Uitvinder handige ‘copy-paste’-functie is gestorven

Larry Tesler
Yahoo!

De naam Larry Tesler zal je waarschijnlijk niks zeggen. Toch is hij een belangrijke man in de computerwereld én in die van ons. Larry Tessler is namelijk de uitvinder van onder andere de superhandige handelingen cut, copy en paste. Iets wat we in ons leven al gigantisch veel nodig hebben gehad.

Het lijkt misschien of de computercommando’s zoals cut, copy of paste er altijd gewoon al waren. Maar dat is allesbehalve waar. De Amerikaanse computerwetenschapper Larry Tesler vond in de jaren zeventig de opdrachten kopiëren, plakken en knippen uit. Een hulpmiddel waar al snel overal ter wereld vlijtig gebruik van werd gemaakt.

Innovatief man

Maar Tesler bedacht niet enkel deze handelingen. Hij was ook verantwoordelijk voor de actie ‘Zoeken en vervangen’. Voor de computerwereld is hij een waar icoon door zijn vele innovaties. Hij startte zijn carrière bij Xerox, waar hij de bekende commando’s bedacht. Larry Tesler werkte aan technologieën om computers gebruiksvriendelijker te maken. Dankzij hem konden we onze computer dus makkelijk ontdekken en gebruiken.

Na zijn tijd bij Xerox ging Tesler werken bij Apple. Daar werkte hij mee aan de Apple Lisa en Apple Newton, ondertussen twee oldskool producten van het bedrijf. In 1983 nam Apple zijn handige commando’s op in de software. Later volgende ook Microsoft Windows. Larry Tesler werkte zo’n twintig jaar bij Apple. Daarna deelde hij zijn kennis nog in andere grote bedrijven zoals Amazon en Yahoo!. Hij liet een indrukkende lijst aan levenswerken na. Wij zijn hem alvast enorm dankbaar voor de gemakkelijke copy-paste-functies.

Gesponsorde artikelen