Van Besien kan kritische vragen journalisten na marathonvergadering Groen niet ontlopen: deur blokkeert

Van Besien kan kritische vragen journalisten na marathonvergadering Groen niet ontlopen: deur blokkeert

Hij stond er meer dan ongemakkelijk bij: net z’n korte tekst coherent en duidelijk afgeleverd, na een marathonvergadering waarin z’n lot aan een zijden draadje hing. En toen werkte de automatische deur niet, waardoor de journalisten maar vragen bleven stellen. Neen, het was niet echt Wouter Van Besien (Groen) z’n dagje…

Er zijn al prettigere dagen geweest voor de nieuwe Samen-kopman Wouter Van Besien. Liefst zes uur lang sleepte de discussie aan bij Groen in Antwerpen. Een stevige minderheid stond daar bijzonder kritisch tegenover het kartel, met onder andere Mieke Vogels als prominente tegenstander.

Maar tegelijk stond de partij gigantisch onder druk. Want haar eigen kopman had z’n nek uitgestoken. Nu nog dat kartel afknallen, dat zou meteen ook het einde van Wouter Van Besien geweest zijn. Want die had de zaak eigenhandig erdoor geduwd. Een stukje tegen z’n eigen partijleden in, die niet op voorhand mochten hun zeg doen. De persconferentie was al geweest, de grote toer langs de media ook. Dus hadden de leden van Groen veel keuze? En met welk signaal stap je dan naar de kiezer, als je dat kartel alsnog afknalt? Dan beschadig je jezelf nog voor er één minuut campagne gevoerd is.

Redding van Jinnih Beels

Die vragen lagen dus zes uur lang op tafel voor de iets meer dan 100 leden van Groen-Antwerpen die waren komen opdagen. En Groen vereist een tweederde meerderheid, dus een evidente stemming was het niet. Volgens Het Nieuwsblad was het overigens niet Van Besien z’n houding die de doorslag gaf, maar de nieuwe nummer twee, Jinnih Beels. Die mocht een korte tussenkomst houden en was daarbij zo overtuigend dat ze verschillende groene leden over de streep trok.

En toen was er dus die deur. Van Besien kwam buiten om triomfantelijk uit te leggen dat het gelukt was. 82 Antwerpse leden hadden het kartel goedgekeurd en 24 stemmen hadden tegen gestemd. “Het is een goed debat geweest, we hebben uiteindelijk de samenwerking goedgekeurd met 76 procent. Iedereen staat er vol klaar voor, de stad Antwerpen mag ons verwachten.”

“Er was wat kritiek over die samenwerking met socialisten”, zo vroeg een kritische journalist van VTM. Van Besien draaide zich weg, maar botste op een automatische deur die weigerde opnieuw open te gaan. “Ik zit al vast”, draaide Van Besien zich lachend terug. “We hebben een goed debat gehad, alle argumenten zijn afgewogen, en een overgrote meerderheid heeft zich voor uitgesproken”, zo maakte Van Besien zich ervan af, waarna hij langs een andere deur verdween.

Gesponsorde artikelen