‘Urban explorer’ toont 15 mooiste foto’s

‘Urban explorer’ toont 15 mooiste foto’s

‘Urban explorer’ Kristien Cools uit Mol bezoekt en fotografeert verlaten gebouwen zoals kastelen, gevangenissen en ziekenhuizen. In onderstaande link vind je een interview over haar niet-alledaagse hobby, en hier zie je haar vijftien mooiste foto’s. 

1. Church of the Ghosts in Tsjechië

Kristien over bovenstaande foto: “Dit is de enige locatie die ik op een legale manier bezocht heb. Je kan hier blijkbaar wel binnengeraken op de urbexmanier, maar naast het kerkje wonen superlieve mensen die je met plezier de sleutel geven. Ik wou ook op safe spelen omdat het een verre reis was. De ‘spoken’ die je ziet zijn gemaakt door een kunstenaar.” 

2. Château de la Forêt in België

Kristien: “Dit kasteel wordt ook wel Château de la Police genoemd. Het wordt goed bewaakt en het is de laatste tijd bijna onmogelijk om er binnen te geraken. In de urbexwereld is het al bijna een sport geworden om toch een toegang te vinden. Het is prachtig, en ik ben hier zelf zo’n zeven keer geweest. De eerste keer ben ik maar in een ruimte geraakt, maar zo’n twee jaar geleden heb ik de rest van het kasteel kunnen zien via een andere ingang. Na een uur kwamen de opzichters binnen, en hebben we ons een hele tijd verstopt op het dak. Ondertussen waren ze onze ingang aan het dichttimmeren, maar gelukkig zijn we nog buitengeraakt zonder betrapt te worden. Een heel spannende ervaring!

Kristien Cools

3. Chateau X in België

Kristien: “Dit groots kasteel had ik al een hele tijd op het oog, maar ik vond er weinig info over. Uiteindelijk ben ik hier drie keer moeten langsgaan voor ik binnengeraakte, wat pas lukte via een heel smalle opening nogal hoog boven de grond.” 

Kristien Cools

4. Ghost Ships in Frankrijk

Kristien: “Deze trip hebben we lang op voorhand moeten plannen omdat de boten een heel stuk van de oever liggen. We hebben dus een bootje moeten kopen om ernaartoe te varen. Maar er is nogal een sterke stroming dus je moet goed opletten rond welk tijdstip je gaat. Anders kan het heel gevaarlijk zijn! Er komt ook regelmatig security kijken, en de boetes zouden niet min zijn.”

Kristien Cools

5. Hospital Bad Medicine in Duitsland

Kristien: “Over dit ziekenhuis had ik maar weinig info, dus ik was benieuwd wat ik zou tegenkomen. De ingang was redelijk smal, waardoor ik alleen ben moeten binnengaan om een raam te openen voor mijn gezelschap. Maar het was het allemaal waard!”

Kristien Cools

6. Hrad Como in Tsjechië

Kristien: “Tijdens mijn opzoekingswerk naar locaties in Tsjechië kwam ik terecht bij dit kasteel. Het zag er op een foto wel verlaten uit, dus ben ik tot daar gegaan om te ontdekken of dat ook echt zo was. En ik had geluk! Er is niet zoveel meer te zien, maar het kasteel heeft wel hele leuke details en een mooie traphal. Dus ik was wel heel blij met mijn ontdekking.”

Kristien Cools

7. Manoir de la Fleur in België

Kristien: “In deze mooie villa ben ik twee keer geweest. Buiten de mooie trap heb je er ook nog een gang met aan weerszijden rotsen, stenen en planten. Echt supermooi, en zeker een unieke locatie om te bezoeken. En dat in eigen land! Ik begrijp echt niet dat iemand het zo kon achterlaten. Hopelijk krijgt het ooit terug een goede bestemming.”

Kristien Cools

8. Palace Casino in Italië

Kristien: “Dit kasteel heb ik bezocht tijdens mijn trip in Italië. Vooral de traphal vind ik hier echt bijzonder, maar er is ook nog een klein kapelletje dat goed verborgen is. Verder heeft het nog prachtige muurtekeningen. Hiervoor heb ik wel een tijdje moeten wandelen, want ik kon het kasteel eerst niet goed vinden. Het was toen 40 graden dus dat maakte het natuurlijk allemaal wat vermoeiender. Maar zeker de moeite waard!”

Kristien Cools

9. Prison 15H in Frankrijk

Kristien: “De locatie van deze Franse gevangenis deed nogal snel de ronde waardoor ze een beetje toeristisch werd. Ik heb ze gelukkig nog kunnen bezoeken voor de drukte, en in zo’n grote gevangenis hangt toch een speciale sfeer wanneer je helemaal alleen bent. Heel wat urbex’ers hebben hun foto’s van deze locatie jaren offline gehouden. En terecht, want het is toch wel uniek om zo’n mooie gevangenis te kunnen bezoeken. Ik heb hier echt genoten van het mooie verval dat op natuurlijke wijze is ontstaan. Maar helaas is het als gevolg van vandalisme ondertussen ook al wat achteruitgegaan met deze locatie.

