Until Dawn: welke tiener overleeft een nacht vol zieke horror?

Until Dawn: welke tiener overleeft een nacht vol zieke horror?

Wat heb je nodig voor een klassiek Amerikaans horrorverhaal? Heel simpel: acht tieners, een afgelegen buitenverblijf, en last but not least, een psychopathische moordenaar. Alles goed roeren en afwerken met voldoende gore scènes. Et voila! Until Dawn is een horrorgame waarbij je beslissingen het verhaal compleet verandert. Overleeft iedereen deze night-in-hell of juist niemand?

Het verhaal

Na de dood van twee zussen door een uit de hand gelopen grap keren acht tieners exact één jaar na het ongeval terug naar de plaats des onheils. Josh, de broer van de overleden tweeling, wil de groep opnieuw verenigen om het tragische weekend samen te verwerken. Het buitenverblijf bevindt zich op een besneeuwde berg en is enkel te bereiken via een kabelbaan. Wat de groep niet weet is dat er een psychopaat rondloopt. Of is er nog meer aan de hand? What could possibly go wrong?

The butterfly effect

Het verloop van de game draait rond het principe van the butterfly effect. Ook een kleine beslissing/gebeurtenis kan drastische gevolgen hebben. Jij bepaalt zelf wat er gebeurt. Kies je ervoor om te stoken tussen je vrienden of ben je eerder een bemiddelaar? Volg je een veilige weg of en snelle, gevaarlijke? Welke vriend mag blijven leven? Daarnaast kan je als je iets niet vertrouwt het bewust links laten liggen. Kortom het verhaal kan verschillende kanten opgaan. Iedereen kan op het einde van de rit deze horrornacht overleven of omgekeerd. Bij sommige situaties kan je dus kiezen zoals op onderstaande afbeelding. Spijtig genoeg blijft het, ondanks de impact van elke keuze, bij twee mogelijkheden. Het is het één of het andere en soms had ik het gevoel dat een extra optie, of meerdere, ook nodig was.

Net een film

Until Dawn ziet er grafisch écht goed uit. Het is precies een film die je zelf speelt en beleeft. Cinematografisch zorgt de game voor een ultieme, spannende horrorbeleving. Al wordt volgens mij wel te veel gebruik gemaakt van jump scares. Het werkt wel, maar op sommige momenten is het totaal niet nodig De voice-acting in de game is van een zeer hoog niveau. De cast van Until Dawn bevat verschillende topacteurs onder andere Peter Stormare (Fargo en The Big Lebowski) als Dr. Hill, de beeldschone Hayden Panettiere (Heroes en Nashville) als Sam en Rami Malek (Short Term 12 en The Pacific) als Josh. De acteurs zijn allemaal duidelijk te herkennen. Er wordt tussen alle personages geswitcht en dat zorgt voor voldoende afwisseling. De personages blijven niet de hele tijd bij elkaar maar gaan in groepjes, of apart, op pad.

Gore scènes: I love it!

Wat is een horrorverhaal zonder bloederige taferelen? Wel, in deze game zijn er genoeg aanwezig en of ze goor zijn! Hoofden en ledematen vliegen in het rond. Sweet! Until Dawn is dus niet bestemd voor mensen met een gevoelige maag, maar wat verwacht je ook van het horrorgenre? Blood for life!

Eindbeoordeling: 8/10

Ondanks het feit dat het verhaal op zich niet zo lang duurt (ongeveer acht uur) zorgt de game ervoor dat je het verhaal niet beu wordt wanneer je het verschillende keren opnieuw speelt. Beslis en verander is het motto van Until Dawn en dat doet de game goed. De creepy sfeer doorheen de game is echt overtuigend. Een goeie tip: speel de game in het donker en liefst ’s nachts. Dan is het écht wel griezelig. De besturing is misschien wat te makkelijk maar soms maak je wel eens een fout en dat kan dramatische gevolgen hebben. Until Dawn is het zeker waard om te spelen! Enjoy.

Bekijk hier de gameplay trailer!

Gesponsorde artikelen