United Airlines bedekt camera’s want passagiers voelen zich bespioneerd

United Airlines bedekt camera’s want passagiers voelen zich bespioneerd

Vanaf nu gaat United Airlines zijn entertainment-apparaten met ingebouwde webcams bedekken. Dit doen ze, nadat er op het internet een hele rel ontstond tegen de camera’s. Zo voelden de passagiers zich bespioneerd. United Airlines beweert nochtans dat het de camera’s nooit geactiveerd heeft. 

Vanaf nu gaat United Airlines zijn entertainment-apparaten met ingebouwde webcams bedekken. Volgens een rapport van BuzzFeed gingen de camera’s in tegen heel wat privacynormen.

Seat-to-seat videochat

Panasonic beweert dat de camera’s een handige tool kunnen zijn voor meerdere entertainmentfuncties zoals bellen, gamen en seat-to-seat viedeochat. Volgens United zouden ze de schermen niet specifiek hebben besteld omwille van de camera’s, maar is het gewoon een extra functie die erbij zat.

“Zoals bij veel andere luchtvaartmaatschappijen, zijn sommige van onze premium zetels tijdens de vlucht uitgerust met entertainmentsystemen met camera’s die door de fabrikant zijn geïnstalleerd. We hebben alle camera’s ondertussen verborgen en ze werden nog nooit geactiveerd en we zijn niet van plan om ze in de toekomst te gebruiken”, vertelde een woordvoerder van United aan BuzzFeed. Maar United Airlines is hierin niet alleen. Delta en ook American Airlines beschikken over entertainmentsystemen waarin camera’s zijn geïnstalleerd. Ook al beweren zij ook dat de camera’s zijn afgedekt en ze niet van plan zijn ze ooit te activeren.

Passagiers voelen zich ongemakkelijk

Er kwam een hele discussie op gang op sociale media, nadat een passagier van Signapore Airlines een foto getrokken had van een camera op zijn zetel waar het rode lichtje brandde. Veel mensen waren vroegen zich af of de camera al dan niet aanstond en vonden dan ook dat de privacy ernstig werd geschonden.

Hier zie je de tweet van de passagier:

Mensen vragen zich af waarom de luchtvaartmaatschappijen dan toch camera’s bestellen als ze niet van plan zijn om ze te gebruiken:

De cameracultuur

Maar luchtvaartmaatschappijen zijn niet de enige die Big Brother spelen. Door de nieuwe technologieën worden er overal meer en meer camera’s geïnstalleerd. Het Israëlische bedrijf Eyesight Technologies, ontwikkelde CabinSense. Dat is een systeem dat autopassagiers kan identificeren, scannen en analyseren. Zo kan het altijd controleren wie er in de auto zit en of ze bijvoorbeeld wel hun gordels omhebben of niet sms’en, roken of drinken.

Maar ze kunnen nog andere gedragsregels van mensen analyseren. Zo kunnen ze zien of de persoon niet afgeleid is of dat je eigenaardig reageert wanneer je wat slaperig bent of te veel gedronken hebt. Een ander voorbeeld van een camera aan boord is de dashcam, die kan filmen als er bijvoorbeeld verkeersagressie is of als er een ongeval plaatsvind.

Toch blijft het iets afschrikwekkend, hebben we al die camera’s wel nodig? De luchtvaartmaatschappijen hebben de camera’s momenteel wel afgedekt, maar hoelang duurt het voor we dit gaan normaliseren?

Gesponsorde artikelen