Politicoloog Steven Van Hecke over toetreding van Oekraïne tot de NAVO: “Er is nog geen enkele stap ondernomen”

Vorige week bracht secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg een verrassingsbezoek aan Oekraïne. Dat verbaasde veel mensen, want de NAVO wil zich officieel niet bemoeien met de oorlog die daar gevoerd wordt. Politicoloog Steven Van Hecke sprak met Business AM over het beloofde lidmaatschap van Oekraïne.


Beluister hier het volledige interview met Steven Van Hecke:


De essentie: Het is de eerste keer sinds de inval van Rusland dat Stoltenberg naar Oekraïne reist. Hoewel de NAVO officieel niet in oorlog is met Rusland, sprak Stoltenberg wel openlijk steun uit voor Oekraïne, en benadrukte dat de toekomst van Oekraïne bij de NAVO ligt.

  • Van Hecke: “Het is een opsteker voor de bijeenkomst in Ramstein van de Ukraine Defence Contact Group, alle NAVO-lidstaten zijn daarbij. Stoltenberg stuurt ook een sterk signaal naar Moskou: de NAVO is niet uit verband gespeeld. Integendeel, de alliantie staat sterker dan ooit en ze zal Kyiv blijven steunen tot zolang ze het nodig heeft.”
  • “Op de NAVO-top van Boekarest in 2008 werd Oekraïne destijds al lidmaatschap beloofd. Eigenlijk heeft Jens Stoltenberg dat alleen herhaald in Kyiv. Het meest belangrijke is dat hij daar geen datum heeft bijgeplakt. Er is nog geen enkele stap ondernomen om formeel tot toetreding te komen, wat toch in schril contrast staat met de zeer snelle toetreding van Finland en Zweden.”
  • “Het is natuurlijk vreemd dat de NAVO zou uitbreiden met een land dat niet alleen in oorlog is, maar ook dat niet de volledige controle heeft over haar eigen grondgebied”, aldus de politicoloog. “Anderzijds, als dat de reden is waarom Oekraïne niet kan toetreden tot de NAVO, dan maak je je natuurlijk chanteerbaar ten aanzien van Moskou. Rusland kan dan eender welk land binnenvallen, alleen maar om te verhinderen dat het land lid zou worden van het bondgenootschap”. (kg)
Meer
Lees meer...