem, een schot in de roos.

Problemen

Maar, omdat Tempelhof door de Duitse overheid bestemd werd om vluchtelingen op te vangen, moest Lollapalooza op zoek naar een andere locatie.

Die dacht het gevonden te hebben in Treptower Park, een stadspark van het soort dat je alleen aantreft in echte metropolen. Het leek perfect: geen landingsbaanbeton, maar een mooie, groene omgeving.

Het draaide anders uit. De buurtbewoners spanden een proces aan, met nakende geluidsoverlast als voornaamste argument. Ze kregen steun vanuit politieke hoek van de Berlijnse oppositie, die er op wees dat er de jongste jaren 17 miljoen euro was gespendeerd om Treptower Park te renoveren en aan te planten. Het beeld van twee dagen telkens 70.000 festivalgangers die tussen de rozentuintjes zouden gaan plassen werd in de Duitse pers uitgerold.

Een rechter besliste uiteindelijk drie dagen voor het festival in een kortgeding dat Lollapalooza toch mocht doorgaan, omdat de economische schade voor de organisatie te groot zou zijn anders. Maar Lolla moest beloven het park terug te geven in perfecte staat; en het moest beseffen dat Treptower Park maar één jaar zou lukken.

Drie miljoen euro opkuiskosten

Dat klinkt haalbaar, maar, laten we er een cijfer op kleven om het in perspectief te zetten: de organisatie heeft drie miljoen euro moeten uittrekken om het park na dit weekend weer helemaal tiptop te maken. Alle gazon wordt bijvoorbeeld over twee weken vervangen.

Omdat er duizenden meters hekken moesten gezet worden om deeltjes van het park waar planten en bloemen staan te beschermen, bleek Treptower Park in de praktijk ook een bijna onwerkbaar festivalterrein te zijn geworden.

Om van het ene naar het andere van de vijf podia te gaan moest je via bottlenecks, paadjes die dan aan weerszijden nog vol chemische toiletten stonden. En waar voortdurend mensen stonden aan te schuiven, wat de zaak al helemaal deed stroppen.

Als je voor een podium stond was het ook een verhaal van of niet drinken of je boodschap ophouden, want naar de wc gaan betekende in de praktijk de rest van de show missen.

4,5 euro voor een pintje!

Eten was ook een probleem. Lollapalooza bleef ook dit jaar vasthouden aan z’n concept van alleen foodtrucks. Heerlijke dingen hoor, die je er kon eten, maar je moest er wel heel lang voor aanschuiven.

Foodtrucks en grote festivals: het werkt niet echt, zeker als er geen alternatief is. Bovendien gebeurde dat allemaal onder een genadeloze, loden zon. Het kwik ging zaterdag en zondag een stuk boven de dertig graden in Berlijn.

Nog een punt van kritiek waren de prijzen. Zelfs de Duitsers vonden het schandalig. 4,5 euro voor een fris puntje van 33 cl. Dat is echt wel een pak meer dan de norm van 3 euro voor 40cl op Duitse festivals.

Maar …

Maar er valt toch nog behoorlijk wat te zeggen voor het Lolla-concept. Het is een stadsfestival, en eentje dat plaatsvindt in misschien wel de meest bruisende stad van Europa momenteel. Vliegen naar Berlijn is ook spotgoedkoop dezer dagen, en er zijn heel veel hostels, jeugdherbergen en andere schappelijke manieren om te overnachten in de buurt.

Het betekende dat de helft van de 140.000 bezoekers die Lollapalooza trok over twee dagen uit het buitenland kwam, en dat Berlijn zaterdag- en zondagvoormiddag overspoeld werd met toeristende festivalgangers.

Lagen die dan niet in hun bed? Nee, want, en da’s ook het gevolg van de regels die gevolgd moeten worden als je in het centrum van zo’n stad organiseert. Lolla eindigde zaterdag immers al om 23 uur en zondag zelfs om 22 uur.

Voor alle duidelijkheid: er is geen festivalcamping op Lollapalooza. Maar Berlijn is dé uitgaansstad van Europa momenteel, en wie dat wou kon terecht op de ontelbare afterparties. In een dertigtal clubs, waaronder een aantal van de bekendste in Berlijn, kon je mits een klein supplement ook met je festivalbandje binnen.

Botsauto-muziek

De muziek dan. De affiche van Lolla was, om het eufemistisch te stellen, interessant. Headliners Kings of Leon en Radiohead waren exclusief geboekt. Maar ook onze Lost Frequencies en Dimitri Vegas & Like Mike stonden er, tussen een lange reeks andere botsautomuziek-acts.

Echt potten breken deden die deejay-acts niet. Misschien was het gewoon te warm om te dansen, maar, wellicht meer to the point, de USB-stick-garde en een publiek dat toch hoofdzakelijk kaarten kocht om KOL of Radiohead te zien: het werkt niet.

Paul Kalkbrenner, een Berlijnse homeboy, New Order en Major Lazer scoorden beter. Maar het waren uiteindelijk toch de headliners die Lollapalooza redden.

De herboren Kings

Op zaterdag Kings of Leon. We weten het, we kennen de argumenten van de haters, maar, en dat konden we weer eens meemaken, als ze goed zijn en zich in hun sas voelen, dan is er moeilijk een betere festivalgroep te vinden dan de Kings momenteel.

En o, wat waren ze in vorm zaterdag. Er komt binnenkort een nieuwe plaat, en ondanks het feit dat Caleb Followill aankondigde dat er “wat nieuwe dingen” zouden worden geprobeerd, was het één groot feest van de herkenning. Uiteindelijk speelden de Kings maar één nieuw nummer, het overigens uitstekende “Over”, waar ze hun set mee openden.

Daarna was het de beuk erin met “Crawl” om bijna twee uur later, zonder enige onderbreking, en 18 nummers verder, te eindigen met “Sex on Fire”.

Als booker zouden we niet twijfelen: deze Kings wil je gewoon op je festival volgende zomer.

Uitstekend Radiohead

’s Anderdaags was het de beurt aan Radiohead. En ook Thom Yorke en co leverden ruimschoots de hooggespannen verwachtingen in. Het was een bijzonder optreden voor Radiohead: ook 15 jaar geleden, op de 11de september, traden ze op in Berlijn.

De tegendraadsheid van Radiohead maakt de groep een moeilijk verhaal voor festivals. De realiteit is dat de meeste mensen – op festivals tenminste – de hits willen horen uit hun drie eerste platen. En Radiohead zelf heeft daar een andere kijk op.

Maar anno 2016 willen de jongens al wel eens een compromis sluiten. En we kregen dus wel degelijk onder meer “No Surprises”, “Street Spirit”, “Let Down” en “Paranoid Android”. En, voor de tweede ronde bisnummers, was er “Creep” en “Karma Police”.

Tussendoor kregen we nummers van de nieuwe plaat en een bloemlezing uit alles wat na OK Computer is gekomen. En hoe. Het was af tot in de puntjes en bij wijlen ontroerend mooi.

We hoorden op Lolla dat Thom Yorke terug de smaak te pakken heeft om ook op festivals te spelen. We zagen het ook; want net als de rest van de band was hij bijzonder enthousiast. De groep heeft laten weten ook in 2017 te zullen toeren en dat doet het beste verhopen. Want, net als bij de Kings, als booker zouden we niet twijfelen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308