Vakbondstop over de 5 dagen staking bij NMBS: “Examens? Niet bij stilgestaan”

Vakbondstop over de 5 dagen staking bij NMBS: “Examens? Niet bij stilgestaan”

De vakbonden zijn niet meteen van plan om te plooien over de 5 dagen staking in januari. Die zijn nu al fel omstreden, onder meer omdat het midden in de examenperiode valt. Daarover geeft grote baas van het ACOD, Michel Abdissi, toe “dat ze er niet bij hebben stilgestaan”. En de minimale dienstverlening? “Zal er nooit komen”.

In een gesprek met de krant Het Laatste Nieuws laat Michel Abdissi, de grote baas van het ACOD Spoor, de machtigste vakbond van de NMBS, in z’n kaarten kijken. En dat belooft niet veel goeds voor de spanningen tussen de regering en de spoorbonden.

De federale regering en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) willen de NMBS verder hervormen en afslanken. Want het spoor draait met grote verliezen, en die moet de regering bijpassen. CEO Jo Cornu heeft daarvoor, samen met de minister, een fors plan op tafel gelegd. Maar de vakbonden slikken dat niet, en trekken aan de noodrem: vijf stakingsdagen in 2016, meteen allemaal in één maand.

“Minimale dienstverlening? Komt er nooit”

Het gevolg van die aankondiging is nog meer gespierde taal van de regering. Want de regering kondigde aan om de minimale dienstverlening nu eindelijk te gaan invoeren. Die wet moet garanderen dat treinen altijd rijden, ook bij stakingen dus een minimale service. Daarover is Abdissi zeer duidelijk: “Non. Jamais. Dat zal er nooit van komen.”

Abdissi windt er ook geen doekjes om: die minimale dienstverlening zou de macht van de vakbonden breken: “Als je één op de vier reizigers op zo’n stakingsdag de trein wil laten nemen, dan moet je in sommige functies minimaal 85 procent aanwezigen hebben. Dat kan niet. Dan breek je het stakingsrecht.”

Dat het er nooit komt, is harde taal. Want het staat zwart op wit in het regeerakkoord van Michel I, en in de Kamer dringen N-VA en Open Vld al maanden aan op de stemming. CD&V gaf vorige week aan dat het bereid zou zijn in de regering nu toch tot beslissingen te komen daarover.

“We proberen staking nog te vermijden”

Bovendien blinkt Abdissi niet uit in subtiliteit rond de staking. Zo blijft hij droog over het feit dat de spoorstaking het leven zuur maakt van studenten die examens moeten afleggen. “Ik geef toe: daar hebben we niet bij stilgestaan. Een staking komt nooit gelegen. Altijd zal er wel iemand zijn die zich geviseerd voelt.”

En misschien komen de vijf dagen er nooit. Want het is vooral een dreigingsmiddel, zo blijkt. Liefst wil hij een deal maken: “We proberen ze dan ook nog te vermijden. Als we ze pas op 6 en 7 januari hebben gepland, en nadien op 21, 22 en 23 januari, dan is het precies omdat we het overleg alle kansen willen gunnen. Ik ben bereid om tussen Kerstmis en nieuwjaar desnoods elke dag en elke nacht met Jo Cornu te onderhandelen.”

Gesponsorde artikelen