Van anorectisch tot gezond: meisje instagramt haar strijd

Van anorectisch tot gezond: meisje instagramt haar strijd

Op het eerste gezicht is het Instagram-account van Antonia Eriksson niet zo speciaal. Ze lijkt een gewoon 18-jarig meisje uit Zweden, dat houdt van fitnessen en gezond eten. Maar als je verder scrollt naar de eerste foto, dan zie je dat alles begon in een ziekenhuis. Antonia werd 15 maanden geleden opgenomen voor anorexia en gebruikte Instagram om haar weg naar een gezond lichaam te vertellen.

Nochtans was het in het begin niet de bedoeling van Antonia om haar strijd met de rest van de wereld te delen. “Toen ik net met @eatmoveimprove begon, noemde het @fightinganorexia en was het een anoniem account”, vertelde ze aan Mashable. “Het duurde een tijdje voor ik besliste om mijn identiteit bekend te maken.”

Begrijpelijk, want het meisje komt uit een diep dal. “Zoals gevreesd hebben ze me naar het ziekenhuis gebracht, omdat de anorexia erg kritiek geworden is”, staat te lezen bij de ziekenhuisfoto. “Ik heb geen idee hoelang ik moet blijven, maar het voelt goed om hulp te krijgen, ook al is het erg zwaar.”

Dat het erg zwaar was, verdoezelt ze ook niet. Bij heel wat foto’s vertelt ze haar donkere gedachten. “Ik had opgegeven, en als ik niet naar het ziekenhuis gebracht was, weet ik niet of ik het overleefd zou hebben. Ik woog 38 kilogram toen ik opgenomen werd.”

Een grote uitdaging voor Antonia waren de vele Instagram-accounts die anorexia promoten. Instagram mag dan wel zoektermen als ‘loseweight’ en ‘proanorexia’ onmogelijk maken, de foto’s staan er wel nog altijd op.

“Die accounts hadden veel invloed op mij toen ik ziek was. Maar toen ik in het ziekenhuis kwam, stopte ik met het volgen van al die accounts”, aldus Antonia. “Ze worden gemaakt om meisjes een slecht gevoel te geven over hun lichaam en daar slagen ze ook in. Het waren die accounts die me ‘hielpen’ om mezelf uit te hongeren en ziek te blijven.”

Ook Antonia post tegenwoordig foto’s van haar lichaam, maar ze let erop dat het niet negatief wordt. “Mijn volgers vroegen naar foto’s van mijn vooruitgang, dus besloot ik die te posten. Maar ik ben wel voorzichtig: ik praat niet over mijn lichaam zoals over mijn vooruitgang. Het gaat niet om hoe ik eruit zie, maar wel om hoeveel energie ik heb of hoeveel ik kan heffen in de fitness.”

Die voorzichtigheid is nodig, zeker omdat een pak van Antonia’s volgers zelf anorexia hebben en kracht proberen te halen uit haar verhaal. Je kan het meisje via de Instagram-account geleidelijk aan beter zien worden.

Maar ook zelf haalde het meisje veel steun op Instagram. “Het heeft me veel geholpen. Ik stelde vast dat andere mensen hetzelfde voelden of een strijd leverden zoals die van mij. We steunden elkaar enorm, en als ik me slecht voelde kon ik altijd terugvallen op mijn ‘Instagram familie’ voor steun en raad.”

Naast de selfies, zie je op het account van Antonia vooral foto’s van eten. Niet alleen van gezonde tussendoortjes…

Maar ook van chocolade.

Sinds februari 2013 heeft Antonia naar eigen zeggen weer een gezond gewicht. Voor haar was het op dat moment hoog tijd om @fightinganorexia te veranderen in @eatmoveimprove. “Vandaag zie ik mijn account niet meer als een inspiratie om te herstellen, maar om hersteld te zijn, gezond, je ziet het verschil.” Absoluut.

Je kan het verhaal van Antonia verder volgen op haar Instagram-account.

Gesponsorde artikelen