Vakbond moeit zich met transfer Ronaldo: bij Fiat gaan ze alvast drie dagen staken

Vakbond moeit zich met transfer Ronaldo: bij Fiat gaan ze alvast drie dagen staken

De Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo is voor 112 miljoen euro gekocht door Juventus en krijgt daar een jaarsalaris van 30 miljoen euro. De vakbond vindt het transferbedrag “immoreel en beschamend” en wil haar leden bij Fiat oproepen om vanaf zondag tot zeker dinsdag te staken.

De club en de autofabrikant zijn in grotendeels handen van dezelfde eigenaar: de familie Agnelli. Fiat werd in 1899 op initiatief van Giovanni Agnelli opgericht. De familie heeft nu nog 30% van Fiat Chrysler in handen. Juventus is voor 64% eigendom van de familie. Fiat zit al een tijd in de problemen. Duizenden werknemers van de autofabriek zitten tijdelijk met een uitkering thuis, omdat er niet zoveel vraag is naar de auto’s.

Het was de bedoeling dat al die mensen dit jaar weer aan het werk zouden zijn. Dat is niet gelukt door het uitblijven van nieuwe modellen en investeringen.

“Immoreel en beschamend”

De Italiaanse vakbond USB (Unione Sindacale di Base) wil bij Fiat in Melfi gaan staken vanwege de komst van stervoetballer Cristiano Ronaldo naar Juventus in Turijn.

Werknemers van Fiat hebben al jaren niet eens een indexaanpassing gehad.

De vakbond vindt het transferbedrag “immoreel en beschamend” en wil haar leden bij Fiat oproepen om vanaf zondag tot zeker dinsdag te staken.

Volgens de vakbond moet de familie Agnelli de miljoenen die nu aan Ronaldo worden uitgegeven dan ook investeren in nieuwe modellen om de toekomst van duizenden personeelsleden te garanderen, en niet aan een voetballer.

Geldmachientje Ronaldo

Overigens is het de verwachting dat Juventus veel geld kan verdienen aan Ronaldo, door de verkoop van onder meer voetbaltickets en voetbalshirts. Toen David Beckham naar Real Madrid ging, had de Spaanse club het aankoopbedrag van 30 miljoen euro al in zes weken terugverdiend met alleen al de verkoop van shirts.

Ook de uitzendrechten kunnen omhoog. Uit het jaarverslag blijkt dat Juventus er vorig jaar meer dan 230 miljoen euro mee binnenhaalde. Met de komst van Cristiano Ronaldo zal Juventus dat bedrag flink kunnen opschroeven.

Gesponsorde artikelen