Universal zweeg verlies van 500.000 opnamebanden stil na zware brand: Nirvana, Elton John, B.B. King, Aretha Franklin en meer

De gevolgen van een brand bij Universal Studios in Hollywood in 2008 waren waarschijnlijk veel groter dan eerder gedacht. Dat blijkt nu uit een onderzoek. De platengigant hield altijd vol dat er geen originele muziek verloren ging, maar het onderzoek spreekt nu van 500.000 liedjes.

Het gaat om een uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse krant The New York Times. Er wordt gesproken over “de grootste ramp van de hedendaagse muziekindustrie”. Op 1 juni 2008 brak in de studio’s in Hollywood een zware brand uit bij herstellingswerken.

Een belangrijke kluis met video- en geluidsmateriaal ging in de vlammen op. Na de brand lag de focus van Hollywood, de pers en de algemene publieke opinie in de eerste plaats op het beeldmateriaal. Hoeveel en welk materiaal verloren ging, was nooit echt bekend. 

(Nieuw offensief van muziekindustrie: platenlabels klagen provider aan voor illegaal downloaden.)

Originele tracks van onschatbare waarde

Universal hield altijd vol dat er geen originele content verloren gegaan is, maar dat spreekt The New York Times nu tegen. Zo’n 500.000 originele tracks zouden onherroepelijk in de vlammen opgegaan zijn van absolute kleppers zoals Neil Diamond, Cat Stevens, B.B. King, Al Green, Elton John, The Eagles, Nirvana, Snoop Dogg, Eric Clapton, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Ella Fitzgerald en Judy Garland. Anders dan Universal beweerde, gaat het dus om een gigantisch verlies.

(Biopics vol historische foutjes: een nieuwe heropleving van de rockmuziek?)

Ook zouden er enkele originele opnames van de eerste studiosessies van de soul-koningin Aretha Franklin verloren gegaan zijn, alsook de originele opnames van hitsingles als Rock around the Clock van Bill Haley and His Comets en Louie Louie van The Kingsmen.

Daarnaast verschroeiden er originele tracks van meer onbekende artiesten, uit genres als gospel, blues, jazz, country, soul, disco, pop, klassiek, komedie en spoken word.

(Amazon en Google beginnen met gratis muziekstreaming: heeft Spotify een probleem?)

20 procent gerecupereerd

Volgens de krant zaten er ook master-opnamen tussen die nooit uitgebracht werden. Dat zijn de originele geluidsbanden die door zangers en muzikanten ingezongen en ingespeeld werden. Die worden later gedigitaliseerd en eventueel gekopieerd om verkocht te worden.

De New York Times bericht ook dat er een project opgestart zou zijn om het verloren materiaal te recupereren. Ongeveer 20 procent van de tracks zou op die manier toch teruggevonden zijn. Het zou dus om zo’n 100.000 geredde nummers gaan.

(Spotify zet in op playlists voor Belgische markt: verbetering of vernauwing voor het muzieklandschap?)

Honderden brandweermannen

Het vuur brak op 1 juni 2008 uit in de vroege ochtend na werkzaamheden aan het dak. Nadat de dakwerkers vertrokken waren, vatte het dak vuur. Uiteindelijk moesten honderden brandweermannen en -vrouwen uitrukken om de vlammen te blussen. 

Daarna was Universal er als de kippen bij om aan de wereldpers mee te delen dat enkel een paar oude filmattributen en een attractie van King Kong verloren zijn gegaan. De analyse van The New York Times luidt dat Universal gezichtsverlies wou vermijden en bang was voor een veeg uit de pan van de artiesten in kwestie.

Dat deze onthulling voor een aardverschuiving in het Hollywood-landschap zal zorgen, lijkt weinig waarschijnlijk, maar het is hoe dan ook spijtig dat enkele opnamen van legendarische artiesten – waar hedendaagse en toekomstige muzikanten, historici, onderzoekers en fans mogelijks veel van kunnen leren – voor eeuwig verloren zijn.

(DiCaprio en Brad Pitt voor het eerst samen in een film, maar waarom een Oscar niet evident wordt.)

Gesponsorde artikelen