Uncle Ben’s verdwijnt als merknaam en logo in nasleep van Black Lives Matter

Uncle Ben’s verdwijnt racisme black lives matter
Uncle Ben’s

Het populaire voedingsmerk Uncle Ben’s, bekend van onder andere rijst en sauzen, zal uit de winkelrekken verdwijnen. De presentatie van de producten zou door sommige consumenten als racistisch beschouwd worden. In de nasleep van de Black Lives Matter-protesten beslist moederbedrijf Mars om de naam en het logo van Uncle Ben’s definitief te vervangen.

“We weten momenteel nog niet wat de exacte wijzigingen zullen zijn”, laat Mars weten in een verklaring. Wel staat het al vast dat Uncle Ben’s zal verdwijnen. Dat heeft alles te maken met de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten. Daar wordt sinds de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd hevig betoogd tegen rassenongelijkheid.

Knipoog naar slavernij

Mars

Dat Uncle Ben’s eraan moet geloven, is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Zo was Uncle in het zuiden van de Verenigde Staten – waar de slavernij pas in 1865 afgeschaft werd na de Amerikaanse burgeroorlog – een veelvoorkomende bijnaam voor oudere mannelijke slaven of bedienden.

Het logo van Uncle Ben’s laat een oudere zwarte man zien, wat velen nu aanstootgevend en zelfs racistisch vinden. Tot enkele jaren geleden werd Uncle Ben’s zelfs afgebeeld met een cartooneske strik. Het merk kwam voor het eerst op de markt in 1943. De tekening van de zwarte man in het logo kwam er pas drie jaar later bij.

Andere voedingsmerken

Eerder raakte al bekend dat het Amerikaanse pannenkoekenmerk Aunt Jemima uit de winkel verdwijnt. Ook die naam verwijst volgens sommigen naar het tijdperk van de slavernij. De beslissing werd genomen door moederbedrijf Quaker Foods, dat weer onderdeel is van PepsiCo.

Ook de Kellogg Company ligt onder vuur, omdat op de dozen van Coco Pops een aap te zien is, terwijl op de doos van Rice Krispies drie blanke jongens staan. Fiona Onasanay, een voormalig Brits parlementslid, eiste van de Kellogg Company een antwoord. Op Twitter reageerden veel mensen echter dat Onasanay te ver ging.

Gesponsorde artikelen