Ursula von der Leyen wil geen harde Brexit: zou dramatisch zijn voor beide partijen

Ursula von der Leyen in het Europees Parlement in Straatsburg
EPA

Kersverse voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wil geen harde Brexit. Die zou volgens haar “gigantisch negatieve gevolgen” hebben voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie. Von der Leyen is bereid de deadline van 31 oktober uit te stellen als dat nodig is om tot een akkoord te komen.

Ursula von der Leyen heeft haar eerste interview als voorzitter van de Europese Commissie gegeven. En ze heeft al meteen duidelijke uitspraken gedaan. Een harde Brexit of een Brexit zonder deal is voor haar geen optie, want die zou dramatische gevolgen hebben voor zowel de Britten als de overblijvende Europeanen.

Niet alleen het einde van iets

Een goede deal is voor von der Leyen enorm belangrijk voor de Brexit. Die is namelijk niet alleen het einde van iets. En de manier waarop de Brexit zal verlopen, bepaalt de toekomstige relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Gemaakte beslissingen blijven basis

De onderhandelingen die tot nu gebeurd zijn, vindt de Commissievoorzitter goede beslissingen. Ze wil die graag als basis houden voor wat er in de toekomst zal besproken worden. En dat wordt best moeilijk, want die eerste onderhandelingen waren met Theresa May, de voormalige eerste minister van het Verenigd Koninkrijk.

Het probleem is dat de twee mogelijke opvolgers van May, Boris Johnson en Jeremy Hunt, helemaal opnieuw willen beginnen met onderhandelen. Ze vinden het allebei onacceptabel wat er over de toekomstige relatie met Ierland beslist is.

Solidair met getroffen landen

Von der Leyen is bereid de huidige Brexit-deadline uit te stellen. Die staat voorlopig gepland op 31 oktober. Ze wil die verlaten als dat nodig is om tot een degelijk akkoord te komen. “Een Brexit zonder deal brengt verschrikkelijk negatieve gevolgen met zich mee voor beide kanten, en dan spreek ik nog niet eens over Ierland. Daarom moeten we er alles aan doen om een geregelde Brexit te krijgen. En daarom ben ik bereid om te luisteren als onze Britse vrienden goede redenen hebben voor uitstel.”

Als de deal er niet komt en het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken de Europese Unie verlaat, zullen verschillende andere landen daar ook onder lijden. Von der Leyen heeft beloofd dat de EU sowieso solidair zal zijn met die landen. Ze heeft het vooral over Ierland, dat tot zes miljard pond (bijna 6,7 miljard euro) kosten zou kunnen krijgen en 50.000 tot 55.000 werklozen.

Gesponsorde artikelen