Left Right
scrollTop top

Van kwaad naar erger: Trump wil nu ook anti-vaxxer-pipo Robert F. Kennedy Jr benoemen


Van kwaad naar erger: Trump wil nu ook anti-vaxxer-pipo Robert F. Kennedy Jr benoemen

In 2014 stuurde bijna-president Trump een tweet de wereld in waarin hij vaccinaties tegen kinderziektes de schuld gaf van autisme, daarbij de mantra herhalend van de anti-vaxxers. Dat is een groep mensen die geloven in een samenzweringstheorie die stelt dat vaccinaties een complot zijn van de medische sector om ons ziek te maken. Trump is nu van plan het kopstuk van die beweging te benoemen om een parlementaire onderzoekscommissie te leiden naar “vaccine safety and scientific integrity.”

Trump heeft in het verleden al vaak de link gelegd tussen vaccins en autisme. “Mensen die voor mij werken gingen met hun prachtige 2-jarige naar de dokter voor een vaccinatie. Een week later kreeg het kind verschrikkelijk hoge koorts. Het was erg ziek en is nu autistisch,” vertelde hij in september 2015 tijdens een Republikeins debat. Hij beweerde daar dat vaccinaties een “autistische epidemie” veroorzaken.

1 op 3 van zijn aanhangers is ervan overtuigd dat inentingen autisme veroorzaken, blijkt uit studies. Voor alle duidelijkheid: er is geen enkel, maar dan ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat zoiets staaft. En het is ondertussen echt duizenden keren onderzocht.

Prutsonderzoek

Trump baseert zich op een prutsonderzoekje uit 1998 waaruit zogezegd een verband bleek tussen autisme en vaccinaties tegen kinderziekten. In de jaren daarna is de slecht uitgevoerde studie heel duidelijk weerlegd en het verband is nooit meer gevonden.

Het wetenschappelijke blad The Lancet, waar de studie uit 1998 in verscheen, heeft het artikel zelfs teruggetrokken en concludeerde dat onderzoeker Andrew Wakefield “onverantwoordelijk en oneerlijk” had gehandeld.

Het stoppen met het vaccineren, voor alle duidelijkheid, is de klok terugdraaien met honderd jaar. Het zou leiden tot miljoenen doden, voornamelijk bij kinderen. Gelukkig is die idiote gedachtengang bij ons in West-Europa minder ingeburgerd. Los van wat religieuze fanaten van alle allooi, snapt 95% van de bevolking wel hoe belangrijk vaccineren is hier.

In ons land is alleen de inenting tegen polio echt verplicht, maar met inentingen tegen onder meer difterie, tetanus, kinkhoest, hersenvliesontsteking, geelzucht, pneumokokken, rotavirus, mazelen, bof en rodehond wordt ook massaal veel miserie vermeden. We zijn ondertussen – juist omdat die vaccins zo goed werken – vergeten dat je aan die dingen dood kan gaan of gezondheidsproblemen voor de rest van je leven kan ondervinden.

Vrijgeleide voor een gek

Desalniettemin stellen artsen ook bij ons vast dat er meer ouders zijn die geloven in de onzin die over vaccinaties wordt verteld door complotbedenkers.

Eén van die complot-pipo’s is Robert F. Kennedy Jr. en Trump heeft hem dus nu een vrijgeleide gegeven om zijn absurde en onwetenschappelijke ideeën politieke draagkracht te gaan geven. Gisteren ontmoette Trump Kennedy. Die laatste kwam buiten in Trump Tower en verklaarde dat The Donald hem had gevraagd de onderzoekscommissie te leiden naar “vaccine safety and scientific integrity.” (“He asked me to chair a commission on vaccine safety and scientific integrity, I said I would.”)

Kennedy heeft kinderartsen vergeleken met “Nazi concentration camp guards”. Kennedy is al sinds 2005 de posterjongen van de anti-vaccinatiebeweging. Hij schreef toen een artikel dat “Deadly Immunity, the story of how government health agencies colluded with Big Pharma to hide the risks of thimerosal from the public” heet.

Thimerosal

Thimerosal of natriumethylkwikthiosalicylaat, is een organokwikverbinding die als antisepticum en antimycoticum werd ingezet in onder meer vaccins en antigif.

Thiomersal valt in het lichaam uiteen in ethylkwik en natriumthiosalicylaat. Om te beginnen zat er toen al bijna tien jaar geen thimerosal meer in vaccins en bovendien is ondertussen keer op keer aangetoond dat er sowieso totaal geen link valt te leggen met autisme.

Het artikel van Kennedy bleek zo vol onwaarheden en fouten te staan dat zowel Salon als Rolling Stone die het als een opinie hadden gepubliceerd, besloten om het terug te trekken.

Maar op het internet circuleerde het nog wel, en het vond dat een aanhang. In 2011 verklaarde Kennedy op de radio dat er een complot bestond waarin “Big Pharma” bewust onze kinderen probeerde te vergiftigen met vaccins. Ook de overheid was daarbij betrokken volgens hem, het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) op kop.

“Steek ze in de gevangenis”

In 2014 zei Kennedy op een conferentie van anti-vaxxers in zijn speech dat kinderartsen en -specialisten die vaccinaties verdedigden “should be in jail, and the key should be thrown away.” Klinkt bekend in de oren?

Vorig jaar verklaarde hij dat vaccinaties van kinderen een nieuwe holocaust inluidde. “They get the shot, that night they have a fever, they go to sleep, and three months later their brain is gone … This is a holocaust, what this is doing to our country.” Hij kreeg een staande ovatie daarop van de aanwezige believers.

Trump dan. In een televisiedebat in september bleek dat de bijna-president nog steeds geloofde in hetzelfde soort nonsens. Trump, die geen feiten kan onderscheiden van meningen, veegde alle kritiek van tafel met te stellen “I’ve seen it” en daar een verhaaltje aan te hangen: “A beautiful child … went to have the vaccine, a week later got a tremendous fever, got very, very sick, now is autistic.” Trump weet zelfs dit: “Autism has become an epidemic. It has gotten totally out of control.”

Wakefield, bis

De opiniepeilingen van zijn team toonde dat hij bijzonder goed scoorde daarmee, en moedigde Trump aan op de kar te springen van de anti-vaxxers. Er werd een meeting gearrangeerd met Andrew Wakefield, de man die dus in 1998 de studie verzon die link legde tussen vaccins en autisme.

Wakefield is sindsdien niet alleen als een slecht wetenschapper ontmaskerd. In zijn thuisland werd door de General Medical Council ontdekt dat hij die valse studie maakte uit financiële overwegingen – iemand betaalde hem daar dus voor. Hij is ook als arts geschrapt en werd vier keer veroordeeld wegens het plegen van medische fraude en voor het mishandelen van 12 mentaal gehandicapte kinderen (“including that children with autism were subjected to unnecessary invasive medical procedures”).

Trump vond het niet alleen nodig om te praten met die man, hij liet ook verstaan dat het “verfrissend” was om over die dingen te praten met een “man met een open geest”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…