Vakantie begint, dus er moet gestaakt worden. Ook vandaag hoop miserie en afgelaste vluchten op Brussels Airport

Vakantie begint, dus er moet gestaakt worden. Ook vandaag hoop miserie en afgelaste vluchten op Brussels Airport

Op de luchthaven van Zaventem is gisteren in de late namiddag een staking uitgebroken bij bagage-afhandelaar Aviapartner. Die staking gaat ook vandaag voort. Ongeveer dertien vluchten zouden vandaag geannuleerd zijn, gisteren waren het er 25. Een opdoffer voor Brussels Airport en vooral lastig voor de gestrande reizigers en de velen die op vakantie vertrekken bij het begin van de herfstvakantie.

Honderden gestrande reizigers moesten in de luchthaven van Zaventem de nacht doorbrengen op veldbedden of stoeltjes. Woordvoerster van Brussels Airport Company, Florence Muls, raadt reizigers aan om informatie in te winnen bij hun luchtvaartmaatschappij en “licht te reizen”.

Op Zaventem zijn twee afhandelaars actief: Aviapartner en Swissport. “Enkel de vluchten van Aviapartner zijn getroffen”, zegt Muls. Ze raadt aan om vervolgens contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en indien mogelijk enkel te reizen met handbagage.

Zonder bagage

Gisteren zijn zeker 28 vliegtuigen opgestegen zonder bagage. Van 34 vliegtuigen die op Zaventem landden werd de bagage ook niet meer uitgeladen. Brussels Airport probeert alle bagage zo snel mogelijk na te sturen.

In de loop van de avond heeft de staking zich uitgebreid: het personeel dat de zogenoemde pushbacks bestuurt, de wagentjes die de vliegtuigen achteruitduwen om naar de startbaan te taxiën, staakt nu ook. Daardoor konden 25 vliegtuigen niet meer opstijgen. 11 inkomende vluchten werden afgeleid naar de luchthavens van Charleroi en Luik.

Het ging om vluchten van onder meer Aer Lingus, Air Baltic, Air Europa, BMI, Etihad, Easyjet, British Airways, Ryanair en SAS Scandinavian.

De socialistische vakbond legde eerder al uit dat de bagageafhandelaars van Aviapartner, dat toestellen van Ryanair en TUI fly afhandelt, het werk neerlegden vanwege een “totaal gebrek aan sociaal overleg” binnen het bedrijf.

“Vervelend, maar onze problemen zijn al lang bekend”

Bij de liberale vakbond ACLVB valt intussen te horen dat vandaag om 10 uur overleg gepland is met de directie. Eerder had ACLVB-secretaris Fouad Bougrine al laten weten dat aan de directie een eisenbundel is overgemaakt met punten en afspraken die, “ondanks veel beloftes”, nog steeds niet nagekomen zijn. De directie heeft intussen meegedeeld daar in dialoog over te willen gaan.

ACLVB verwacht dat de directie tijdens het overleg met “duidelijke oplossingen” komt en “garanties” dat beloftes zullen nagekomen worden. Volgens Bougrine is de actiebereidheid bij het personeel zeer groot.

Met de herfstvakantie voor de deur, komt de staking voor sommige reizigers wel heel ongelegen. “Dat is zeer vervelend”, erkent Sandra Langenus van de vakbond BTB. “Maar onze problemen zijn al sinds januari gekend. Wij hebben heel veel moeite gedaan, maar de directie heeft de problemen alleen maar laten toenemen in plaats van ze op te lossen.”

In januari legden de werknemers het werk al neer uit ongenoegen over het personeelstekort, de hoge werkdruk en het verouderde materieel waarmee ze op de tarmac moeten werken. De directie beloofde toen maatregelen te nemen.

“Deze actie is spontaan uitgebroken. Het is onduidelijk hoe lang ze zal duren”, zegt Lieveke Norga van vakbond LBC. “We zitten hier met een constante onderbezetting, de directie lijkt er alles aan te doen om het personeel het leven zuur te maken.”

Gesponsorde artikelen