Pas op voor deze valkuilen wanneer je online vliegtickets koopt

Via allerhande vergelijkingssites kan je op jouw vliegtuigticket al snel tientallen tot honderden euro’s besparen. Maar waarop moet je letten als je online tickets vergelijkt en bestelt?

Nu de winterperiode achter ons ligt, dromen veel mensen al weg van een reis naar de zon. De komende maanden zullen veel zonnekloppers dan ook een reis boeken naar onder meer Spanje, Egypte en Turkije. Wie geld wil besparen op zijn vliegticket, kan een bezoekje brengen aan één van de vele vergelijkingssites, zoals Momondo.be, Skyscanner.be en Cheaptickets.be. Dergelijke sites bieden je een overzicht van alle mogelijke vluchten en de prijzen. Let wel op voor deze valkuilen.

De vertrek- en aankomstlocatie

Veel landen hebben meer dan één luchthaven. Het kan dan ook gebeuren dat een aantal van de voorgestelde vliegroutes een andere punt van vertrek en aankomst hebben. Stel dat je vanuit België vertrekt, bestaat de kans dat je voor de heenreis moet afzakken naar Charleroi, om vervolgens bij de terugreis te landen in Zaventem.

Je kan dit gelukkig zeer eenvoudig vermijden door bij jouw selectie één specifieke luchthaven te kiezen. Hou er dan wel rekening mee dat je niet alle vluchten te zien krijgt. Daardoor krijg je misschien sommige goedkopere opties niet te zien.

Opgepast voor plotse prijsverhogingen

Sommige vergelijkingssites, zoals Momondo.be, verbinden je met een andere site die de reis voor jou boekt. Per vlucht krijg je dan doorgaans de keuze uit meerdere sites die dezelfde vluchtroute voor jou in orde brengen. Alleen kan het soms gebeuren dat ze de prijs tijdens de registratie plotsklaps verhogen, blijkt uit onze tests.

We nemen een reis voor vier personen naar Dublin als voorbeeld. Voor onze test hebben we de heenreis gepland op 25 mei en de terugreis op 28 mei. Via de vergelijkingssite Momondo.be kregen we tarieven voorgesteld vanaf 75 euro per persoon, of 299 euro in totaal.

We hebben via die site dan gekozen om de reis te boeken via Govoyages.com. Na alle gegevens in te vullen, kregen we plots een mail met de boodschap dat de site zich genoodzaakt zag om de prijs te verhogen tot 417,99 euro.

Sommige sites proberen je ook onder druk te zetten door tijdens het boeken van de vlucht meermaals te wijzen op het feit “dat de prijzen ieder moment verhoogd kunnen worden.” Laat je niet misleiden door dergelijke berichten. Neem in zo’n geval eens een kijkje op één van de andere sites die dezelfde vlucht aanbieden. Of selecteer één van de andere vluchten die worden aangeboden op de vergelijkingssite.

Onnodige verzekeringen

Sommige sites bieden je tal van verzekeringen aan tijdens het boeken van de vlucht. Veel van die verzekeringen zijn doorgaans overbodig. Op één site kregen we bijvoorbeeld de optie om een verzekering af te sluiten indien de vlucht wordt geannuleerd. Die verzekering ging gepaard met een schadevergoeding tot 600 euro. Dat terwijl je in de Europese Unie automatisch in aanmerking komt voor zo’n vergoeding bij een annulatie van de vlucht. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo mag er onder meer geen sprake zijn van overmacht.

Doorgaans kan je ook een annulatieverzekering afsluiten in het geval je zelf de vlucht wenst te annuleren. Indien je de vlucht betaalt met een kredietkaart, is het altijd een goed idee om na te gaan of die kaart met een annulatieverzekering gepaard gaat.

(mah)

Meer
Lees meer...