Update nieuwe Tool-plaat (na 12 jaar): instrumenten bijna allemaal opgenomen

Update nieuwe Tool-plaat (na 12 jaar): instrumenten bijna allemaal opgenomen

Tool-zanger Maynard James Keenan heeft een belangrijke update gegeven over de nieuwe plaat van de band. Eerder had hij beloofd dat die in 2019 uit zou komen. Het lijkt erop dat het album nu bijna volledig opgenomen is.

Het laatste wapenfeit van Tool, ‘10,000 Days’, dateert van 2006. We zijn al enige tijd aan het wachten op een opvolger. Die werd in 2017 verwacht, maar heeft nog steeds het licht niet gezien.

Maandag heeft zanger Maynard James Keenan een tweet gestuurd over de vooruitgang in de studio. “Oefen vocalen zijn even geleden opgenomen”, schreef hij. “(Adam Jones, red.) is nu druk met de gitaren bezig. De laatste vocalen komen er later op. We zetten een stap terug. We passen aan. We mixen. We passen aan. We masteren. We passen aan. Het is nog een lange weg, maar we zitten veel dichter.”

Traag schrijfproces

Begin dit jaar loste Tool voor het eerst nieuw materiaal. Het ging om de track Descending. Keenan liet toen weten dat het schrijfproces voor het nieuw album vergevorderd was.

Daarvoor schoof Keenan ook de schuld dat de nieuwe plaat al zolang onderweg is af op zijn bandmakkers Adam Jones (gitaar), Danny Carey (drum) en Justin Chancellor (bas): “Hun schrijfproces is erg langdradig. Het is een heel analytisch proces. Omdat de release van ons vorig album al zolang geleden is, denk ik dat ze een beetje schrik hebben. Je redeneert dan: ‘worden deze opnames even goed als de vorige?’ De anticipatie, de druk is enorm. Dat heeft er allemaal wel mee te maken. Er zijn natuurlijk heel wat redenen waarom er zoveel vertraging op een nieuwe plaat is.”

Morello onder indruk

Eind 2017 liet Rage Against the Machine-, Audioslave- en Prophets of Rage-gitarist Tom Morello aan fans weten dat hij nieuwe muziek van Tool gehoord had. Hij deelde een foto van zichzelf en de band op Instagram met het bericht: “Ik had de eer om de eerste outsider te zijn om de nieuwe muziek van Tool te horen!” Hij beschreef de muziek als “episch, majestueus, symfonisch, brutaal, mooi, tribaal, mysterieus, diep, sexy en erg Tool”.

Gesponsorde artikelen