Van flippo’s tot briefpapier: 17 dingen die je als kind verzamelde in de jaren 90

Van flippo’s tot briefpapier: 17 dingen die je als kind verzamelde in de jaren 90

Jaja, de jaren 90, dat waren nogal eens tijden! Toen speelden we nog gewoon op straat, luisterden we naar boysbands of naar the Spice Girls en wilden we allemaal een Nintendo of een Tamagotchi. En natuurlijk verzamelden we allerlei dingen, zoals deze 17:

1. Flippo’s

Geweldig, die spanning als je een zak chips van Smiths opende. Zou het een flippo zijn die je nog niet had? Of zou je er weer eentje moeten ruilen?

2. Stickers

Stickers werden verzameld in alle vormen en maten. Misschien verzamelde je ze allemaal of misschien focuste jij je op een bepaalde soort, zoals de Fantastickers.

3. Briefpapier

Vooral meisjes hadden vaak een uitgebreide collectie briefpapier. Er werden heuse ruilhandels opgezet: “Als jij me zo’n blaadje bloemenpapier geeft, dan geef ik je er eentje met paarden terug!” En natuurlijk werden de allermooiste blaadjes nooit gebruikt om effectief brieven te schrijven, ben je gek?!

4. Fopspeentjes

Wat een rage: fopspeentjes in plastic om aan een ketting te hangen. Hoe meer speentjes er aan je ketting hingen, hoe hipper je natuurlijk was.

5. Trolletjes

Yep, ook daarvan had je waarschijnlijk een gigantische collectie, van die trolletjes met hun flashy haarkleuren. Laat ons eerlijk zijn, eigenlijk zagen die trollen er toch altijd licht gedrogeerd uit :-).

6. Knikkers

Natuurlijk kon je knikkers gewoon in de winkel kopen. Maar het was veel leuker om ze eerlijk te winnen op de speelplaats. “Vanaf hoeveel tegels afstand moet ik mikken op deze reus?”

7. Pokémonkaarten

In de jaren 90 heerste er een ongelooflijke Pokémongekte, en er werden dan ook volop Pokémonkaarten verzameld en geruild. “Jouw Charizard voor mijn Pikachu?”

8. Scoubidous

Waarschijnlijk kon jij indertijd ook scoubidous maken als de beste. Armbandjes, sleutelhangers, figuurtjes, … je verzamelde ze allemaal, in alle kleuren van de regenboog. Je kent de techniek ongetwijfeld nog altijd blindelings ;-).

9. Schelpjes

Wat was er leuker dan op het strand te gaan zoeken naar schelpen? Die waren niet alleen mooi, ze werden ook gebruikt als munteenheid om papieren bloemen te kopen aan zee. Handig!

10. Poppenhuisjes van Polly Pocket

Zalig was dat, de poppenhuisjes in zakformaat die je overal kon meenemen. Had jij ook een hele collectie van die huisjes?

11. Posters uit de Joepie

In welke tienerkamer hingen er géén posters van tieneridolen? Je vond ze elke week in het midden van de Joepie en je kamer werd vakkundig behangen met de posters van je favoriete idolen.

12. Pony’s van My Little Pony

Ook de pony’s van My Little Pony waren een heuse rage. En natuurlijk wilde je de pony’s in álle kleurtjes aan je collectie kunnen toevoegen!

13. Voetbalplaatjes

Jawel, ook in de jaren 90 was je helemaal mee als je de Panini-stickers van je favoriete voetbalhelden verzamelde. En misschien blijf je dat gewoon vrolijk doen tot op de dag van vandaag ;-).

14. Postzegels

En natuurlijk werden er in die periode ook lustig postzegels verzameld. Het leukst waren uiteraard de postzegels die afkomstig waren uit exotische bestemmingen. En liefst van al waren ze nog ongestempeld!

15. Ninja Turtles

De figuurtjes van de Ninja Turtles waren zeer gegeerd in die periode. Zo kon je zelf het kwaad bestrijden, de max! Was jij lid van team Michelangelo, Leonardo, Donatello of Raphaël ;-)?

16. Strips

Of je nu een fan was van Jommeke of van Kiekeboe, sowieso wou je altijd de nieuwste strip in huis halen zodra die uitkwam. En als je mee boodschappen ging doen, dan ging jij wel even wachten in de boekjesafdeling tot mama klaar was. Kon je meteen nog een paar strips uitlezen.

17. Artis Historia-punten

Je verzamelde trouw de puntjes in het plastic zakje van Artis Historia. En als je genoeg punten verzameld had, dan koos je je favoriete uitgave en ruilde je de puntjes in voor de bijhorende stickers of prenten. En de boekjes verzamelde je dan weer in de Artis Historia-map. Ideaal wanneer je een spreekbeurt moest voorbereiden ;-).

Ondertussen is de kans groot dat je verzamelwoede ergens in de jaren 90 is gestopt. En als je toch nog ergens op zolder een verzameling hebt liggen, dan zou het weleens kunnen dat die veel geld waard is. Checken die handel ;-)!

Gesponsorde artikelen