UZ Gent moet honderdduizenden euro’s betalen voor overleden anorexiapatiënte

UZ Gent moet honderdduizenden euro’s betalen voor overleden anorexiapatiënte

Het Universitair Ziekenhuis van Gent is door het Gents Hof van Beroep veroordeeld tot een boete van 264.000 euro, waarvan 211.200 euro met uitstel, wegens onopzettelijke doding. In 2011 kwam een anorexiapatiënte om het leven doordat er voeding in de longen kwam na een slecht geplaatste sonde.

In 2011 werd Liselotte uit Wortegem-Petegem opgenomen in het UZ Gent omdat ze aan anorexia leed. Ze overleed na tien dagen in het ziekenhuis. Na onderzoek bleek dat ze gestorven was omdat haar maagsonde in haar luchtpijp zat in plaats van in haar maag. Het voedsel, dat ze toegediend kreeg, belandde dus in haar longen.

Verantwoordelijke dokter en verpleegster gaan vrijuit

Eind 2016 oordeelde de rechtbank dat de verantwoordelijke arts en verpleging vrijuit mochten gaan. Alle verantwoordelijkheid werd doorgeschoven naar het UZ. De maximumboete van 264.000 euro werd uitgesproken, waarvan de helft met uitstel.

Maar het UZ ging in beroep omdat er twijfel zou bestaan of de sonde effectief verkeerd geplaatst was. De advocaten van het UZ legden verschillende scenario’s voor, waarin de sonde verplaatst had kunnen worden. Er werd zelfs gesuggereerd dat Liselotte de sonde zelf verplaatst zou hebben.

iStock

Ook maximumboete in beroep

Het Hof hield geen rekening met het betoog van de advocaten en verklaarde het UZ in beroep schuldig aan onopzettelijke doding. De maximumboete van 264.000 euro bleef onveranderd, maar dit keer kreeg het UZ wel uitstel voor 211.200 euro.

“We vinden wat is kunnen gebeuren in 2011 verschrikkelijk”, zegt prof. dr. Eric Mortier in de kranten van Het Mediahuis. “We beseffen hoe moeilijk deze zaak is geweest voor de familie van de patiënt. Het is tragisch om een kind te verliezen. Het verlies van de patiënt en de lange duurtijd van deze rechtszaak zijn zeer zwaar geweest voor de familie. We aanvaarden het arrest dat dinsdagochtend werd uitgesproken. Het sluit de zaak juridisch af. We hopen dat de familie nu de nodige ruimte krijgt voor verwerking, we leven met hen mee.”

uz gent

Gesponsorde artikelen