Valt het doek over Waalse uitzending Miss België? Beslissing valt eind deze maand

Valt het doek over Waalse uitzending Miss België? Beslissing valt eind deze maand

Het aantal Franstalige kijkers die de uitzending van de Miss België verkiezing volgen, daalt jaar na jaar. Het contract tussen de Waalse commerciële zender AB3 en het comité Miss België is afgelopen, en de zender beraadt zich momenteel over een eventueel nieuw contract. De beslissing zou deze maand nog vallen.

Toen de Antwerpse Angeline Flor Pua zaterdag gekroond werd tot Miss België, waren de Franstalige kijkers daar maar matig in geïnteresseerd. Slechts 103.000 kijkers volgden de live uitzending op AB3, terwijl dat er vorig jaar volgens Le Soir nog 130.000 waren. Dat is deels te wijten aan het populaire programma ‘Mariés au premier regard’ (Blind getrouwd, red.) dat tegenover de verkiezing stond geprogrammeerd en dat 270.000 kijkers lokte. Maar ook los van die concurrentie moeten we vaststellen dat de Franstalige kijker steeds minder wakker ligt van de Miss-verkiezing.

Vernieuwing contract?

En dat is de commerciële zender AB3 natuurlijk niet ontgaan. Het driejarige contract tussen AB3 en de organisatie achter Miss België liep af na de uitzending zaterdag. Of dat contract vernieuwd zal worden, blijft voorlopig nog een groot vraagteken, gezien de tegenvallende resultaten. De zender buigt zich momenteel over dat vraagstuk, zo schrijft La Capitale, en zal deze maand nog een beslissing nemen.

Show met meer pit

Het is in elk geval al enkele weken duidelijk dat áls de Franstalige zender opnieuw in zee gaat met Miss België, dat sowieso gepaard zal moeten gaan met een serieuze opfrissing van de show. De baas van de zender, Philippe Zrihen, liet al optekenen dat er “dringend meer pit in de show moest gebracht worden, omdat er een probleem is met de duur en de dynamiek van de show, wat grotendeels te wijten is aan het feit dat de show tweetalig is.”

Vlaams onderonsje

Bovendien is steeds vaker de kritiek te horen dat het eigenlijk niet om een nationaal evenement gaat, maar eerder om een Vlaams onderonsje, met Darline Devos aan het roer.

Juridisch gezien heeft AB3 in elk geval geen enkele verplichting om de show nog langer uit te zenden. Niet alleen is het voorgaande contract ten einde, daarnaast voldoet de commerciële zender ook aan alle verplichtingen wat betreft quota om binnenlandse programma’s uit te zenden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Gesponsorde artikelen