Vakantie aan het plannen? 7 ultieme tips voor backpackers

Backpacker
iStock

De winter is nog volop bezig, maar we mogen stilaan aan vakantie beginnen denken. Misschien komt er bij jou niet veel planning bij kijken en trek je er liefst gewoon met de rugzak op uit. Dan zijn hier onze 7 ultieme tips!

1. Travel slow

Een goede voorbereiding is het halve werk! En geef nu toe, het leukste aan de hele reis is de hele periode waarin je uitkijkt naar de vertrekdatum. De belangrijkste tip is: take it slow. De grote fout die vele reizigers maken is dat ze alles willen zien in korte tijd. Langzaam reizen zorgt ervoor dat je minder geld uitgeeft. De grootste tip van ons naar jou is: Go with the flow en wees flexibel! Maak een realistische planning met voldoende rustpauzes voor jezelf.

iStock

2. Kijk verder dan je reisgids

De belangrijkste bron is voor de meeste reizigers de reisgids. Op zich is hier niets mis mee, maar vertrouw niet enkel op je reisgids en kijk eens verder. Raadpleeg het internet, ga te raden bij andere reizigers of vraag het aan een local. Er zijn ook verschillende Facebookgroepen waar je met je vragen terecht kan. Hier kan je ook te weten komen wat de meest voorkomende scams in een regio zijn.

Er zijn een heleboel bestemmingen waarover negatieve verhalen de ronde doen. Laat je niet bang maken en gebruik steeds je gezond verstand als je reist.

3. Neem je voorzorgen

Een reisverzekering is geen overbodige luxe. Je weet nooit wat er gebeurt en vaak kan je je al voor enkele euro’s verzekeren. Voor je alles in je backpack steekt, trek je best een foto van de volledige inhoud. Dit vergemakkelijkt het proces wanneer je iets wil verhalen op je reisverzekering.

Check ook op voorhand welke vaccins en medicijnen nodig zijn. Dit kan je heel gemakkelijk opzoeken via het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kom je te weten welke reisdocumenten je nodig hebt. Voor sommige landen moet je een visum of een internationaal paspoort hebben. Deze moet je op voorhand aanvragen.

Een voorraad pasfoto’s is altijd handig en neemt niet veel ruimte in. Ook raden we je aan om een scan of een foto te maken van je paspoort en vliegtuigtickets en deze naar jezelf te mailen. Zo kan je er steeds aan.

Ga altijd na of je een reisstekker nodig hebt.

iStock

4. Reis licht

Veel reizigers nemen veel te veel mee. Stel jezelf de vraag: Heb ik dit echt nodig? Probeer ook op voorhand te bedenken welke activiteiten je gaat doen. Ben je zeker dat je niet gaat hiken? Laat die zware hiking boots dan thuis. In de meeste hostels is er een wasservice waar je voor een heel klein bedrag je volledige backpack kan laten wassen.

We raden je wel aan om steeds een poncho in te pakken. Ook een WC-rol is geen overbodige luxe. In het hartje van Afrika of Azië is WC-papier niet altijd even evident. Een andere must have is een lakenzak. Dat is licht, en handig wanneer je matras er niet zo fris uitziet. Een laatste multifunctioneel hebbeding is een hamamdoek. Dat is licht, snel droog en ideaal te gebruiken als strandlaken. Je kan jezelf er ook mee bedekken wanneer je een tempel binnengaat.

Een andere goede investering is een e-reader. Zo heb je toch veel boeken mee zonder al het gesleur. Als je toch niet zo graag op een scherm leest, dan zijn pocketversies een goed alternatief. Of je kan boeken ruilen met andere reizigers.

Shampooflessen en medicijnen zijn zwaar en nemen veel ruimte in. Veel zaken kan je ter plaatse kopen en zijn daar ook goedkoper. Wanneer je er met meerderen op uit trekt, kan je ook gewoon zeep delen.

Bij het inpakken, stel je jezelf best ook de vraag: wat heb ik als eerste nodig? Dit steek je bovenaan in je backpack zodat je er gemakkelijk bij kan. Andere zaken, zoals je stapschoenen, die je slechts enkele keren nodig hebt, kan je gerust beneden steken. Steek de zware spullen altijd in het midden en tegen je rug. Dit zal zorgen dat je gemakkelijker kan stappen.

iStock

5. Budget

Hoewel je vaak heel optimistische verhalen leest over mensen die met slechts €15 per dag gaan rondtrekken, zijn dit eerder uitzonderingen. Zorg ervoor dat je altijd extra geld meehebt. Er zullen altijd onvoorziene omstandigheden voorkomen. Vergeet ook nooit je bankkaart open te stellen voor de wereld.

Backpackers proberen steeds zo goedkoop mogelijk te reizen. Toch raden we je aan om niet te sterk op je budget te letten. Reizen gaat om ervaringen opdoen, en dat kost geld. Bespaar bijvoorbeeld op accommodatie, maar niet op het bungeejumpen. Om geld te besparen is het belangrijk dat je reizen vergelijkt. Wees je er ook van bewust dat retourvluchten vaak goedkoper zijn dan 2 aparte vluchten.

Het is ook aan te raden altijd wat cash op zak te hebben want niet in elke uithoek zijn er bankautomaten. Laat bij het uitgaan je kostbare spullen in je hostel achter. De spullen die je wel nodig hebt, bewaar je best op je lichaam in een reistasje.

In vele regio’s is het heel gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Soms zijn verkopers zelfs verrast als je dit niet doet. Denk er wel altijd aan om redelijk en beleefd te blijven.

iStock

6. Act local

Leer de taal, of alleszins enkele uitdrukkingen. Je zal merken dat het je leven heel wat gemakkelijker zal maken. Niet iedereen spreekt Engels. Locals appreciëren het als je moeite doet om hen te leren kennen en hun taal te begrijpen.

In vele landen zijn cultuur en religie heel belangrijk. Zoek op voorhand voldoende informatie op zodat je niet (onbewust) onbeleefd overkomt.

Vele toeristen zijn bang van streetfood. Ze denken dat het vies is. Meestal is er helemaal niets mis met eetkraampjes. Een gouden tip is: kijk waar de locals gaan. Zij weten het best waar je goed kan eten.

7. Negatieve gevoelens zijn normaal

Als je Instagram moet geloven, dan is reizen alleen maar rozengeur en maneschijn. Toch zijn negatieve gevoelens perfect normaal. Je kan niet altijd happy zijn en in het echte leven zijn er ook tegenslagen. Het is wel belangrijk om je niet te focussen op deze negatieve gevoelens. Probeer bijvoorbeeld een inspirerend boek te lezen, even uit te rusten of een reisdocumentaire te bekijken. Als je gaat solo reizen, is het absoluut niet raar om af en toe eens eenzaam te zijn.

Wanneer je aankomt in een nieuwe omgeving, dan heb je soms wat tijd nodig om te acclimatiseren. Hier is helemaal niets mis mee. Gun jezelf even dat luxueuze hotel of die relaxte dag aan het strand. Zolang je jezelf er goed bij voelt, is er helemaal geen probleem.

iStock

Gesponsorde artikelen