Urbanus over politieke correctheid en het ontstaan van Nabuko Donosor

Telenet Play

Blue Monday, naar verluidt de meest deprimerende dag van het jaar, valt dit jaar op maandag 20 januari. Een druilerige datum waarop de gezelligheid van Kerstmis alweer vergeten is, en de goede voornemens van het nieuwe jaar toch moeilijker blijken vol te houden dan verhoopt. Telenet Play lanceert daarom op 20 januari van 10 uur tot 16 uur de Comedy Helpdesk voor een opbeurend, humoristisch babbeltje met Urbanus, Jacques Vermeire en Adriaan Van den Hoof. Ook verschijnen alle voorstellingen van deze komieken (en die van Xander De Rycke en Alex Agnew) op Telenet Play. Wij spraken met Urbanus over zijn carrière.

Je oude shows verschijnen op Telenet Play. Tevreden?

Urbanus: “Telenet heeft al mijn oude shows, tot in de jaren ’80, gekocht om ze digitaal aan te bieden. Dat is supertof. De laatste shows zijn natuurlijk digitaal opgenomen, maar die oude optredens stonden nog op videoband en cassette. Dat is het leuke aan het feit dat er regelmatig nieuwe dragers uitkomen. Alles wat vroeger op LP stond, werd later op CD uitgebracht en nu dus digitaal.”

Belgische én Nederlandse tour

Je theatertour ‘Trecto Pnix’ is goed ontvangen. Wat was jouw gevoel erbij?

Urbanus: “Momenteel loopt de show in Nederland onder de naam ‘Lij Kner Ge Sop’. In Nederland stonden er ongeveer 50 op het programma, nog 20 te gaan. In Vlaanderen heb ik er 111 gedaan. Op het einde van het jaar sta je in geen enkel lijstje van bekende Vlamingen. Dat is typisch. De BV’s die je altijd in televisieprogramma’s ziet zitten, zijn diegenen die niks anders te doen hebben.”

Pas je je show aan voor het Nederlands publiek?

Urbanus: “Niet veel. Het is wel een beetje knippen en plakken. Als ik hier een grap maak over De Romeo’s zal die in Nederland over Gerard Joling gaan. Mijn grap over het Samusocial-schandaal in Brussel heb ik in Nederland natuurlijk niet verteld.”

Pastoors en Bakske vol met stro

Klopt de legende dat je vroeger niet in parochiezalen mocht spelen in de nasleep van je hit Bakske vol met stro?

Urbanus: “Dat gebeurde, ja. Maar in die tijd voelde ik mij compleet ongenaakbaar. Ik kreeg zoveel aanvragen voor optredens dat ik ze gewoon fysiek niet allemaal kon doen. Als er ergens iemand kwaad was en mij wou annuleren, sprong ik altijd een groter gat in de lucht dan wanneer er een optreden bijkwam in de agenda. Als je genoeg fans hebt en je volle zalen trekt, valt het niet op als er enkelen boos zijn.”

“Eigenlijk toonden de meeste pastoors zelfs hun andere wang. Nu is dat delicater, die godsdiensten waar je rekening mee moet houden. Er waren inderdaad een paar pastoors, van wie ik in de parochiezaal niet binnen mocht, maar dan zetten de organisatoren een tent op een patattenveld, waar nog drie keer zoveel volk in kon. De tijden zijn nu natuurlijk veranderd. Die kwaadheid bleef vooral bij lezersbrieven.”

“Ik maak over alles grappen, ik ga natuurlijk niet Allah of Mohammed flagrant beledigen. Het is bijna discriminerend om niet met hen te lachen.”

Carrière als stripfiguur en Nabuko Donosor

Je strips zijn ook heel bekend. Wat doe je het liefste?

Urbanus: “Die strips lopen al 35 jaar parallel met de rest van mijn carrière. Het leuke is dat ik me enkel met het creatieve moet bezighouden. Willy Linthout maakt een ruwe synopsis. Daarna zitten we samen aan de keukentafel en beginnen we te pingpongen met grapjes en leuke dialogen. Afzonderlijk kan elke komiek misschien vijf moppen verzinnen, maar als je samen zit, steek je elkaar aan en heb je er plots vijftien.”  

In het begin van mijn carrière vertelde ik veel mopjes over mijn jeugd. Zonder het te beseffen, was ik eigenlijk een levende stripfiguur. Willy vroeg of hij er een strip van mocht maken en dat liep meteen heel goed. Ik vond dat heel tof, want ik wou altijd al striptekenaar worden.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor Nabuko Donosor?

Urbanus: “Het tweede album heet De Hittentitten zien het niet zitten. Die hond is een hittentit. Ergens op een andere planeet zat Nabuko Donosor zijn moeder tussen een garagepoort tijdens haar zwangerschap. Daarom staat zijn kop los van zijn lijf. Willy tekent het meeste, maar als er een raar beest of machine bijkomt, ontwerp ik al eens iets. Qua tekenwerk maakt Willy 99 procent van de strip, maar het scenario schrijven we samen.”

Eigen Monopoly-editie

Er verscheen onlangs een Monopoly-editie in het thema Urbanus. Hoe is dat precies gebeurd?

Monopoly

Urbanus: “Ik heb al die straatjes en andere zaken op het spelbord getekend, denk aan de ‘Hittentitse Steenweg’. Vooral de figuren die in mijn shows en liedjes voorkomen, werden erin verwerkt. Er waren al Monopoly-edities uitgekomen in de thema’s Gent en Brugge. Dan kwamen ze op het idee om er één uit te brengen rond Urbanus. Ze hebben alle licenties aangevraagd.”

Verleden en toekomst

Is je vak door de jaren heen veel veranderd, humorist zijn in Vlaanderen?

Urbanus: “Ik durf al eens mijn gedacht zeggen, dan plakken ze meteen een hakenkruis op je voorhoofd. Je moet toch oppassen met wat je zegt. In de zaal kan iedereen relativeren wat je zegt, maar als je hetzelfde aan een journalist vertelt, valt de relativering soms weg. Dan sta je daar iemand straal te beledigen zonder aanleiding.”

Wat zijn je toekomstplannen?

Urbanus: “Tot eind mei tour ik nog door Nederland. Ik ben ook een bioboek aan het schrijven met honderden grappige en ontroerende anekdotes. Het leek me een goed idee om een boek uit te brengen met al mijn belevenissen, stoten en stunts van tijdens optredens, tv opnames en films. De dingen errond, achter de schermen, zijn veel leuker om te vertellen. De definitief uitgebrachte bazaar, gouden platen en awards kan je op internet terugvinden. Mensen hun hoofden zitten vol feiten en dogma’s. De truc is om de dingen eens vanuit een andere hoek te tonen.”

Gesponsorde artikelen