Vakbonden willen 50.000 mensen op betoging tegen pensioenen, maar hervormingen gaan net te traag zeggen experts

Vakbonden willen 50.000 mensen op betoging tegen pensioenen, maar hervormingen gaan net te traag zeggen experts

Woensdag verzamelen de vakbonden hun achterban in één grote betoging tegen de pensioenhervorming van de regering. Ze willen niet weten van de plannen die de regering heeft, met onder meer een pensioen met punten. De huidige minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine (MR) aarzelt om dat door te voeren. Maar een nieuw scherp rapport van de Pensioenraad dringt daar heel fel op aan. 

Een nieuwe test voor de regering en vakbonden, komt er woensdag. ACV, ABVV en ACLBV maken zich sterk dat ze tot 50.000 of zelfs 60.000 mensen gaan bijeen krijgen in Brussel. En daarmee willen ze het signaal geven dat ze meetellen, en dat de regering (en vooral minister van Pensioenen Bacquelaine) moeten luisteren naar hun kritiek.

De pensioenhervorming is een dossier waarin de centrumrechtse regering aarzelt. Al verschillende jaren liggen de plannen klaar, op basis van wat experts al veel langer zeggen. Ooit was er de Pensioencommissie, een groep van proffen en experts die samen een advies moesten formuleren. Daarna kwam de Pensioenraad, die een uitgebreid rapport over de pensioenhervorming presenteerde. Daarin hadden ze het vooral over de dringende nood om de pensioenen te hervormen en voor iedereen eerlijker te maken. Het sluitstuk was een systeem met punten. Dat was volgens hen nodig “om de solidariteit te redden”.

Regering Michel durft puntensysteem niet door te duwen

Want bij zo’n puntensysteem krijg je op basis van je loopbaan meer of minder punten. Als je zwaar werk doet ga je sneller punten hebben. En uiteindelijk kan je op basis van je aantal punten dan op pensioen. Destijds was niemand er tegen, en de regering zou het uiteindelijk ook invoeren. Maar onder grote druk van de vakbonden durft de regering Michel toch niet door te duwen met de punten. Want de MR is bijzonder gevoelig voor het dossier, maar zelfs de grootste regeringspartij N-VA is er zich van bewust hoe symbolisch zo’n hervorming is en hoe angstig heel veel kiezers zijn over iets moeten verliezen of opgeven.

Recent nog liet Bacquelaine voelen dat hij misschien wel eens het hele puntensysteem zou laten schieten. Het hoefde niet absoluut nog deze regeerperiode ingevoerd. Dat de vakbonden Brussel woensdag gaan vullen, toont aan hoeveel druk er is. Uitgerekend nu komt de Pensioenraad met hele scherpe kritiek, zowel voor de regering als de vakbonden, in De Standaard.

“Hele fouten en halve leugens”

Experts Bea Cantillon (UAntwerpen) en Erik Schokkaert (KU Leuven) sparen in het meest recente rapport niemand: volgens hen circuleren er in het pensioendebat “een reeks van hele fouten en halve leugens”. Ze willen absoluut het plan om een pensioen met punten in te voeren redden. “Soms is moed nodig om hervormingen door te voeren (…) Het puntensysteem wordt soms voorgesteld als ingewikkelde techniek om de pensioenen op een verdoken manier naar beneden te halen en de pensioenleeftijd te verlengen. Dat is onzin. Het puntensysteem moet de pensioenen juist rechtvaardiger en doorzichtiger maken.”

Na de betoging volgen twee cruciale vergaderingen tussen vakbonden en regering. Vraag is of de oproep van de experts iemand van koers zal doen veranderen. Maar de wetenschappers zijn duidelijk: blijven aanmodderen is eigenlijk geen optie.

epa

Gesponsorde artikelen