Uniek: De Kenny’s spelen hardrockcovers van schlagers

Uniek: De Kenny’s spelen hardrockcovers van schlagers

Hardrockers zijn stiekem allemaal schlagerfans. Uit die premisse ontstond de Leuvense covergroep De Kenny’s, die zware hardrockgitaren en oorwurmen uit het schlagergenre bundelt in een unieke portie schlagerrock en -metal.

De groep werd opgemerkt door het tv-programma Iedereen Beroemd, dat de voorbije zaterdag een optreden in Kessel-Lo kwam filmen. De uitzending gisteren leverde de groep al meteen een extra optreden op, zegt zanger Benno Van Keulen aan newsmonkey. En voor een groep die zo’n twaalf keer per jaar optreedt, is elke show welkom.

Ontstaan

Zoals vaak ontstaan de beste (en slechtste) ideeën op café, zo ook het masterplan voor De Kenny’s. Gitarist en zanger Laurens Joly vertelt in de tv-uitzending dat in het Rock Café op de Leuvense Oude Markt eens Tien eens om te Zien-muziek werd opgezet, en dat de aanwezige rockers en metalheads toen helemaal uit de bol gingen. “Daar valt iets mee te doen”, beseften de muzikanten. En de rest is geschiedenis, al had de band eerst nog een andere naam. 

Maar de leden beseften al snel dat Jan Lul en de Ballen commercieel niet zo interessant was, vertelt Benno. “Daarnaast vreesde mijn vrouw ook dat mensen zouden zeggen: ‘Hey, daar is Jan Lul’ terwijl ze naast me op straat liep.” Het werd dus het iets neutralere De Kenny’s. “Voor schlagers bestaat een groot publiek,” legt Benno uit. “En veel mannen heten gewoonweg Kenny.” 

Ramones-gewijs bleek de naam ook handig om groepsleden een naam te geven, zoals Kenny Y en Kenny B. “We kunnen er nog veel meer mee doen”, zegt Benno. “Zo heten onze fans ‘fanny’s’, wat dan in het Engels ook weer een andere betekenis heeft. En de naam is ook een beetje belachelijk, zodat mensen zien dat er humor zit in hoe wij naar onze muziek kijken.”

Muziek

Dat je de groep niet al te serieus moet nemen, betekent niet dat De Kenny’s zich niet helemaal inzetten voor hun muziek. Ze namen al een ep op met zes nummers, en die klinkt best wel goed. Nummers als Zaragosa van Jimmy Frey of Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato passen prima in een blinkend goudgeel Kenny-jasje, en de groep plant nog een full-cd voor september. De nummers daarvoor liggen echter nog niet vast, al klonk Soldiers of Love van Liliane Saint-Pierre zaterdag wel erg lekker.

“Welke nummers we kiezen hangt af van onze stemming”, legt Benno uit. “Voor de cd missen we nog een song of zes. Misschien gaan we voor Ik Schreeuw het van de Daken van Toast, De Allereerste Keer van Rita Deneve of iets van Rob de Nijs. Het Nederlandse taalgebied is ook zo’n grote vijver, en van sommige nummers blijf je beter af. Ik Ga Dood aan Jou van Bart Herman of iets van Will Tura bijvoorbeeld, daarbij vragen we ons af of ze niet te mooi zijn om in een Kenny-jasje te stoppen. Het mag geen heiligschennis zijn.”

Artiesten

Ondanks hun humoristische instelling behandelen De Kenny’s hun songs dus met respect. En dat krijgen ze terug van de artiesten die ze coveren. “We zijn de voorbije zomer naar een optreden van Bart Kaëll geweest in Hove”, zegt Benno. “We hebben hem onze cd gegeven en hij vond het geweldig dat we zijn Zeil je voor het Eerst spelen.” Oprecht, of speelde hij zijn rol van charmante zanger? “Nee hij was echt heel sympathiek”, reageert Benno meteen. “Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar hij leek oprecht geïnteresseerd. We lieten hem ook weten dat alles in verband met Sabam in orde was, maar dat kon hem blijkbaar niet schelen. ‘Ik heb het nummer niet zelf geschreven’, zei hij.” (lacht)

“We hebben de artiesten die we coveren ook gemaild om toestemming te vragen voor de opnames, zodat we geen juridisch gezeik krijgen”, gaat Benno door. “Zo mailde Harry Slinger van Drukwerk, die Je Loog Tegen Mij schreef, terug om ons veel succes te wensen. Uiteindelijk is een imitatie ook het grootste compliment.” Paul Severs was ook vereerd met de cover van Zeg ‘ns Meisje, en liet weten dat hij nog koortjes zou hebben toegevoegd. “Maar wij hebben geen geld voor koortjes”, lieten De Kenny’s vorige week nog optekenen in De Streekkrant.

Toekomst

Eigen nummers hoef je van De Kenny’s alleszins niet te verwachten. “Daar is wel eens vraag naar geweest, maar ik denk het niet,” zegt Benno nog. “Er is geen plaats voor, want we hebben veel te veel lol met wat we nu doen.” Voor iets anders dan lol hoeven De Kenny’s het ook niet te doen. “Er zit geen carrière in,” lacht Benno. “Valt geen brood mee te verdienen!” 

Wie tijdens een hardrockoptreden eens een polonaise wil inzetten of op de grond wil zitten roeien in een denkbeeldig bootje, kan de groep binnenkort aan het werk zien in onder meer in Wilsele, Diest en Mechelen. Waarschuwing: je zit mogelijk dagenlang met Zeil je voor het Eerst in het hoofd.

Meer info vind je op de Facebookpagina van de band. Het fragment van Iedereen Beroemd kan je online herbekijken, en nummers van De Kenny’s staan op iTunes, Spotify en Deezer.

Gesponsorde artikelen