Vakbonden dreigen met acties in supermarkten en eisen vroeger sluitingsuur

Coronacrisis: supermarkten dreigen met acties.
EPA

De vakbonden voor de voedingshandel stellen voor om supermarkten op zondag te sluiten en ‘s avonds iets vroeger te laten sluiten. Er komt topoverleg met de sectorfederatie Comeos. De bonden dreigen met acties als hun eisen niet gehoord worden. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten.

EPA

Sinds de coronacrisis is er al overleg tussen de vakbonden en werkgevers van de voedingshandel. Door het hamstergedrag van heel wat Belgen was het de jongste weken uitzonderlijk druk in de supermarkten. Eerder deze week ontstond er bij heel wat werknemers nog ongerustheid door een ministerieel besluit waardoor de voedingswinkels de deuren zouden kunnen openhouden van 7 tot 22 uur.

Comeos, minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) en premier Wilmès (MR) benadrukten meteen dat openingsuren van die aard momenteel niet aan de orde zijn en enkel in noodsituaties van kracht zouden zijn.

(New York geeft seksadvies tijdens coronacrisis.)

Verbale en fysieke agressie

Toch luiden de vakbonden alarm. Volgens hen is het supermarktpersoneel “moreel en fysiek uitgeput”. De liberale vakbond ACLVB stelt zelfs dat personeelsleden soms met verbale en fysieke agressie van klanten te maken krijgen in deze crisis.

(Rock Werchter excuseert zich voor ‘countdown’ voor startschot van festival.)

Andere openingsuren en sluiten op zondag

EPA

Daarom eisen de vakbonden dat de openingsdagen en -uren ingeperkt worden. Momenteel zijn heel wat winkels 6 of zelfs 7 dagen per week open. De vakbonden vinden het niet nodig dat supermarkten in toeristische zones geopend blijven op zondag. Verder vragen ze dat de supermarkten ‘s avonds vroeger sluiten. Zo zouden er sinds de lockdown ’s avonds een stuk minder klanten naar de winkels komen, onder meer door het verminderde openbaar vervoer.

(Sony vertraagt PlayStation-downloads tijdens lockdown.)

De bonden stellen voor om alle winkels bijvoorbeeld om 19 uur te sluiten. Ze vragen ook extra verlof of recuperatiedagen voor het personeel. Ook willen ze praten over premies voor werknemers in de voedingssector. Ze wijzen er ook op dat de omzetcijfers in de sector ontzettend hoog zijn. Carrefour zou momenteel al een extra dag per gewerkte week betalen.

Het vakbondsfront verwacht zich naar eigen zeggen aan “ernstige antwoorden die stroken met de inzet van de werknemers van de handel” van Comeos.

(“Een deel van de coronapatiënten houdt blijvende longschade over”.)

Gesponsorde artikelen