Unesco dreigt Great Barrier Reef op lijst bedreigde sites te zetten

Unesco dreigt Great Barrier Reef op lijst bedreigde sites te zetten

Unesco, het agentschap van de Verenigde Naties dat verantwoordelijk is voor werelderfgoed, dreigt het Great Barrier Reef voor de kust van Australië op de lijst van bedreigde sites te zetten als het niet beter beschermd wordt. Australië heeft namelijk een projectontwikkelaar de toestemming gegeven drie miljoen kubieke meter baggerslib te dumpen in de buurt van het beroemde rif. De baggerwerken zijn nodig om de haven van Abbott Point in Queensland uit te breiden tot de grootste steenkoolhaven ter wereld.

Unesco is “bezorgd” over de plannen voor de uitbreiding van de haven, die werden goedgekeurd door de Australische premier Tony Abbott en de overheid van deelstaat Queensland. Critici stellen immers dat het gedumpte sediment zal afdrijven naar andere gebieden en zo het delicate koraal en zeegras zal beschadigen. Unesco stelt dat er aanwijzingen waren dat alternatieve oplossingen voor de opruiming van het baggerslib minder ingrijpend zouden zijn. 

Status

De organisatie waarschuwt dat de status van het rif volgend jaar kan afnemen. Een kwalificatie ‘bedreigd’ is onder meer schadelijk voor de toerisme-industrie in het gebied, die het sowieso al niet gemakkelijk heeft doordat de sterke dollar al enkele jaren heel wat overzeese toeristen weghoudt. Unesco dreigt al twee jaar om het rif van de prestigieuze lijst van werelderfgoedsites te halen, waarop het al sinds 1981 staat. 

Het rif, een aaneenschakeling van koraalstructuren van maar liefst 2.600 vierkante kilometer groot, heeft al veel koraal verloren. Dat is het gevolg van projectontwikkeling, landbouw en industriële verontreiniging, stormen en de doornenkroon, een zeester die een plaag wordt in de Stille Oceaan. 

Weerzinwekkend

De WWF noemt de plannen voor de havenuitbreiding “weerzinwekkend” en vindt dat de baggerwerken niet mogen plaatsvinden. Het dumpen moet voor altijd verboden worden, zegt woordvoerder Richard Leck aan ABC News

Professor Peter Mumby, de voorzitter van de Australian Coral Reef Society, zei enkele maanden geleden nog dat de bouwplannen jaarlijks 14 miljoen ton schadelijk sediment zullen toevoegen aan de wateren van het rif. “We hebben over de ontwikkelingen echte zorgen die nog niet aan bod zijn gekomen”, zei hij in The Sydney Morning Herald.

Geen probleem

De Australische overheid ziet echter geen probleem, en de federale minister van Milieu Greg Hunt noemt de baggerwerken “absoluut goedaardig”. “Wanneer je onder water ongevaarlijk zand en onschadelijk slib van de ene locatie naar een andere verplaatst, dan kan dat absoluut geen kwaad,” luidt het.  

Hunt stelt bovendien “verrukt” te zijn met het Unesco-rapport omdat het rif niet als bedreigd wordt beschouwd. “Het rapport erkent de fysieke veranderingen en verbeteringen in grote delen van het rif, hoewel met cyclonen en de afvloeiing van voedingsstoffen we wel echte problemen hebben die we moeten aanpakken.”

Bronnen: TelegraphABC News

Gesponsorde artikelen