“Vakbonden, die kijken enkel naar hun eigen navel, niet naar de toekomst” Bart De Wever haalt uit naar ABVV en ACV

“Vakbonden, die kijken enkel naar hun eigen navel, niet naar de toekomst” Bart De Wever haalt uit naar ABVV en ACV

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert heel fel op de vakbonden. Zowel Rudy De Leeuw van het socialistische ABVV als Marc Leemans van het christelijke ACV hadden scherpe kritiek op het zomerakkoord van de regering en kondigen acties aan. Maar de N-VA voorzitter haalt uit: “Ik word ongemakkelijk als ik die mensen bezig hoor.”

Bart De Wever is best trots op het zomerakkoord dat de regering bereikte. In Gazet van Antwerpen geeft hij een rentrée-interview, na de zomervakantie. En daarin verdedigt hij het beleid van de regering Michel met hand en tand. Maar dat beleid zal verder moeten blijven hervormen, zo zegt hij. “Elke dag dat je wacht, zal het steiler bergop gaan. Dit wordt de uitdaging voor deze en de volgende regering. “We kunnen hervormingen ook niet meer afkopen zoals vroeger, door met zakken geld te smijten.”

Maar daarbij wil hij niets afnemen van de bevolking. “Wat altijd verkeerd begrepen wordt, is dat we niet aan mensen vragen om vandaag iets terug te geven. Maar iemand die morgen X dacht te krijgen, zal Y krijgen. Wie dat niet durft te zeggen, liegt, of heeft ergens een goudschat liggen”, zo verklaart hij. “De uitgaven in de sociale zekerheid stijgen sneller dan de economische groei. Je moet geen genie zijn om te beseffen dat dit niet houdbaar is. We moeten dus blijven hervormen.”

“Hoe mensen bepaalde stelsels die onhoudbaar zijn durven blijven verdedigen…”

Hij ziet daarbij de vakbonden als de grote sta-in-de-weg. Zeker nu het ABVV al een nieuwe staking aankondigde op 10 oktober. “Blokkeren is niet moeilijk. Hoe mensen bepaalde stelsels die onhoudbaar zijn durven blijven verdedigen, door altijd maar te wijzen op wat een ander nog heeft, dat vind ik compleet onverantwoordelijk.”

De Wever spreekt de bazen van het ABVV en het ACV aan op de man: “Als ik vakbondsmensen zoals Rudy De Leeuw en Marc Leemans bezig hoor, vraag ik mij af of die zichzelf nog wel serieus nemen. Ze zijn maar over sociale bloedbaden bezig, maar beseffen ze wel hoe onvoorstelbaar herverdelend en sociaal België wel niet is? Ze kijken echt alleen maar naar hun eigen navel, niet naar de toekomst. Wat als je hier met Portugese en Griekse toestanden zou zitten en je echt zou moet snijden?”

“Dat je het zover laat komen dat je mensen niet wat minder bij geeft, maar dat ze echt een deel van hun inkomen moeten afgeven? Wat ga je dan zeggen? Terwijl zij er nu al priester Daens bijhalen in de discussies. Ik vind het zó belachelijk. Ik kan die mensen niet… Ik moet stoppen. Ik word er echt ongemakkelijk van als ik die mensen bezig hoor.”

epa

Gesponsorde artikelen