Ultima Thule, de rots in de ruimte, ziet er helemaal anders uit dan we dachten

Ultima Thule, de rots in de ruimte, ziet er helemaal anders uit dan we dachten

Een sneeuwman, twee ijsbollen, een paar ogen: over de vorm van Ultima Thule komen we nu pas meer te weten. Volgens recente foto’s is de ruimterots een stuk vlakker dan in eerste instantie gedacht: meer twee pannenkoeken dan twee bollen.

Ultima Thule: een poetische naam voor de verste ruimterots die wij als mensen al konden vinden in het heelal. Toen ie gevonden werd door de Hubble-telescoop in 2014, was er geen informatie. Het kon evengoed om een ruimteschip als ruimterommel gegaan zijn. Maar op 1 januari 2019 passeerde de ruimtesonde New Horizons langs Ultima Thule en die nam een grote stapel foto’s: het blijkt om een stuk ruimterots te gaan.

Kuipergordel

New Horizons passeerde op dat moment echter door de Kuipergordel en is ontzettend ver weg van aarde. Daarom duurt het heel erg lang voor we behoorlijk onscherpe, gepixelde foto’s naar de aarde krijgen. Ultimat Thule doet er ongeveer een maand over om die foto’s door te sturen. Op de eerste foto’s van het ruimte-object leek de rots dan ook nogal op twee planeten of zelfs een sneeuwman.

Maar de pinda-vorm van Ultima Thule werd afgeleid op basis van slechts enkele foto’s en de positie van het object ten opzichte van bijvoorbeeld andere sterren. Nu we wat meer info hebben, blijkt die vorm toch enigszins anders dan verwacht. De ‘grote bol’ van Ultima Thule is namelijk zo plat als een pannenkoek, de kleine bol is dan weer walnootvormig, zegt NASA. Ultima Thule is zo’n 30 vierkante kilometer groot.

Hoe is Ultima Thule ontstaan?

Hoe Ultima Thule zo is kunnen ontstaan, is nog een mysterie. “Nu we meer gegevens binnenkrijgen verandert ons beeld significant”, zeggen onderzoekers. “Het is een puzzel hoe zo’n vorm heeft kunnen ontstaan. We hebben zoiets nog nooit om de zon zien draaien.”

De komende twintig maanden verwachten we nog meer foto’s van Ultima Thule, dan worden enkele mysteries misschien ontrafeld. Al kan het best dat we uiteindelijk vooral meer vragen hebben.

Gesponsorde artikelen