Van kwaad naar erger in Venezuela: arbeiders hebben te veel honger om te kunnen werken

Van kwaad naar erger in Venezuela: arbeiders hebben te veel honger om te kunnen werken

De problemen in Venezuela stapelen zich op. Hoewel het land rijk is aan petroleum, draait ook deze sector op een laag pitje. Er is namelijk zo weinig eten voorhanden dat de werknemers ondervoed zijn.

Het is niet de eerste keer dat de gigant Petroleos van de Venezolaanse overheid in de problemen komt. Maar nog nooit eerder was de gezondheid van de werknemers het probleem. Deze lijden namelijk aan ondervoeding.

Honger en corruptie

“Voor vele werknemers is de zoektocht naar voedsel voor henzelf en hun gezin belangrijker geworden dan werk. Vele werknemers nemen dan ook ontslag of blijven gewoon weg. Op die manier blijven onvoldoende werknemers over om een voldoende petroleumproductie te garanderen die de economie van het land nog enigszins overeind zou kunnen houden”, verklaren de vakbonden.

Drie universiteiten onderzochten het dramatische voedseltekort in het land. Uit de studie blijkt dat een Venezolaan gemiddeld 12,5 kilogram gewicht verloor in het voorbije jaar. Bovendien ging meer dan 61 procent van de inwoners de laatste maanden met honger naar bed. Volgens de vakbonden moeten er bij Petroleos dagelijks werknemers worden afgevoerd omdat ze niet meer in staat zijn om te werken.

Op haar piekmoment, zo’n 16 jaar geleden, produceerde Petroleos 3,3 miljoen vaten per dag. Begin 2018 was dat nog maar 1,77 miljoen. In die periode werden de managers vervangen door leden van de socialistische regering. De corruptie nam toe waardoor de problemen zich opstapelden.

Taxichauffeur, loodgieter of landbouwer

Een baan bij de petroleumgigant was lang heel gegeerd bij de Venezolaanse bevolking. Het was een financieel en sociaal aantrekkelijke job met veel voordelen. Maar momenteel willen de arbeiders liever ergens anders aan de slag. Velen verkiezen een leven als taxichauffeur, loodgieter of landbouwer.

“Op de muren van de personeelsdienst in één van de vestigingen van Petroleos hangt inmiddels een bericht dat slechts vijf ontslagen per dag kunnen worden verwerkt. Het management probeert het verloop zoveel mogelijk af te remmen om een braindrain te vermijden. Vertrekkers worden vaak als verraders van het vaderland gebrandmerkt, wat vaak de voorbode van een latere arrestatie is”, zeggen de vakbonden van Petroleos.

Gesponsorde artikelen