Vakbonden woest op Kris Peeters: grote betoging op 24 mei en algemene stakingsdag op 24 juni komen eraan

Vakbonden woest op Kris Peeters: grote betoging op 24 mei en algemene stakingsdag op 24 juni komen eraan

Alles wijst erop dat dinsdag 24 mei een grote betoging in Brussel neerstrijkt en dat op vrijdag 24 juni heel het land in de greep van een staking gaat zitten. Want de vakbonden zijn het eens: de maat is vol, en er moet een signaal komen. Kop van jut is minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die via het sociaal overleg z’n ‘flexibel werk’ erdoor wil krijgen. 

De vakbonden vieren 1 mei en Rerum Novarum. En daaruit blijkt een vastberadenheid om de strijd met de regering nog maar eens aan te gaan. Zeker aan Franstalige kant is de ‘goesting’ zeer groot om te tonen dat men het niet eens is met de regering.

1 mei is sowieso het moment voor socialisten en rode vakbonden om hun ongenoegen over de centrumrechtse regering te ventileren. Maar anders dan vorig jaar is de bereidheid om tot actie over te gaan weer helemaal terug. Want overal werd duidelijke taal gesproken. Onder meer Thierry Bodson, de Waalse secretaris-generaal van de FGTB, de Franstalige ABVV, kondigde een algemene stakingsdag eind juni aan.

Ook het CSC en ACV willen mee

En het is deze keer menens, want ook de CSC, de Franstalige wederhelft van het ACV, heeft al ingestemd met het principe. Dat is belangrijk voor het ABVV, want die staken en betogen toch liefst met het ACV aan hun kant. De christelijke vakbond is altijd diegene die nog het meest bondgenoot is en blijft van CD&V binnen de regering. Maar de frustratie is groot genoeg deze keer om toch tot actie over te gaan, zo lijkt. Op 24 mei komt er een grote betoging, en op 24 juni, als alle studenten hun examens hebben afgewerkt, zou er dan op vrijdag een grote staking volgen.

In de krant La Libre Belgique hebben bronnen binnen het CSC het over ‘het verraad van Kris Peeters’. De christelijke vakbond voelt zich in de steek gelaten over “werkbaar werk”, het plan van Peeters. Daarin wordt ondermeer flexibel werk geregeld, waarbij de ene week veel meer, en de andere week veel minder kan gewerkt worden. Ook de uitspraken van Peeters “dat iedereen boven z’n stand leeft”, schoten bij de vakbonden in het verkeerde keelgat.

Bij de Groep van Tien, het sociaal overleg waarop de zaak in detail moest geregeld worden, stapten de vakbonden al boos op. Ze pikken het niet dat ze “uitgenodigd worden om iets te komen afspreken dat toch al beslist is door de regering”. Van zodra het licht op groen gaat bij het ACV, volgt ook de ABVV. En komt er dus een grote betoging nog deze maand, en een algemene staking volgende maand.

Gesponsorde artikelen