Left Right
scrollTop top

Valse streams kosten artiesten bakken geld


Music
© Pexels

Artiesten verdienen geld als hun muziek beluisterd wordt, al verloopt dat niet altijd even eerlijk. Fans betalen namelijk niet altijd om naar muziek te luisteren, maar die zijn niet de enige schuldigen voor de bakken geld die artiesten verliezen. Hun collega’s die onrechtmatige streams genereren zijn daar ook verantwoordelijk voor.

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit de muziekindustrie. Het is zelfs zo dat het aantal keer dat een nummer beluisterd wordt via Spotify en YouTube een rol speelt in hoe hoog dat nummer staat in de hitlijsten. En waar geld verdiend mee kan worden, daar wordt – helaas – ook in gefoefeld.

Onderzoek naar de manipulatie van streams

Louis Posen, de baas van platenlabel Hopeless Records, merkte een afwijking op in het aantal streams van een nummer van één van zijn artiesten (hij heeft nooit gezegd welk nummer dat precies was). Het liedje deed het niet slecht, met dagelijks rond de 3.000 streams, maar plots schoot dat aantal de lucht in: drie dagen op rij werd het nummer maar liefst 35.000 keer per dag gestreamd.

Posen begon een onderzoek, en hij was niet alleen. Een Noorse journalist, eigenaars van websites over de muziekindustrie en bazen van andere platenlabels en muziekdiensten deden dat ook. Ze kwamen samen om over hun bevindingen te vertellen tijdens een conferentie in New York over de manipulatie van streams, de Indie Week.

Wat wil dat nu precies zeggen, ‘manipulatie van streams’? Wel, volgens één van de sprekers op de conferentie zijn gemanipuleerde streams alle streams die niet afkomstig zijn van fans die naar muziek luisteren die ze leuk vinden.

Het is niet de eerste keer dat aan het licht komt dat artiesten foefelen met hun streams.

Groot verlies voor artiesten

Het grote probleem van valse streams? De technologieën om het aantal streams van een nummer of album te manipuleren evolueren veel sneller dan die om de manipulaties tegen te gaan. En dat kost artiesten bakken geld, zowel diegene die niet valsspelen als andere die dat net wel doen.

De meest problematische gevallen van onrechtmatige streams kunnen opgedeeld worden in drie categorieën:

1. Pay-for-play

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij deze manier van manipuleren over geld. Artiesten of hun managementen betalen streamingdiensten om een nummer in een playlist te krijgen. Op die manier boosten ze het aantal keer dat het nummer beluisterd wordt en krijgen ze meer geld.

In de muziekindustrie heerst er verdeeldheid over deze manier van valsspelen. Veel experts zijn er namelijk niet helemaal zeker van dat pay-for-play echt werkt en dus het geld waard is dat ervoor op tafel gelegd wordt.

2. Technologische streams

Een tweede optie om valse streams te creëren is via gecomputeriseerde bots. Die genereren streams die niet altijd van mensen afkomstig zijn. Op die manier krijgen bepaalde artiesten geld voor streams, die eigenlijk niet echt gebeurd zijn.

Volgens de verschillende onderzoeken is er nog een tweede manier om via technologie streams te genereren, zonder dat ze er onrechtmatig uitzien. Computerspecialisten kunnen de accounts van echte mensen hacken en muziek streamen, terwijl die mensen niet echt actief zijn op de streamingdiensten.

3. Identiteit stelen

Fraudeurs zetten vaak albums online met materiaal van artiesten dat gelekt is. Die albums houden dan streams weg van de officiële platen van die artiesten, waardoor die veel minder luisteraars hebben en dus minder geld verdienen.

Dat probleem komt ondertussen al een heel stuk minder voor. Er zijn namelijk verschillende bedrijven die zich specialiseren in het opsporen van valse en onwettige albums.

Problemen groter dan ze lijken

Streamingdiensten spelen een steeds grotere rol in de maatschappij. De bedrijven erachter hebben het dan ook enorm druk en hebben vaak geen mensen genoeg om ervoor te zorgen dat artiesten en hun marketingteams geen misbruik maken van hun diensten.

Het probleem komt niet alleen bij streaming voor. Overal waar geld verdiend kan worden, kan ook valsgespeeld worden. Veel mensen gaan dan op zoek naar manieren waarop ze nog meer geld kunnen verdienen en kleuren dan niet altijd binnen de lijntjes.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308