Update Catalonië: lokale president roept opnieuw internationale hulp in en VN wil gewelddaden onderzoeken

Update Catalonië: lokale president roept opnieuw internationale hulp in en VN wil gewelddaden onderzoeken

De lokale Catalaanse president Carles Puigdemont (Junts pel Sí) heeft de internationale hulp ingeroepen na het woelige onafhankelijkheidsreferendum van gisteren. Hij redeneert dat de Europese Unie niet zomaar kan toekijken terwijl 900 mensen gewond zijn geraakt bij opschuddingen met de Spaanse politie. Voorlopig gaat de EU daar niet op in. De Catalanen stemden met zo’n 90 procent voor onafhankelijkheid, maar het referendum wordt niet erkend door Spanje.

Minstens 844 Catalanen en 33 Spaanse agenten raakten gisteren gewond bij spanningen rond het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Mensen die wilden gaan stemmen, werden weggesleept en de politie schoot met rubberen kogels in de menigte. Ook werden sommige politiebureaus bestormd. “De Europese Commissie moet nu een internationale tussenkomst aanmoedigen”, zegt de Catalaanse president Carles Puigdemont (Junts pel Sí). “Het kan niet langer de andere kant opkijken.” Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Tot nu toe weigerde de Europese Commissie om tussen te komen. Het stelde dat de kwestie rond het referendum een interne Spaanse gelegenheid is en spoorde beide partijen aan om “van confrontatie naar dialoog over te schakelen”. Eerder vandaag kwam er een statement van de Europese Commissie: “Geweld kan in politiek nooit een middel zijn. Wij hebben het vertrouwen dat de eerste minister Mariano Rajoy dit moeilijk proces zal leiden in overeenstemming met de Spaanse grondwet en met fundamentele burgerrechten.”

Andere reacties

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een telefoongesprek met Rajoy gezegd dat hij “de constitutionele eenheid van Spanje” steunt. Bondskanselier Angela Merkel moet nog reageren op de gebeurtenissen in Catalonië. Heel wat Belgische politici, waaronder veel N-VA’ers, veroordelen de acties van Madrid.

Zeid Ra’ad al-Hussein, VN-commissaris voor mensenrechten, laat weten dat hij “heel verontrust” is door het geweld in Catalonië: “Gezien honderden burgers gewond zijn geraakt, spoor ik de Spaanse autoriteiten aan om onafhankelijke en onpartijdige onderzoeken te voeren naar alle gewelddaden die gepleegd werden.” Ook benadrukte hij dat de politie altijd in proportie moet reageren op provocaties. Hussein vraagt aan Spanje om de VN-mensenrechtencommissie meteen onderzoeken te laten voeren in het land.

Puigdemont roept onafhankelijkheid (voorlopig) niet uit

Uit protest tegen geweld werd er op veel plaatsen in Catalonië deze middag tien minuten stilte gehouden. Ook werden pleinen en wegen bezet terwijl heel wat burgers “onafhankelijkheid” riepen. De metro in Barcelona stond ook even stil. Jordi Cuixart van de onafhankelijkheidsbeweging zei dat een algemene staking op dinsdag “het beste antwoord is dat de Catalaanse bevolking kan geven op de aanvallen van gisteren en in de jongste weken”.

Puigdemont vraagt ook aan de Spaanse regering om de nationale politiediensten en de Guardia Civil uit Catalonië weg te halen. Die waren daar geplaatst om te vermijden dat het referendum zou doorgaan. Hij kondigde ook aan dat de lokale Catalaanse regering een commissie op zal richten om mensenrechtenschendingen van vrijdag te onderzoeken. Eerder had hij beloofd dat hij onmiddellijk de onafhankelijkheid van Catalonië uit zou roepen bij een ‘ja’ op het referendum. Dat doet Puigdemont nu niet.

Gesponsorde artikelen