Kristien Cools

10. Rusthuis DN in België

Kristien: “Dit rusthuis heeft een combinatie van kamers in goede staat en kamers in enorm slechte staat, wat het wel heel interessant maakte. Ook altijd leuk als er nog rolstoelen aanwezig zijn. Hier ben ik ook meerdere keren geweest omwille van het mooie verval.”

Kristien Cools

11. Sauna Club in België

Kristien: “In deze luxueuze saunaclub kon je nog heel wat vinden! Buiten de saunaruimtes heb je er ook een zwembad en zonnebanken. Verder vind je er ook nog een bar en tafeltjes met stoelen. Zeer veel interessante dingen om in beeld te brengen. Geen idee hoe het ondertussen is gesteld met deze locatie, maar ik vrees dat het niet lang meer gaat duren voor hier vandalen toeslaan. Hopelijk krijgt deze site toch snel terug een nieuwe bestemming.”

Kristien Cools

12. Schloss P in Duitsland

Kristien: “Tijdens mijn grote kastelentocht doorheen Duitsland heb ik dit gebouw bezocht. Langs de buitenkant ziet het er enorm vervallen uit, en je zou echt niet verwachten dat binnen nog veel te beleven valt. En dan zie je opeens dit op de bovenverdieping…”

Kristien Cools

13. Théâtre des Reines in Frankrijk

Kristien: “Dit theater wordt ondertussen gerenoveerd. Om de ingang te vinden, moest je al heel creatief zijn en er wat voor over hebben, zoals over een hoog hek klimmen terwijl er camera’s op je gericht staan. En die werken, aangezien we onszelf mooi op het scherm konden zien in het gebouw ernaast. Vervolgens duurde het een hele tijd voor we een ingang konden vinden. We vonden uiteindelijk een soort geheime toegang, maar toen kwamen we in een ruimte uit die doodliep. Daar vonden we na lang zoeken toch weer een ‘geheime’ ingang, waarna we uiteindelijk uitkwamen in dit prachtige theater. Het is compleet in art-decostijl met muurschilderingen en een supermooie traphal.”

Kristien Cools

14. Villa AD in België

Kristien: “Deze villa is nog helemaal voorzien van elektriciteit, en het was dan ook een gok of ze echt wel verlaten was. Ik heb dus even aangebeld maar niemand deed open. Er stond ook een ‘te koop’-bordje waardoor ik iets meer zekerheid kreeg dat het onbewoond was. Na een uur zoeken vond ik uiteindelijk een ingang. Het is nog compleet bemeubeld en alles is redelijk intact. Van verval was hier weinig sprake; enkel op de zolder zat alles onder het stof en de spinnenwebben. Hier vond je nog leuke oude spulletjes, dus het was wel de moeite om eens rond te kijken. De foto’s heb ik lang offline gehouden omdat zo’n locatie zeker niet in de verkeerde handen mag terechtkomen. Vermoedelijk is de villa ondertussen verkocht, aangezien ze niet meer te koop staat. Maar ik hou deze locatie verder toch nog goed geheim.”

Kristien Cools

15. Schloss X in Duitsland

Kristien: “Dit kasteel heb ik ook bezocht tijdens mijn kastelentocht in Duitsland. Het was voor mij echt de topper van de reis! We gingen eerst in het meer vervallen gedeelte, en toen kwamen we in deze kamer terecht. Ik ben denk ik nog nooit zo hoog in de lucht gesprongen, en mijn mond viel open van verbazing. Ik kon echt niet geloven dat zo’n prachtig gebouw leegstaat en niemand er nog naar omkijkt. Echt een pareltje!”

Kristien Cools

Zelfportret in Non Plus Ultra in Italië

Afsluiten doen we met een zelfportret dat Kristien kiekte in een prachtig kasteel in Italië. “Op de benedenverdieping is een actief alarm, dus het was even zoeken naar een ingang waardoor dat niet zou afgaan,” vertelt ze. “Uiteindelijk heb ik na uren zoeken een toegang gevonden, waarna ik terechtkwam in deze indrukwekkende kamer. In dit kasteel kan je foto’s blijven maken, en dan nog zal je niet alle mooie details in beeld hebben gebracht. Bij bijna alle explorers die naar Italië gaan, staat deze locatie hoog op de verlanglijst. En terecht, want zo’n locatie zal je geen tweede keer tegenkomen. Echt niet te geloven dat zoiets leegstaat!”

Kristien Cools

Gesponsorde artikelen