Van Malta tot IJsland: ontdek de knappe filmlocaties van Game of Thrones

Van Malta tot IJsland: ontdek de knappe filmlocaties van Game of Thrones

De wondere wereld van Game of Thrones zit vol ongelooflijke locaties. Je zou denken dat er heel wat geprul in de postproductie nodig is om al die pracht en praal te creëren, maar niets is minder waar. De meest dramatische locaties van de reeks bestaan ook gewoon in het echt, tijd voor een kleine trip.

Malta: King’s Landing (seizoen 1)

We beginnen bij het begin, en dat is in de voormalige hoofdstad van Malta: Mdina. Deze oude stad deed in het eerste seizoen van Game of Thrones dienst als King’s Landing, waar koningen worden vermoord en incest de normaalste zaak van de wereld is. Het San Anton Palace, de officiële residentie van de Maltese president, deed dienst als het paleis van King’s Landing.

Flickr: Alex Murphy

Malta: Pentos

Nog in seizoen 1 zitten Daenerys Targaryen en haar kwaadaardige broer Viserys aan de andere kant van de Narrow Sea in Pentos. De eerste scènes van dat deel van het verhaal zijn eigenlijk ook op Malta gefilmd, helemaal niet zo ver van wat King’s Landing moet voorstellen. Eén van de meest spectaculaire natuurlijke monumenten van het eiland, ‘het Blauwe Raam’, deed dienst als achtergrond bij het huwelijk van Daenerys en Khal Drogo. Later claimden de Maltese bevoegdheden dat het filmen de omgeving had beschadigd, waardoor de filmcrew op zoek moest naar een nieuwe locatie voor de volgende seizoenen.

Flickr: Robert Pittman

Kroatië: King’s Landing (vanaf seizoen 2)

Het is goed mogelijk dat je enig verschil ziet tussen het King’s Landing van seizoen 1 en dat van seizoen 2. Dat komt omdat de opnames van Malta naar de Kroatische stad Dubrovnik werden verschoven. Dubrovnik ligt, in tegenstelling tot Mdina, aan de kust. Een vrij belangrijk gegeven, aangezien Stannis Baratheon probeert om King’s Landing te veroveren door de hoofdstad vanop zee aan te vallen.

Getty Images

Kroatië: Qarth

Khaleesi Daenerys is ondertussen al weduwe en moeder van drie draken. Samen dwalen ze door de dorre Red Waste, tot ze uiteindelijk in de griezelige stad Qarth terecht komen. De scènes in Qarth werden opgenomen op het Kroatische eilandje Lokrum, op een steenworp van Dubrovnik. De toren van Minceta werd in de serie gebruikt als ‘House of The Undying’, waar de Khaleesi in de finale van seizoen 2 haar draken bevrijdt.

Wikimedia Commons

Marokko: Yunkai en Astapor

In seizoen 3 trekt Khaleesi erop uit om een leger voor haar ongrijpbare scheepsvloot te vinden. Deze zoektocht werd in Marokko ingeblikt. Ait Benhaddou en Essaouira, allebei UNESCO-werelderfgoedsites, dienden in de serie respectievelijk als de steden Yunkai en Astapor. Ait Benhaddou heeft trouwens een mooie bonus in de vorm van een filmstudio. Eerder kwamen ook de filmploegen van Lawrence of Arabia en The Gladiator er hun prent draaien.

Flickr: Stefan de Vries
Maar de meeste fans van de serie zullen zich vooral Essaouira herinneren. In seizoen 3 diende deze plek als Astapor, de stad waar slaven het voornaamste streekproduct zijn. Gelukkig is daar de Khaleesi om Astapor van het juk van de slavernij te bevrijden.
Flickr: Mark Fischer

IJsland: Beyond The Wall

Van het dorre Marokko trekken we naar de ijzige vlaktes van IJsland. Vanaf seizoen 2 werden hier de scènes ‘achter de muur’ opgenomen. Het nationale park van Vatnajökull en de Svínafellsjökull-gletsjer werden gebruikt als achtergrond voor Jon Snows zoektocht naar zijn vermiste oom. Voor seizoen 3 trok de filmcrew naar Mývatn, een bevroren meer vol met zwarte lava van de actieve vulkanen in de regio. Het landschap doet erg spectaculair en buitenaards aan, maar we kunnen je verzekeren dat je er geen White Walkers tegen het lijf zal lopen.
Flickr: Juergen Adolph
In seizoen 4 speelt de actie achter de muur zich vooral af in het Thingvellir National Park, opnieuw een UNESCO-werelderfgoedsite.
Wikimedia Commons

Noord-Ierland: Winterfell, Vaes Dothrak, Kings Road, Storm’s End,…

En uiteindelijk komen we bij de moeder van alle filmlocaties van Game of Thrones: Noord-Ierland. Dit land was voor Game of Thrones wat Nieuw-Zeeland voor Lord of The Rings was. In geen enkel ander land bevinden zich zoveel filmlocaties: van de torens van Winterfell (Castle Ward) tot Kings Road (The Dark Hedges of Armoy). Als je een bosscène ziet in de reeks, is de kans groot dat die in Tollymore Forest werd gefilmd. Maar ook een hele hoop binnenscènes werden in Noord-Ierland gefilmd, in de Paint Hall studio in Belfast. De filmstudio’s deden oorspronkelijk dienst als scheepswerf, en de Titanic werd er zelfs gebouwd!

Flickr: horslips5
Het succes van de HBO-serie is immens, en dus hebben ze er in Noord-Ierland ook alles aan gedaan om te verzekeren dat de opnames er gedraaid blijven worden. Nog geen plannen voor de vakantie? Dan is het misschien wel de moeite waard om deze zomer eens naar één van deze prachtige locaties te trekkenBron: Globalpost.com

Gesponsorde artikelen