Uncharted 4: we moeten echt toegeven dat dit misschien wel de mooiste game ooit is

Uncharted 4: we moeten echt toegeven dat dit misschien wel de mooiste game ooit is

Uncharted 4: A Thief’s End is de voorlopig laatste game in de populaire gamereeks van Naughty Dog, maar wat voor een mooie afsluiter is het geworden. Zowat alles waarvoor we de vorige titels niks dan lof hebben gegeven, is in dit spel nog verbeterd. Is de perfectie voor Nathan Drake en co bereikt? Wij denken van wel.

Een tijdje geleden speelden we nog eens de trilogie van Uncharted, die voor de Playstation 4 in een nieuw kleedje was gestoken. Het leek toen wel alsof deze games speciaal voor de meest recente console waren gemaakt. Wie de reeks niet kende, had niet kunnen raden dat de eerste game al van 2007 dateert. Daarmee hadden ze de lat voor de voorlopig laatste game in de reeks erg hoog gelegd. En hoewel we ons eigenlijk niet meer hoeven te verbazen over deze sterke titels, doen we dat toch wanneer we zien wat voor een pareltje de game uiteindelijk geworden is.

Over het verhaal willen we nog niet te veel verklappen, want zoals je weet is dat één van de grootste eigenschappen van het spel. Maar de bekende personages uit de voorgaande games zijn er wel weer bij, en ook nu beginnen ze aan een avontuur waar zelfs Indiana Jones bij verbleekt. We maken natuurlijk vaak de vergelijking met Lara Croft, die onlangs ook voor een sterke game zorgde, maar de Uncharted-reeks blijft op alle vlakken meer uitblinken dan de oerbabe van de videogames. En nummer vier is er eentje geworden die we niemand snel zien overtreffen.

De beste game van het jaar is misschien al bekend, want hoe gaat iemand dit nog kunnen overtreffen?

Van Panama tot Schotland

Wil je nog niets over het verhaal weten, sla enkel deze alinea dan even over. Zoals altijd is een soort schat het doel van de missie. Deze keer is dat een piratenschat, maar niet zozeer het geld interesseert Nathan, wel het feit dat een drugsbaron ermee dreigt zijn broer te vermoorden. De jacht op deze schat begon al toen de gebroeders Drake nog kind waren en via de muren van hun school naar buiten klommen. Als jonge mannen kwamen ze in Panama terecht en daar gebeurde iets wat het leven van Nathan zou veranderen.

In Tomb Raider verschoof het spel ook al tussen allerlei locaties, van een koude berg tot een tropische wildernis. In Uncharted 4 reizen we opnieuw de wereld af en komen op soms verrassende plaatsen terecht. Van een gevangenis in Panama – we moesten even aan Prison Break denken – tot de prachtige natuur van Schotland. De beelden zijn nog mooier en gedetailleerder dan anders. Je zou zelfs spijt krijgen dat je niet af en toe gewoon even kunt rondkijken en de omgeving bewonderen.

Net een film

En wat je ook soms vergeet, is dat in het spel de actiescènes en de tussenfilmpjes elkaar zonder haperen opvolgen. Je moet dus niet wachten tot een filmpje is geladen voor je weer verder kunt. Dat bevordert het gevoel dat je in een film zit. In het begin zijn de filmpjes soms wel aan de lange kant en we kunnen al raden dat niet iedereen daar even blij mee gaat zijn, maar ons stoorde het niet.

Ook nieuw is dat je af en toe voor een korte tijd in een soort open wereld rondloopt. Zo bevind je je bijvoorbeeld in het huis van Nathan en Elena. Op zolder kan je er tal van voorwerpen vinden die bij spelers van de eerste drie games zeker herinneringen zullen oproepen. Het is wel een beetje wennen om dit format in een Uncharted-game te zien, maar de makers hebben niet de fout gemaakt om hun hele scenario daarrond te laten draaien. Eigenlijk is het vooral een ietwat langdradige opbouw naar het spel zelf.

Klimmen, glijden en schieten

Maar nogmaals, ons stoorde dat niet. Uncharted is intussen zo’n gevestigde waarde dat je weet dat het verhaal af en toe voorrang krijgt op de actie. Maar actie is er genoeg, en ook die is alweer erg vernieuwend. Uiteraard moet je weer overal op zitten klimmen, en hang je vaak boven een indrukwekkend afgrond. Nieuw is dat je veel vaker dan vroeger gebruik maakt van een touw waarmee je van rots naar rots kunt slingeren. Er is doorgaans maar één weg die je kunt volgen, maar soms moet je goed zoeken langs waar die zich verderzet.

Ook leuk zijn de stukjes waarbij je jezelf letterlijk in een afgrond laat glijden om dan net op het laatste nippertje ergens op te springen, je vast te klampen of je touw uit de gooien. Behalve het betere klimwerk moet je natuurlijk ook regelmatig vijanden uitschakelen. En dat kan je best eerst in alle stilte proberen te doen. Een icoontje boven een vijand toont zijn status, namelijk of hij je ziet, of hij iets vreemds heeft opgemerkt, of niet vermoedt dat jij daar zit. Schakel altijd best een paar vijanden op die manier uit, want anders zijn ze met veel wanneer ze het vuur openen. En waar ze in eerdere games vaak heel statisch en voorspelbaar bewogen, duurt het nu niet lang voor er eentje in je rug opduikt.

En wat Uncharted 4 ook zo geweldig maakt is het feit dat alles hierboven nooit gaat vervelen. Die vechtscènes duren net lang genoeg om leuk te blijven, en ook het klimmen wordt voldoende afgewisseld om niet te gaan vervelen. Het is ook erg leuk en realistisch om regelmatig te zien hoe je doel in een omgeving steeds dichterbij komt.

Conclusie: 10/10

We kunnen niet anders dan de perfecte score aan deze game te geven, want het was voor ons de beste game die we ooit hebben gespeeld. Als een shooter voor jou alleen maar rond schieten draait, dan zal je het er niet mee eens zijn. Maar wie van een mooi en spannend avonturenspel houdt, kan er geen beter vinden. De actie en scènes volgen elkaar erg snel op. Je gaat van locatie naar locatie en reist daarbij de halve wereld af. Kortom, dezelfde ingrediënten waarmee ze de eerste games hebben gemaakt, maar Naughty Dog is erin geslaagd om een driesterrengerecht nog meer te verfijnen.

De beste game van het jaar is misschien al bekend, want hoe gaat iemand dit nog kunnen overtreffen? Als dit het einde van de Uncharted-reeks zou zijn, laat ons dan hopen dat er snel nog meer games van dit niveau mogen komen.

Naughty Dog is erin geslaagd om een driesterrengerecht nog meer te verfijnen

Gesponsorde artikelen